Itfaiyeden Isi Kaynaklarini Yanlis Kullanma Uyarisi

Diyarbakir Büyüksehir Belediye itfaiyesi, havalarin sogumasiyla birlikte çesitli isi kaynaklarinin yanlis kullanilmasi konusunda uyarilarda bulundu.

Itfaiyeden Isi Kaynaklarini Yanlis Kullanma Uyarisi
Son zamanlarda isi kaynaklarinin yanlis kullanimi nedeniyle can kaybi yasanan olaylarin artmasi üzerine Diyarbakir Itfaiyesi, alinmasi gereken tedbirleri açikladi.

Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Veysel Yigit, yaptigi açiklamada, özellikle isinma amaciyla yakilan mangal veya kovalarin kapali ortamlarda bulundurulmamasi gerektigini söyledi.

Vatandaslari daha dikkatli olmasi konusunda uyaran Yigit, “Bu tür gazlar, lpg, kati yanici maddeler, sivi yanici maddeler yandiklarinda ortama, karbonmonaksit gazi salar bu gaz, renksiz, tatsiz, kokusuz, yanici zehirli bir gazdir. Vücuda solunum yolu ile girer ve dogrudan kana geçerek oksijen alimini engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Açik ocaklar, bacasi çekmeyen soba, sofben, kombi ve bacasiz gaz sobalarinda yakitin iyi yanmamasi nedeniyle meydana gelir. Kömür ve odun sobalarina tiner, benzin ve diger paralayici maddelerle tutusturulmasi patlamalara sebep olur” dedi.



"Dogalgaz havalandirma menfezleri kapatilmamali"

Dogalgaz kullanilan evlerde ise isi kaybini önlemek amaciyla bazi hatalarin yapildigini belirten Yigit,“Dogalgaz kullanilan meskenlerde vatandaslarinin soguk hava geliyor diye havalandirma menfezlerini koli bandi bez naylon gibi malzemelerle kapamasi yine hayati risk tasimaktadir. Evlerde olabilecek herhangi bir dogal gaz kaçaginda direk gaza maruz kalinabilir ve patlamaya sebebiyet verilebilir. Unutulmamalidir ki bu hatalarin yapilmasi hem hane halkinin hem de binada bulunan diger meskenlerde yasayanlarin hayatini tehlikeye atacaktir” diye konustu.

Mesken yanginlarinin elektrikli isiticisi ve tesisatlardan kaynaklandigini kaydeden Yigit, “Bu isiticilar yakildiginda yanici maddelerden uzak tutulmalidir. Elektrik prizine birden fazla isitici veya elektrikle çalisan esyalar takilmamalidir. Elektrikli isiticilari devrilmemesi için iyice sabitlemeliyiz” seklinde konustu.

Bina yangin kaçis koridorlarinin bazi yerlerde amaç disi kullanildigini belirten Yigit, acil tahliye merdivenlerine yanici malzeme ve kaçisi engelleyici esya birakilmamasi gerektigini hatirlatti. Yigit, sobalarin kurulmasiyla birlikte temizlenmeyen kurumlardan dolayi baca yanginlarinin çiktigini ve vatandaslarin kendi hayatlarini tehlikeye atmamak için temizlik konusunda duyarli olmalari yönünde uyarida bulundu.

"Uyurken prizde elektronik cihazlar kapali kalmali"

Telefonlari sarjda birakilmamasi gerektigini kaydeden Yigit, gece uyurken elektronik cihazlarin mutlaka dügmelerinden kapatilmasi gerektigini aktardi. Yigit, konusmasina söyle devam etti:

“Kis aylarinda elektrikli isiticilari ve odun kömür sobalarini uyurken yanik birakmayalim. Çocuklar atesle oynamayi çok sever, gözümüzü mutlaka onlardan ayirmayalim. Kibrit çakmak gibi yanici maddelerin çocuklarinin ulasamayacagi yerlerde muhafaza edelim. Elektrikli isiticilari ve sobalari yanik haldeyken çocuklari evde yalniz birakmayalim. Evdeki firinlarimizi kullanirken çakmak tusu çalismiyorsa gazi fazla açik tutmayalim. Evdeki basinçli tüplerimizi ates kaynaklarindan uzak tutalim. Yanici ve parlayici maddeleri isi kaynaklarindan uzak tutalim. Evimizde meydana gelen gaz kaçaklarindan sonra isi kaynagi yaratmadan ortam havalandirmasi yapalim. Binalarimizin içinde bulunan yangin merdivenlerini kaçmayi engelleyecek sekilde gereksiz esyalar koymayiniz. Havalandirma bosluklarina rastgele çöpler atmayalim”.

"Yangin ihbarlari 112’ye bildirilmeli"

Muhtemel yanginlara aninda müdahalenin hayati önem tasidigina dikkat çeken Yigit, "Evde çikabilecek yanginlarda hiçbir sekilde panik yapmayip yangin küçük çapta ise müdahale yapiniz, yangin kontrolden çikmis ise önce çocuk ve yaslilari sonra kendiniz evi tahliye edip 112 haber merkezine yanginin ne oldugu, kaçinci katta oldugu ve büyüklügünü mutlaka bildirin. Sömine kullaniyorsaniz içine attiginiz yanici maddelerin disarida kalmamasina özen gösteriniz. Yanici ve tehlikeli maddelerin tuvalet ve lavabo gibi yerlere dökmeyiniz. Çöp kutularimiza yanici ve parlayici maddeler atmayiniz. Evlerimizde mutlaka birer yangin söndürme tüpü bulunduralim. Yangin söndürme tüpümüzü rahatça ulasabilecegimiz görünebilen bir yere birakalim” dedi.

Kaynak: İHA