Prof. Dr. Ilker Durak Açiklamasi 'Dogrudan Virüsü Öldüren Bitkiler Var'

Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ilker Durak, “Dogrudan dogruya virüsü öldüren bitkiler var. Bunlarla ilgili binlerce bilimsel çalisma var. Bunlari insanlara kullandirmak lazim” dedi.

Prof. Dr. Ilker Durak Açiklamasi 'Dogrudan Virüsü Öldüren Bitkiler Var'
Hayatinin 30 yilini, bitkilerin; hastaliklara karsi etkilerini ve vücut direncine olan katkilarini arastirarak geçiren Prof. Dr. Ilker Durak, salgin hastaliklara karsi bitkisel besinlerin daha fazla kullanilmasi gerektigini söyledi.

Durak, insanlik tarihi boyunca salgin hastaliklarin oldugunun ve bu tür hastaliklarla mücadele için bitkisel besinlerden yardim alindigina dikkati çekti.

“Savunma sisteminin güçlü tutulmasi için özel tedbirlerin alinmasi lazim”

IHA muhabirine konusan Prof.Dr. Ilker Durak, bitkisel besinlerin hastalikla mücadele tarihinin çok eski oldugunu ve vücudun savunma mekanizmasi açisindan oldukça önemli oldugunun altini çizerek, “Tüm insanlik Covid-19 ile virüslerin ve enfeksiyonun önemini kavradi. Çünkü bunlar toplum için ciddi bir risk olusturdu. Hem saglik açisindan hem ekonomik yikim açisindan önemli sonuçlari olan bir durumla karsi karsiyayiz. Durum böyle olunca da hastaliga karsi koruyucu faktörler önemli oluyor. Bilhassa savunma sisteminin güçlü tutulmasi için özel tedbirlerin alinmasi lazim” dedi.

“Saglikli beslenemeyen toplumlarda güçlü bir savunma mekanizmasi olusmasi mümkün degil”

Vücudun savunma sistemini güçlü tutmak için çesitli yöntemler ve bazi zorunluluklarin oldugunu söyleyen Ilker Durak, “Güçlü savunma sistemi saglik yasam kurallari ile yakindan alakalidir. Bu bakimdan temiz bir çevrede yasamak çok önemlidir. Biz son yillarda topragi, suyu, havayi kirlettik. Bunlar sagligimiza olumsuz olarak yansiyor. Bir diger faktör ise saglikli yasam kurallarini unutur hale gelmemiz. Insanlar sabahtan aksama kadar bir masa basinda oturuyor. Günlük toplam 500 adimi bulmayan çok fazla insan var. Halbuki vücut makinasi çalismayla güçlü kalabilir. Bu açidan buna dikkat etmek gerekir.

Günümüzün modern toplumlarinda hayat çok stresli geçiyor, insanlari ister istemez daha gergin yapiyor. Bu durum vücut savunma sistemini zayiflatan önemli bir faktör. Ama hepsinden daha önemli diyebilecegimiz bir diger faktör saglikli beslenme konusudur. Saglikli beslenemeyen toplumlarda güçlü bir savunma mekanizmasi olusmasi mümkün degil. Saglikli beslenmenin de sartlari var. Beslendigimiz besinlerinde saglikli olmasi gerekiyor. Besinler saglikli olmali ki bu besinler aldiktan sonra güçlü bir savunma yapalim” ifadelerini kullandi.

“Insanlar binlerce yil dogal bitkiler, dogal baharatlarla ve bitki tohumlariyla bu gücü kullandi”

Beslenmede besinlerin dengeli kullanilmasinin gerekliligine, bunlarin hastaliga yakalanmada ve atlatilmasinda önemli etken olduguna dikkat çeken Durak, “Insanlik tarihi boyunca bu tür enfeksiyonlara ve pandemilere karsi dogal koruyuculuk yapmis olan bitkiler, baharatlar ve tohumlar var. Bunlardan bizlerinde istifade etmesi gerekiyor. Koruma amaçli olarak bunlar çok önemli. Bunlar antiviral özellikleri dolayisiyla virüsle bünye karsilastiklari zaman dogrudan etki olusturmasi bakimindan önemli. Mesela meyan kökü, tarçin, kekik tarih boyunca insanlarin bu tür enfeksiyonlara karsi direnç gelistirmesinde önemli olmustur. Insanligin kimyasal ilaçlarla tanismasi 100-150 yillik bir geçmise sahip. Halbuki insanlar binlerce yil dogal bitkiler, dogal baharatlarla ve bitki tohumlariyla bu gücü kullandi ve saglikli olarak yasamanin yollarini aradi” diye konustu.

“Dogrudan virüsü öldüren bitkiler var”

Günlük hayatta olmayan dogal besinlerin insanlarin hayatina girmesinin önemli oldugunu belirten Durak, “Dogrudan dogruya virüsü öldüren bitkiler var. Bunlarla ilgili binlerce bilimsel çalisma var. Bunlari insanlara kullandirmak lazim. Savunma sistemini dogrudan dogruya aktif eden bitkiler var. Mesela ekinezya. Bu bitkinin savunma sistemini aktive ettigine dair yüzlerce çalisma var. Yine Anadolu’da herkesin bildigi kitre var. Bunlardan istifade etmek zorundayiz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA