Özdemir Açiklamasi '2022'De Temennimiz, Istikrar Ortaminin Olusmasi'

MERSIN – İçel Ticaret Borsasi Baskani Abdullah Özdemir, 2022’de salgin sürecinin sona ermesi, ekonomik açidan belirsizligin ortadan kalkarak öngörülebilirligin artip istikrar ortamina dönüsmesini temenni ettiklerini belirterek, “Arzu ettigimiz bu ortamin saglanmasina yönelik devletimizin özellikle son dönemde uygulamaya koydugu yeni politikalarin hedefine ulasmasini umuyoruz” dedi.

Özdemir Açiklamasi '2022'De Temennimiz, Istikrar Ortaminin Olusmasi'
İçel Ticaret Borsasi Baskani Abdullah Özdemir, yaptigi yazili açiklamada, 2021 yilini degerlendirerek, yeni yildan beklentilerini dile getirdi. Son iki yildir daha önce hiç yasamadiklari ve gelecege yönelik öngörü yapmakta zorlandiklari bir süreç oldugunu belirten Özdemir, 2021 yilinda küresel çapta devam eden salgin ve basta kuraklik olmak üzere iklim degisikliginin, global açidan belirsizlikleri artirdigini kaydetti.

Özdemir, “Tedarik zincirindeki kirilmalar ve küresel olarak artan enflasyon ortami, ülke ekonomilerini olumsuz etkiledi. Bu dönemde enerjiden emtiaya, hammaddeden lojistik maliyetlere kadar fiyatlarin arttigina sahit olduk. Bu tablo ülkemiz ekonomisine de yansidi ve 2021 yil sonu ekonomik göstergelerimiz hedeflerin uzaginda kaldi. Buna karsin, devletimiz tarafindan uygulanan destekleyici tedbirlerin katkisiyla yilin üçüncü çeyreginde Türkiye ekonomisi yüzde 7,4 büyüme kaydetti.

Dis ticaret tarafinda ise ülkemizin ihracat hacmi 225 milyar dolar seviyesine ulasti” ifadelerini kullandi.

“İçel, ihracatini 2,6 milyar dolara yükseltti”

İçel ekonomisini de degerlendiren Özdemir, İçel’in Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, 2021 yilinda ihracatini geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 28 artirarak 2,6 milyar dolara yükselttigini dile getirerek, söyle devam etti: “Gerçeklesen bu ihracatin yüzde 38’ini olusturan Irak, Rusya, Almanya, Suriye ve Misir, en önemli ihraç pazarlarimiz oldular. İçel ekonomisinin ana omurgasini tarim ve gida sektörü olusturmaktadir. Kentimizin ihracatinin yaklasik yüzde 70’lik bölümü tarim ve gida ürünlerinden gelmektedir. İçel, 688 milyon dolarlik ihracat hacmi ile ülkemizin yas meyve ve sebze ihracatinda ilk sirada bulunmaktadir. 697 milyon dolarlik ihracat geliri ile de hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ihracatinda üçüncü konumdadir. Yas meyve ve sebze sektöründe İçel’e bu güçlü konumunu kazandiran en önemli ürün grubu narenciyedir. AKIB verilerine göre, narenciye ihracatinda birinci sirada olan kentimiz, 365 milyon dolarlik gelir ile Türkiye narenciye ihracatinin yüzde 39’unu karsilamaktadir. Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe ise İçel açisindan öne çikan ürün grubu bakliyattir. Kentimiz, 390 milyon dolar ihracat ile ülkemiz bakliyat ihracatinin yüzde 77’sini gerçeklestirmektedir ve narenciyede oldugu gibi Türkiye genelinde ilk siradadir.”

“Temennimiz, istikrar ortaminin olusmasi”

2022 yilindan beklentilerini de açiklayan Özdemir, “2022 yilinda öncelikli temennimiz, salgin sürecinin sona ermesi, ekonomik açidan belirsizligin ortadan kalkarak öngörülebilirligin artip istikrar ortamina dönüsmesidir. Diger yandan, arzu ettigimiz bu ortamin saglanmasina yönelik devletimizin özellikle son dönemde uygulamaya koydugu yeni politikalarin hedefine ulasmasini umuyoruz. Is dünyasi olarak, her zamankinden daha fazla çaba göstermemiz gereken bu dönemde üretmeye, yatirim yapmaya, ihraç etmeye ve istihdam saglamaya devam ederek, bu sürece katki sunmak en öncelikli vazifemizdir. Kent ve ülke olarak daha fazla kalkindigimiz, saglik ve refah seviyemizin arttigi, birlik ve beraberlik ruhunun hüküm sürdügü bir yil geçirmemizi diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA