Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Güzel Ahlaki Her Yerde Yayginlastirmak Zorundayiz'

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Güzel ahlaki her yerde yayginlastirmak zorundayiz. Gençlerimize, çocuklarimiza ders verirken, cemaatimize anlatirken güzel ahlakin mizanda en agir basan sevap oldugunu her zaman anlatiyoruz. Bunu önce kendimiz yasayacagiz” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Güzel Ahlaki Her Yerde Yayginlastirmak Zorundayiz'
Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Kars’ta din görevlileriyle bir araya geldi. Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen programda din görevlilerine hitap eden Diyanet Isleri Baskani Erbas, din görevlilerinin Hazreti Peygamberin varisi oldugunu ifade ederek, “Peygamber Efendimiz gece gündüz nasil çalisti ise, nasil en kati kalpleri yumusatmak için gayret içerisinde oldu ise biz de varisleri olarak onun biraktigi yerden bu isi devam ettirecegiz” dedi.

Baskan Erbas, din görevlisinin en önemli vasiflarindan birinin Islam’a baglilik ve insanliga hizmet aski oldugunu belirterek, “Zaten Peygamber varisi ile Islam’a baglilik kelimesinin ayri düsünülmesi mümkün degil. Islam’a o kadar bagliyiz ki, Peygamberlere varis olmusuz. Biz, Allah’in dinine ve bütün insanligin gelecegine hizmet gayesi ile çalisan bir ümmetiz. Biz, hayirda yarisin emri ilahisini ilke edinip insanligin huzur ve refahi, yeryüzünün imar ve islahi için çalisan insanlariz” diye konustu.



“Kardesligin filizlenmesi, nefretin silinmesi için gayret ediyoruz”

Din görevlisinin gayretinin yeryüzünde iyilik egemen oluncaya, kötülükler ortadan kalkincaya kadar devam etmesi gerektiginin altini çizen Baskan Erbas, “Kardesligin filizlenmesi, nefretin silinmesi için gayret ediyoruz. Bu dogrultuda ümmetin ve insanligin gelecegine rehberlik etmek, çagin Ihtiyaç ve beklentilerini hesaba katarak hizmet üretmeyi gerekli kilmaktadir. Diger taraftan bu sorumluluk dogru bilgi ile rehberlik etme, hikmetli sözle hakka çagirma, ahlakli davranisla örnek olma gibi büyük ama büyük oldugu kadar mukaddes bir yükü yüklenmek demektir. Sizler deruhte ettiginiz bu görev vesilesiyle buradaki kardeslerimize hizmet ve rehberlik ediyorsunuz. Allah yar ve yardimciniz olsun” ifadelerini kullandi.

“Toplumumuzun üsve-i hasenesi olmak zorundayiz”

Baskan Erbas, dünya üzerinde yasanan bireysel, bölgesel veya küresel bütün sorunlarin ancak Islam’in bilgi ve hikmete dayali üstün ahlaki ve bakisiyla çözülebilecegine vurgu yaparak, “ ‘Ben güzel ahlaki tamamlamak için gönderildim’ buyuran Allah Resulü Efendimizin varisleri olarak güzel ahlaki her yerde yayginlastirmak zorundayiz. Gençlerimize, çocuklarimiza ders verirken, cemaatimize anlatirken güzel ahlakin mizanda en agir basan sevap oldugunu her zaman anlatiyoruz. Bunu önce kendimiz yasayacagiz. Onun için degerli hocalarim nasil ki Peygamber Efendimiz Kur’an-i Kerim’de üsve-i hasene olarak tanitiliyorsa bizler de toplumumuzun üsve-i hasenesi olmak zorundayiz. Örnek olmaliyiz. O zaman onlarin gönlüne girmemiz çok kolay olacaktir. O zaman sözümüzün geçerliligi kolaylasacaktir. Biz söylediklerimizi önce yapmaliyiz, bu konuda çok titiz davranmaliyiz. Bu anlayisi topluma tasiyacak olanlar bizleriz” degerlendirmesinde bulundu.

“Disiplinli bir okumaya ve çalismaya mecburuz”

“En saglam dayanagimiz, Kur’an ve Sünneti referans almamizdir” diyen Baskan Erbas, söyle devam etti:

“Kalplere etki etmek ve akillari dogruya yöneltmek için Kur’an-i Kerim ve sünnet-i seniyyeden daha güçlü ve daha etkili söz olabilir mi? Elbette sözümüzü tesirli kilmak için temel kaynagimiz Kur’an ve Sünnet olmali. Bunun yaninda tabii ki aktüel bilgiyi de ihmal edemeyiz. Sosyal bilimler, edebiyat, tarih, toplum bilim, teknoloji, fizik, kimya ve benzeri pek çok alanda okuyarak kendimizi yetistirmemiz lazim. Bu baglamda mesleki ve bireysel olarak kendimizi gelistirmeye ve disiplinli bir okumaya, disiplinli bir çalismaya mecburuz. Özellikle hizmet ettigimiz bölgeyi, mahalleyi, görev yerimizi ve muhatap kitlemizi bütün özellikleriyle tanimak ve ona göre rehberlik yapmak mecburiyetindeyiz.”

“Dinimiz elden gitmesin diye sehit oldular”

Baskan Erbas, Sarikamis’ta 107 yil önce 90 bin Mehmetçigin sehit oldugunu animsatarak, “Niye sehit oldular biliyor musunuz? Dinimiz elden gitmesin, mukaddesatimiza, degerlerimize saldirilmasin diye, bunun için sehit oldular. Biz bugün eger onlarin ugruna sehit olduklari din, iman, vatan, ezan, bayrak için onlar kadar çalismazsak ki onlar en mukaddes vardiklarini feda ettiler. Biz zamanimizi feda edecegiz, emegimizi verecegiz, terimizi dökecegiz. Can vermekten daha mi zor. Onlar canini verdi” seklinde konustu.

Programa, Diyanet Isleri Baskanligi Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Insan Kaynaklari Genel Müdürü Akif Pusmaz, Kars Il Müftüsü Yusuf Evis ve bölgede görev yapan din görevlileri katildi.

Kaynak: İHA