Belarus, Polonyali Diplomati Sinir Disi Etti

Belarus, Polonyali bir diplomati, Belarus’ta ölümlü trafik kazasina karistigi için yurtdisina çikis yasagi bulunan bir Polonya vatandasinin ülkeden kaçisini organize ettigi iddiasiyla sinir disi etti.



Belarus Disisleri Bakanligi Sözcüsü Anatol Hlaz yaptigi açiklamada, ülkenin güneybatisindaki Brest sehrindeki Polonya Konsoloslugu’nda görev yapan bir diplomatin ölümlü trafik kazasina karisan bir Polonya vatandasinin yurtdisina kaçisini organize ettigi gerekçesiyle sinir disi edildigini bildirdi. "Bunun Polonya Disisleri Bakanliginin tamamini karakterize etmeyen, münferit bir olay oldugunu içtenlikle umut ediyoruz" ifadelerini kullanan Hlaz, söz konusu olay üzerine Polonyali diplomat ile isbirliginin devaminin kendileri açisindan mümkün olmadigini aktardi. Hlaz, konuya iliskin olarak Polonya Maslahatgüzarinin da Belarus Disisleri Bakanligina çagrildigini belirterek, “Umut ediyoruz ki Polonyali dostlarimiz bu olaydan gerekli sonuçlari çikarir" dedi.



Polonya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, Polonya’nin Belarus Maslahatgüzarinin Belarus Disisleri Bakanligina çagrildigi dogrulanarak, Belarus’un iddialarinin teyit edilmesi ve duruma açiklik getirilmesi için çalismalarin sürdügü ifade edildi.

Belarus Disisleri Bakanligi tarafindan verilen bilgilere göre, 30 Aralik 2021 tarihinde ismi açiklanmayan 22 yasindaki Polonya vatandasi olan kamyon sürücüsü, kazaya sebebiyet vererek bir binek otomobil ile kafa kafaya çarpistigi ve Belarus-Rusya siniri yakinindaki M1 karayolunda meydana gelen kazada otomobilde bulunan 2 Belarus vatandasinin hayatini kaybettigi belirtildi.

Olayin ardindan gözaltina alinan Polonyali kamyon sürücüsüne geçici olarak yurtdisina çikis yasagi getirilirken, Polonya’nin Brest Konsoloslugu’nda görevli bir diplomat, Polonyali kamyon soförünün Belarus’tan kaçisini organize etti. Kamyon soförü, 3 Ocak 2022 tarihinde Belarus’tan Polonya’ya geçmeye çalistigi sirada Belaruslu görevliler tarafindan yakalanarak gözaltina alindi. Yasanan son gelismenin ardindan ise Belaruslu yetkililer kaçisi organize ettigini ileri sürdükleri Brest Konsoloslugu’nda görevli diplomati sinir disi etti.
Kaynak: İHA