ÇAKÜ'de Gelecegin Kütüphaneleri Tanitildi

Çankiri Karatekin Üniversitesi’nde düzenlenen panelde, gelecegin kütüphaneleri tanitildi.

ÇAKÜ'de Gelecegin Kütüphaneleri Tanitildi
Çankiri Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tarafindan düzenlenen “Gelecegin Kütüphaneleri” etkinligi ile katilimcilara kütüphanelerin dönüsümü anlatildi. Hukuk Fakültesi Konferans salonunda gerçeklestirilen etkinlige Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Hüseyin Odabas, Prof. Dr. Mehmet Erdem, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Baskani Dr. Ögretim Üyesi Kasim Binici, akademisyenler, yöneticiler ve ögrenciler katilirken konusmaci olarak ise Gemini Bilgi Teknolojilerinden Kütüphaneci Ramazan Aytürk yer aldi.

Etkinligin açilis konusmasini yapan Çankiri Karatekin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hüseyin Odabas, Bazi ülkelerde kitapsiz kütüphanelere geçildigine dikkat çeken Rektör Yardimcisi Odabas, “Bilgi Belge Yönetimi Bölümü’nün dinamik bir sektör içerisinde hizmet vermekte oldugunu, bölüm ögrencilerinin de gelecekte bu sektör içerisinde istihdam edilecek olan adaylar oldugunu vurguladi. Bilisim teknolojilerinin son derece derin etkiler biraktigi bir alan içerisinde bulunuyor olmak dogal olarak bu sektörü sürekli takip etmeyi gerektiriyor. Bundan birkaç yil önce bir kongrede ismi ‘kitapsiz kütüphane’ olan bir teblig sunmustum. Orada üniversite kütüphanelerinin içerisinde yeni bir türün ortaya çiktigini fiziki mekan olarak aslinda kütüphanenin var oldugunu ama içerisinde basili kaynak anlaminda hiçbir kitap bulunmadigini anlatmistim. Bu kütüphaneler ABD basta olmak üzere birçok gelismis ülkede yayginlasiyordu. Adina Bookless Library denilen bu kütüphane türünde basili kitap kaynagindan vazgeçip tamamen kitapsiz kütüphanelere geçis yapildigini duydugumda çok sasirmistim” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Odabas konusmasinin devaminda, “Aslinda teknolojiyle birlikte kütüphanelerin de nasil bir degisim içerisine girdigine basili kaynaktan elektronik kaynaga nasil bir dönüsüm yasandigina hepimiz yakindan taniklik ediyoruz. Bu dönüsüm hala çok hizli bir sekilde devam ediyor. Gelecekte özellikle üniversite kütüphanelerinde tamamen elektronik kaynaga geçis yapilacagi da yadsinamaz bir gerçek olarak karsimizda duruyor. Bu anlamda bugün düzenledigimiz “Gelecegin Kütüphaneleri” etkinligi bu açidan çok önemli. Ilgiyle takip edecegiz. Emegi geçen tüm arkadaslarimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Gemini Bilgi Teknolojilerinden Kütüphaneci Ramazan Aytürk, Gelecegin kütüphanelerinin tasarimlari, fiziki mekanlari, teknik altyapilari, otomasyon programlari, çalisma usulleri ve kaynak çesitleri hakkinda konu basliklarini içeren ayrintili bir sunum yapti. Soru cevap bölümünün ardindan etkinlik, Aytürk’e hediye takdim edilmesi ve toplu fotograf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA