Makam Araci Teklifi Meclise Takildi

Ilkadim Belediyesi’ne temizlik hizmeti veren sirketin, baskanlik makami için hediye ettigi 2 milyon TL degerindeki makam aracinin belediyece bagis alinmasini içeren gündem maddesi oy çoklugu ile reddedildi. Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas’in "Bagisi kabul edelim. Satalim arabayi, belediyeye gelir elde edelim" sözlerine ragmen madde, IYI Parti disindaki partilerin ret oylariyla meclise takildi.

Makam Araci Teklifi Meclise Takildi
10 gündem maddesinin görüsüldügü Ilkadim Belediye Meclisi Ocak Ayi son toplantisi, Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas baskanliginda yapildi. Toplantida belediyeye temizlik hizmeti veren sirketin baskanlik makami için teklif ettigi 2 milyon TL degerindeki Mercedes E 200 D marka 2021 model tasitin sartsiz bagis maddesi Millet Ittifaki’nda yer alan CHP’li üyeler, MHP Grubu ve AK Parti Grubu’ndan 23 meclis üyesinin oyuyla oy çokluguyla reddedildi. IYI Parti’li 9 üye ise söz konusu maddeye kabul oyu verdi.

IYI Parti Grubu: “Bu bagisla ilgili endiselere katiliyorum”

Grubu adina söz konusu madde hakkinda ilk sözü alan IYI Parti Grup Baskanvekili Talat Eyüpoglu, “Bu araba bagis konusuyla alakali olarak ’bir çikar söz konusu mu’ diye baskanimizla defalarca konustum. Kesinlikle böyle bir seyin söz konusu olmadigini iletti. Sadece söz konusu sirkete bir miktar borcumuz vardi, bu borcu ödedik, diger aylik olacaklari da ertelemeden, ötelemeden, bekletmeden ödediklerini ve bunun karsiliginda da firmanin makam aracini belediyemize hediye etmek istedigini söyledi.

Sartsiz bagis kabul etmek baskanin uhdesinde. Bu bagisi kabul ettikten sonra aracin trafikte tescil, noterde de tasdik edilmesi lazim. Bu bagisla ilgili meclis üyelerimizin endiselerine aynen katiliyorum. Bu zamanda böyle bir aracin belediyeye bagislanmasi, lüks aracin belediyeye bagislanmasi meclis üyeleri tarafindan olumlu karsilanmadi. Arkadaslarin ilk endisesi, ‘acaba bir menfaat söz konusu mu?’ oldu. Ikincisi de ‘Böyle lüks bir makam aracina belediyenin su anda ihtiyaci yok’ seklinde oldu. Bir de kamuoyunca bu tür makam araçlarina karsi bir antipati var. Biz de ayni kanaati tasiyoruz ancak burada bir ‘iyi hal’ söz konusu. Bu araci biz ‘araç belediyeye tahsil edildikten sonra satisini istiyoruz’ diyoruz. Bu araç satilip geliri belediyeye kaydedildiginde 2 milyon TL’ye yakin para birçok hizmetin yapilmasinda kullanilabilir” dedi.

MHP Grubundan ise konu ile alakali olarak, “Biz grubumuz adina bu maddenin meclise getirilis tarzina karsiyiz. Meclisin bu bagisi kabul etme sansi yok. Sadece tescil için meclise gelse o zaman ayri sekilde konusuruz. Meclisin disinda bir konu oldugu için olumsuz bakiyoruz” ifadeleri kullanildi.

AK Parti Grubu: “2 milyon makam aracini kabul etmenin izahi verilmez”

Bu bagisin kabul edilmesinin topluma anlatilamayacagini dile getiren AK Partili meclis üyeleri, “Halifelerimizden baktigimizda devleti nasil idare ettiklerini biliyoruz. Burada belediyeden ihale almis bir sirketin belediyeye bu kadar büyük bir meblagdaki araci tahsil etmesini Ilkadim halkina izah etmekte zorluk çekersiniz. Insanlarin kafasinda bir takim istifhamlar olacaktir. Bu bagis makam arabasi olarak olmaz. Misal 3 kamyon, 2 otobüs seklinde olabilir. Ya da hakkedisten 2 milyon TL düsürülebilir. Belediyeye is yapan bir firmadan bizim 2 milyonluk bir araç almamiz ne etik ne de izahini verebilecegimiz bir sey degil. Biz, bu duruma hos bakmiyorum. Arabayi alinca satacagiz diyorsunuz. Madem satacaksiniz, adam arabayi bagislamadan parayi belediyeye bagislasin. Böyle ugrasli islere gerek yok” diye konustular.

