Kadin Kahveci, Oda Baskanligina Talip

Izmir’de 13 yildir kahvecilik yapan Jale Büyükdemir, Izmir Kahveciler Odasi Baskanligina aday oldu. Kentteki kahvehaneleri tek tek gezerek projelerini anlatan kadin kahveci, “Beni görünce ilk basta sasiranlar oluyor ama projelerimi anlattigimda sektöre kadin eli degmesi gerektigini söylüyorlar” dedi.

Kadin Kahveci, Oda Baskanligina Talip
Asil meslegi anaokulu ögretmenligi olan 50 yasindaki Jale Büyükdemir, 13 yil önce baba meslegi olan kahvecilige adim atti. Izmir Poligon’da kahvehane isleten Büyükdemir, 9 Ocak tarihinde yapilacak Izmir Kahveciler Odasi Baskanligina da adayligini koydu. Izmir’deki kahvehaneleri gezerek esnafa projelerini anlatan Jale Büyükdemir, müsterilerle sohbet edip onlara çay servisi yapmayi da ihmal etmiyor. Seçim öncesi esnaf gezilerinde kendisini gören esnafin ilk basta saskinlik yasadigini ifade eden Büyükdemir, “Esnaf beni görünce önce sasiriyor. Sonra kendimi tanitiyorum. Kahveci kizi oldugumu, 13 yildir kahvecilik yaptigimi anlatiyorum. Tepkiler çok olumlu geliyor. Bir kadin eli degmesi gerektigini, bir kadinin sorunlarin çözümüne daha çok yardimci olacagini söylüyorlar. Seçim çalismalarinda bir kahveye girdigimde müsteriler de dahil olmak üzere sasiranlar elbette oluyor. Denetmen sanan, vergi memuru sanan oluyor. Esnafla konusunca müsteri de kulak veriyor. Müsteriler de ‘Kadin her yerde olmali’ diyor. Kadin; derler, toplar, hizmet verir. Kadinin girdigi yer daha temizdir. Kadinin oldugu yerde küfür olmaz, erkekte durus degisir. Bu yüzden bizim sektöre de bir kadin eli degmeli” diye konustu.



"Esnafin oyuna talibim"

"Yillarca aidat ödedik ama mevcut yönetim ne yapti?" diye soran Büyükdemir, "20 yillik bir baskan var. Aidat almak haricinde esnafina ne yapti? Bu kurumu aktif hale getirmek ve esnafa katki sunmak için yola çiktim. Güçlü bir kadromuz var. Adaylik sürecimizde kapi kapi gezerek projelerimizi anlatiyoruz. Bizim esnaf olarak kullandigimiz ürünler belli ama bugüne dek indirimden yararlanmamiz için hiçbir sey yapilmadi. Örnegin her kahvehanede dogalgaz yok. Tüp kullanan esnaf var. Bugüne dek tüp sektörü ile bile bir anlasma yapilmamis. Esnafta bir inançsizlik hakim. Daha oda baskaninin yüzünü gören yok. Baskanlik, koltukta oturmakla degil, esnafina dokunmakla olur. Ben bütün kahveci esnafin oyuna talibim, esnafin sesi olmaya talibim, onlarin yüregi olmaya, sorunlarina çözüm bulmaya talibim" diye konustu.

Kaynak: İHA