AKIB'den 2021'De Yüzde 46 Artisla 16,3 Milyar Dolarlik Ihracat

Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) Koordinatör Baskani Nejdat Sin, 2021 yilinda geçen yila göre yüzde 46 artis yakalayip 16,3 milyar dolar ihracat gerçeklestirdiklerini açikladi.

AKIB'den 2021'De Yüzde 46 Artisla 16,3 Milyar Dolarlik Ihracat
Dünya genelinde ham madde ve navlun fiyatlarinin katlanarak yükseldigi, konteyner krizinin yasandigi 2021 yilinda artan maliyet yüküne ragmen yakindan tedarik egilimiyle ortaya çikan firsatlari en iyi sekilde degerlendirmeye çalistiklarini belirten Baskan Sin, “Üretebilme kabiliyetimizi, güvenilir ticaret ortagi imajimizi ve tedarikçi gücümüzü daha da gelistirerek bu zorlu yilda yeni basari hikâyeleri yazdik” dedi.

Covid-19 salginina karsi asi uygulamalarinin yayginlasmasiyla dünya genelinde ertelenen taleplerin 2021 yilinda devreye girdigini, ortaya çikan firsatlari ülke olarak yüksek oranlarda degerlendirerek ihracatta rekor artislar yakalandigin kaydeden Baskan Nejdat Sin, “2021 yilinda, hükümetimizin aldigi tedbirler, sagladigi finansal destekler ve birlikte gelistirdigimiz inovatif çözümler sayesinde üretmeye ve ihraç etmeye devam ederek ülke geneli ihracatimizi 225,4 milyar dolara ulastirdik. AKIB olarak 2020 yilinda 11 milyar 185 milyon dolar olan ihracatimizi 2021 yilinda 16 milyar 320 milyon dolara yükseltmeyi basardik. 2021 yilinda bir önceki yila göre elde ettigimiz yüzde 46’lik rekor artista emegi geçen tüm ihracatçilarimizi tebrik ediyor her birine ayri ayri sükranlarimi sunuyorum” diye konustu.

Türk ihracatçisinin dünya pazarlarinda rekabet edemeyecegi hiçbir pazarin olmadigini kaydeden Baskan Sin, ihracatçinin en büyük sikintisinin finansmana erisim oldugunu belirterek enflasyon, faiz ve döviz kurlarinda yakalanacak istikrarin ihracat ailesinin önünü açacagini ve 2022 yili için belirlenen 250 milyar dolarlik ihracat hedefini de asacaklarini söyledi.



"Sürdürülebilir üretim, çevre dostu ve yenilikçi ürünlere odaklanmaliyiz"

Türkiye’nin ihracatta geldigi noktanin yeni bir seviye oldugunu, burada kalici olup daha da ilerleyebilmek için büyük ölçekli talepleri karsilayabilmek gerektigini vurgulayan Baskan Sin, yeni yatirimlarin çevre dostu, yenilikçi ürünler ve sürdürülebilir üretim temelinde yapilmasinin önemine dikkat çekti. Ihracatin ithalati karsilama oraninin her geçen yil daha da yükseldigini ve 2021 yilinda yüzde 84’e yükseldigini hatirlatan Baskan Sin, “En büyük ihracat pazarimiz olan Avrupa Birligi’nde elde ettigimiz kazanimlarin korunmasi, öngörülen süreçte yesil dönüsüm hibelerinden yararlanilmasi, ek vergiler veya gümrük engelleriyle karsi karsiya kalmamak için Avrupa Yesil Mutabakati’nda öngörülen stratejilere uyumlu adimlar atmamiz önümüzdeki süreçte bizler için çok büyük önem tasiyor” diye konustu.



"En yüksek ihracat degerlerine kimya, demir çelik, hububat ve bakliyatta ulastik"

Bölge ihracatini birliklere göre degerlendiren Baskan Sin, 2021 yilinda en yüksek ihracat degerlerine kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir disi metaller ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörlerinde ulastiklarini, en yüksek oransal artislari ise su ürünleri ve hayvansal mamuller, demir ve demir disi metaller ve kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinde elde ettiklerini duyurdu.

2021 yilinda 8 ana birligin 7’sinde ihracat artislari sagladiklarini belirten Baskan Sin, söyle konustu:

“Bu dönemde yüzde 61 artisla 4,8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestiren Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz ilk sirada yer aldi. Bunu yüzde 62 artis ve 4,5 milyar dolar deger ile Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligimiz ikinci, yüzde 34 artis ve 1,6 milyar dolar deger ile Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz üçüncü sirada takip etti. Yine ayni yilda Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligimiz yüzde 7 artisla 1,4 milyar dolarlik ihracata imza atti. Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligimiz yüzde 55 artisla 1,2 milyar dolarlik, Mobilya, Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligimiz yüzde 24 artisla 1,1 milyar dolarlik, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligimiz yüzde 82 artisla 524,7 milyon dolarlik, Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligimiz ise yüzde 8 azalisla 342,2 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi.”

"En fazla ihracat yaptigimiz ülkeler Irak, Hollanda ve Ispanya"

AKIB’in ihracat pazarlarinin agirlikli olarak Avrupa, Orta Dogu, Afrika ve Bagimsiz Devletler Toplulugu ülkelerinden olustugunu, bu tablonun 2021 yilinda da degismedigini ifade eden Baskan Sin, söz konusu dönemde en fazla ihracata Irak, Hollanda ve Ispanya’da ulastiklarini, ihracat hacminde en güçlü performansi Malta, Yunanistan ve Lübnan’da elde ettiklerini bildirdi. Baskan Sin, “2021 yili bölge ihracatimizi ülkelere göre ele aldigimizda, yüzde 16 artis ve 1,19 milyar dolar deger ile Irak birinci, yüzde 61 artis ve 1 milyar dolar deger ile Hollanda ikinci, yüzde 75 artis ve 791,1 milyon dolar deger ile Ispanya üçüncü sirada yer aldi. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek artis yakaladigimiz ülkelere baktigimizda yüzde 508 artis ve 257,4 milyon dolar deger ile Malta, yüzde 174 artis ve 288,8 milyon dolar deger ile Yunanistan, yüzde 85 artis ve 345,1 milyon dolar deger ile Lübnan ilk üçü olusturdu. Birlesik Devletler, Ispanya, Fransa, Romanya, Hollanda ve Nijerya pazarlarinda da dikkat çeken artislar elde ettik” diye konustu.

Kaynak: İHA