Yasam Kalitesini Düsüren Bu Hastaligin Fizik Tedavi Ile Basari Orani Yüksek

Türkiye’de kireçlenmenin en çok görülen türü olan gonartroz (diz ekleminde kireçlenme), binlerce kisinin hayatini kabusa çeviriyor, yasam kalitesini düsürüyor. Gelistirilen yeni tedaviler, diz kireçlenmesi rahatsizliginin büyük ölçüde kontrol edilmesine yardimci olurken, uzmanlar ise fizik tedavinin önemine isaret ediyor.

Yasam Kalitesini Düsüren Bu Hastaligin Fizik Tedavi Ile Basari Orani Yüksek
En çok görülen eklem rahatsizliklarinin basinda gelen diz kireçlenmesi kikirdaktan baslayan, ilerledikçe kikirdak altindaki kemige, eklem kapsülüne ve en ileri süreçte eklem çevresindeki baglara ve kaslara kadar zarar verebilen önemli bir rahatsizlik. Ileri yaslarin hastaligi olarak bilinse de, diz kireçlenmesi son yillarda özellikle obezitenin yayginlasmasiyla gençlerde de görülmeye baslandi. Kadinlarin diz kireçlenmesine daha çabuk yakalandigi bilinirken, eklem operasyonlari, travmalar, spor sakatliklari, iltihapli romatizmalar diz kireçlenmesini arttiriyor.

"Kisinin günlük aktiviteleri ciddi sekilde kisitlanabilir"

Romatem Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ahmet Dinç, hastaligin ilerledikçe agrilarin daha da siddetli ve devamli hale geldigini söyledi.

Eklemde sislik, tutukluk, hareket kisitliligi ve sekil bozuklarinin ortaya çikabildigini ifade eden Dinç, "Oturma kalkma, merdiven inip çikma ve yürüme zamanla çok agrili hale gelip kisinin günlük aktiviteleri ciddi sekilde kisitlanabilir" dedi.



"Gonartroz tedavisi kilo vermekle baslar"

Diz kireçlenmesi tedavisinde ilk basamagin hasta egitimi oldugunu belirten Uzm. Dr. Ahmet Dinç, "Asiri kiloyu kontrol etmek gonartroz hastaliginin tedavisinin ilk asamasi. Asiri kilonun eklemde olusturdugu anormal yükler, kikirdak dokusunda geri dönüsü olmayan hasarlara yol açar ve beklenenden çok daha erken yasta gonartroz görülmesine neden olur. Hastalik basladiktan sonra da kilo vermek çok önemlidir. Kilo vermek hastaligin ilerlemesini yavaslatabilir ve yakinmalar azalabilir” dedi.



Fizik tedavinin önemi

Gonartroz hastalarinda düzenli ve zorlayici olmayan egzersizlerin, eklem sagligi için önemli oldugunu vurgulayan Dinç, su ifadeleri kullandi; "Hastanin yasi ve klinik durumuna göre düzenlenmis bir program çerçevesinde, haftada 3-5 kez 20-30 dakikalik düsük yogunluklu egzersiz, hem genel saglik hem de eklem sagligi için faydali olacaktir. Medikal tedavide çesitli agri kesiciler yaninda glukozamin preparatlari gibi bitkisel destek ürünleri kullanilabilir. Hyaluronik asit gibi eklem içi uygulanan ürünler eklem sivisi kalitesini arttirmak, eklem hareketlerini kolaylastirmak ve agriyi gidermek için uygun hastalarda uygulanabilir. Alevlenme dönemlerinde ise kortikosteroid igneleri etkili bir tedavidir. Gonartroz tedavisinin önemli bir parçasi da fizik tedavi uygulamalaridir. Sicak veya soguk uygulamalar, elektroterapi (TENS, elektrik stimülasyonu), ultrason terapisi, hilterapi (yüksek yogunluklu lazer tedavisi), kisa dalga tedavisi, kisiye özel egzersizler fizik tedavinin temel bilesenleri arasindadir. Hidroterapi (su ile tedavi) de gonartroz tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Su içinde suyun kaldirma kuvveti yardimiyla ekleme binen yük azalir ve egzersiz yapmak kolaylasir. Su içi egzersizler daha sonra normal egzersiz programi ile desteklenir. Manuel terapi, kinezyobantlama, kuru igneleme, akupunktur, nöral terapi ve masaj da gonartroz tedavisinde yardimci olarak kullanilan tedavi yöntemlerindendir"

"Hasta enjeksiyon sonrasi günlük hayatina devam edebilir"

Ozon tedavisi, proloterapi, mezoterapi, PRP gibi rejeneratif tip yöntemlerinin, gonartroz tedavisinde enjeksiyon tedavi yöntemleri olarak ön plana çiktigini söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Dinç, sözlerine söyle devam etti; "PRP yani trombositten zengin plazma tedavisi son yillarda birçok alanda oldugu gibi, eklem sagliginin korunmasinda ve iyilestirilmesinde de kullanilan bir tedavi yöntemidir. Kisinin kendi kanindan elde edilen trombosit ve büyüme faktörlerinden zengin plazmanin vücudun hasarli veya yenilenmeye ihtiyaç duyan bölgesine enjekte edilmesi seklinde uygulanir. Hastadan alinan venöz kan, steril ortamda belirli bir prosedürden geçirilerek onarici ve yenileyici hücrelerden zengin bir plazma elde edilir. Gonartroz tedavisinde bu içerik eklem içine enjeksiyon seklinde uygulanir. Bu uygulamayla eklem içi yapilardaki onarim ve yenilenme süreçlerinin hizlandirilmasi amaçlanir. Çok ileri evrelerdeki hastalar haricinde gonartroz tedavisinde güvenle uygulanabilecek etkili bir tedavi yöntemidir. Uygulama diz kireçlenmesi olgularinda üçer hafta arayla üç doz seklinde yapilir. Bazi hastalarda görülen enjeksiyon bölgesinde hafif agri ve yanma disinda önemli bir yan etkisi olmayan bir tedavidir. Bu sikayetler de genellikle kisa sürede düzelir. Hasta enjeksiyon sonrasi günlük hayatina devam edebilir. Diz kireçlemesinde özellikle erken ve orta evrelerde uygulandiginda PRP tedavisi ile hastanin agrilarinda önemli ölçüde azalma ve günlük yasam aktivitelerinde düzelme saglanabilmektedir. Bu tedavi, kilo verme ve egzersiz uygulamalariyla da desteklenirse kisinin eklem fonksiyonlarinin daha uzun süre korunmasina imkan saglamaktadir"
Kaynak: İHA