Kahvenin 40 Yil, Kengerin Bir Ömür Boyu Hatiri Var

İçel’in Silifke ilçesinde 900 rakimda baslayip 1300 ve 1400 rakimda yaygin olarak Akdeniz Bölgesi havzasinda yetisen kenger bitkisinden yapilan kahveye ilgi artti. Kenger kahvesini içenler ’kahvenin 40 yil, kenger kahvesinin ise bir ömür boyu hatiri oldugunu’ belirttiler.

Kahvenin 40 Yil, Kengerin Bir Ömür Boyu Hatiri Var
900 rakim ve yukarisinda dogada bulunan kenger dikenlerinin olgunlastigi dönemde toplanip elendikten sonra odun atesinde sacta kahve kivaminda kavruluyor. Oldukça yagli ve çok sert bir çekirdek olan kenger dikeni tohumunun kokusu ilk yagmurda olusan toprak kokusunu andiriyor. Odun atesinde sacta kavrulan kenger tohumlari özel dibeklerde dövülüyor. Tohumlar eski usül tas dibeklerde solgu ile dövülüyor. Daha sonra kengerin dikenleri ince eleklerde eleniyor. Ince eleklerden geçirilen kengerin kurusu külde tandira konularak un haline getirilip iyice karistirilarak cam kavanozlara konuluyor. Istege bagli süt ile ya da sade olarak içiliyor.

Nazmi Söylemez adli vatandas, uzun bir ugras sonrasi kengeri Silifke’de yayginlastirmaya çalistigini belirterek, "Taseli Türkmen Yörüklerinde oldukça yaygindir. Kenger Silifke, Anamur Erdemli, Mut ilçelerinin yaylalarinda bulunur. Yetisme alani 900 rakimda baslar. 1300 ve 1400 rakimda yaygin olarak Akdeniz Bölgesi havzasinda bulunur. Fakat kengeri kahve olarak yapanlarin sadece Taseli Yörükleri olarak biliyoruz. Bu gelenegi devam ettirmek için büyük mücadele verdim. Son 5 yildir dogadan topladigim veya toplattigim kahveleri özel saclarda kavuruyoruz. Dibeklerde dövüyoruz. Cam kavanozlarda servis yapiyoruz. Bu mücadele bazi bölgelerimizde tuttu. Tamamen yerli ve milli bir kahvemizi gelecek kusaklara aktarmak için mücadele veriyoruz. Basarili olduk. Özellikle küresel ekonominin bozulmasi nedeniyle ithal olarak gelen kahvenin 3 ve 5 katina çiktigi bir ortamda Silifke bölgesinde kenger kahvesine olan ilgi artti. Daha evvel bilinen bir kahve olmasindan dolayi damak tadimiza da uydu. Özellikle söyle bir slogan gelistirdik. Kahvenin 40 yil hatiri var. Kengerin bir ömür boyu hatiri var. Özellikle burada kenger içen kisi ömür boyu bizi unutamaz. Herkese tavsiye ederim. Kenger milli bir kahve olarak kültürel mirasimiz olarak kalacaktir’ dedi.

Kenger kahvesini çok begendigini belirten Zafer Can, "Benim çocuklugumda yaylalarda çok gördügümüz dogal bir bitkidir kenger. Annelerimiz kirlardan degnekle çirpip kovalara toplar saçlarda kavururlardi. Kizlarda dibekte döverler. Daha sonra misafirlere ikram edilirdi" diye konustu.

Kenger kahvesinin tamamen dogal ortamda toplandigi ve kilosu 40 liradan satildigi bildirildi.

Kaynak: İHA