CHP Grubu da milyonluk makam aracina ret verdi

CHP meclis üyeleri de söz konusu bagisin toplumda hos karsilanmayacagini belirterek, “Biz, Cumhurbaskanligina hediye edilen uçagi elestirdigimiz durumda bu makam araci bagisini elestirmememiz mümkün degil. Sosyal belediyecilik anlayisina da sigmadigini düsünerek bu maddeye grup olarak ret verecegiz” seklinde konustular.

Baskan Demirtas: “Arabayi satalim belediyeye gelir kazandiralim”

Bagisin kabul edilmemesini elestiren Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, “Daha önceden de bu temizlik sirketi belediyemizden ihale almis. Aylik ortalamasi 1 milyon TL. Toplam 13 milyon TL’ydi. Su anda bu ayla birlikte 28. ödemeyi yaptik. Ortalama 775 bin TL ödeme yapmisiz yani 200 bin TL daha asagida ödeme yapiyoruz. Her ay onlardan ibraname aliyorum. Araba benim hiç umurumda degil. Bagisi kabul etmemek bana çok ters geliyor. Bagisi kabul edelim, ’siz benim arabaya binmemi istemiyor musunuz?’ Benden sonraki de binmesin sikinti yok. Ben zaten 3 senedir binmiyorum, 23 sene de binmem. Böyle bir derdim yok. Satalim arabayi belediyeye gelir elde edelim. ‘Bu sirket bir dahaki ihaleyi de mi alir’ düsünenler var. Bir sonraki mecliste bu konu hakkinda da bir madde gelecek. Türkiye’de bu hizmeti alabileceginiz birkaç sirket var. Ben 1 ay su temizligi kaldirmadigim zaman bu halk bana ne diyecek? ‘Vay serefsiz bir temizligi bile kaldiramadi’ diyecek. O zaman ortada 2 seçenek kaliyor. Ya boyun egecegiz ya da kendimiz yapacagiz. Biz boyun egmedik. Önümüzdeki mecliste bu konuyla ilgili de gündem gelecek” açiklamasinda bulundu.

“Kimsenin 1 kurusunu ne yediririm ne de yerim”

Kimsenin hakkini yedirmeyecegine deginen Demirtas, sunlari söyledi:

“Ben, serefine haysiyetine önem veren, bu sehirde dimdik adam gibi gezmeyi merak eden birisiyim. Her zaman öyle oldu her zaman da öyle olacak. Bilerek isteyerek kimsenin 1 kurusunu ne kendim yerim ne de birine yedirmeye müsaade ederim. Bilerek asla olmaz. Sahit olursaniz, bize ulastirirsaniz, üzerine gitmezsem serefsizim. Yeter ki siz bize onunla ilgili belge verin. Ben seçimi 20 bin TL ile kazandim. Rakibim 4 milyon TL harcadi. Ihaleyi ben 970 bin TL’den 770 bin TL’ye düsürüyorum. 200 bin TL 36 ayda 7 milyon TL yapiyor. Büyük bir rakam. Belediyeden baskan olarak 15 bin TL maas aliyorum. 60 ayda 900 bin TL eder. Su anda konustugum isten 7 milyon 200 bin TL belediye tasarruf ediyor. Bunu yapmakla bile maasimi helal ettirmis oluyorum. Millet oy verdi vermedi, seçtirdi seçtirmedi çok da umurumda filan degil. Vicdaniyla hareket eden bir insanim. Siyasi konusmayi sevmem, bugüne kadar da konusmadim. Isimi dogru yapma derdindeyim.”

Söz konusu maddeye 32 meclis üyesinden 23’ünün ret oyu vermesiyle, maddenin kabul edilmesi ve 2 milyon TL degerindeki makam aracinin Ilkadim Belediyesi’ne bagis yapilmasina izin verilmedi.
Kaynak: İHA