AIÇÜ Rektörü Prof. Dr. Karabulut, YÖK Baskani Prof. Dr. Özvar Baskanliginda Yapilan ÜNIDAP Toplantisina Katildi

Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi (AIÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar baskanliginda gerçeklestirilen Dogu Anadolu Projesi Bölge Üniversiteler Birligi (ÜNIDAP) 5’inci dönem toplantisina katildi.

AIÇÜ Rektörü Prof. Dr. Karabulut, YÖK Baskani Prof. Dr. Özvar Baskanliginda Yapilan ÜNIDAP Toplantisina Katildi
Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliginde, YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar baskanliginda gerçeklestirilen ÜNIDAP 5’inci dönem toplantisina YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Ömer Açikgöz ve Prof. Dr. Naci Gündogan, YÖK Üyesi Prof. Dr. Muammer Yaylali, AIÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Dogu Anadolu Bölgesinde bulunan üniversitelerin rektörleri ve Dogu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Osman Demirdögen katildi.

Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen “Bölgesel Kalkinma ve Üniversitelerin Rolü” programinda konusan YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, DAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ve birlik üyesi üniversiteler arasinda, egitim-ögretim, arastirma-gelistirme ve proje, toplumsal hizmet, bölgesel kalkinma ve ihtiyaç duyulan diger konular üzerinde is birligi yapilmasinin önemli oldugunu belirtti.

Bölgesel kalkinmanin gerçeklestirilmesinde önemli bir rol üstlenen DAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’nin çalismalarini takdirle izlediklerini ifade eden Prof. Dr. Özvar, Dogu Anadolu Bölgesinin kalkinma çabalarini akademik düzeyde desteklemek ve akademik bilgi ve tecrübeyi sahada bu çabalarla birlestirmek üzere kurulan ÜNIDAP’in düzenledigi yillik toplantida hitap etmekten memnuniyet duydugunu söyledi.



Üniversitelerin içinde bulundugu bölgenin yasam kalitesinin iyilestirilmesine ve artirilmasina hizmet eden kurumlar oldugunu dile getiren Prof. Dr. Özvar, “Toplum yararina hizmet üreten üniversiteler, yaptiklari arastirmalarla bir yandan bilimsel bilginin ve yeniliklerin pesinde kosarken diger yandan da ürettikleri bilgi birikimi ve tecrübelerin olumlu etkileriyle ülkenin ve bölgenin refahina katki saglar. Benzer sekilde, ülkenin ve bölgenin is dünyasinda duyulan nitelikli isgücü ihtiyacini yürüttükleri egitim faaliyetleri ile karsilamaya çalisir. Son yillarda meydana gelen iklim degisiklikleri ve çevre felaketleri sebebiyle üniversitelerden bulunduklari tabii muhitin muhafazasinda ve islah edilmesinde gayretler beklenmektedir. Kisacasi, üniversitelerimiz, bütün fonksiyonlari ve paydaslariyla birlikte içinde bulundugu bölgenin yasam kalitesinin iyilestirilmesine ve artirilmasina hizmet eden kurumlardir. DAP Bölgesindeki her bir ilimizin üniversitesi nitelikli bilgi üreten yetismis ögretim elemani kadrosu ile iste bu hedefe yakin gelecekte ulasmamizda en büyük pay sahibi olacaktir” diye konustu.

Prof. Dr. Özvar: “Yüksekögretim Kurulu, üniversitelerin bulunduklari bölgelerin ihtiyaçlari, sahip olduklari potansiyel ve kapasiteyi göz önüne alarak bölgesel kalkinmanin saglanmasinda öncü, yönlendirici ve aktif bir rol oynamalarini saglamak, üniversitelerin kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle iliski kurarak yeniden tanimlamalarini, vizyon ve misyonlarini bölgenin ihtiyaçlari kapsaminda farklilastirmalarini saglamak üzere mevcut projelerin yaninda yeni projeler üzerinde de çalismaktadir. Insallah önümüzdeki günlerde gelistirdigimiz bu projeleri de sizlerle paylasacagiz” diye konustu.

YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, literatürde üniversitelerin yerel ve bölgesel kalkinmaya katki sunabilecekleri baslica alanlari ise söyle siraladi: “Arastirma faaliyetleri yoluyla bölgesel inovasyonu artirmak, arastirma kuluçka merkezleri, bilim parklari, Ar-Ge sirketlerinin kurulmasi ve üniversite arastirmalarinin spin-off ve patentler yoluyla ticarilestirilmesini saglamak, egitim ve arastirma danismanliklari yoluyla yerel endüstri ve isletmelere destek olmak, bölgesel insan kaynaklari ve becerilerinin gelistirilmesine katkida bulunmak, isletmelerin ve yerel topluluklarin ihtiyaçlarina göre belirlenen ögrenci projeleri araciligiyla bölgeye katki sunmak, bölgesel isletmeciligi, is gelisimini ve büyümeyi desteklemek, kültürel gelisim yoluyla sosyal esitligi gelistirmek, ulusal ve küresel düzeyde bölgenin tanitimina ve disa açilmasina katki saglamaktadir.”

AIÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, YÖK Baskani Prof. Dr. Özvar baskanliginda yapilan toplantida bölge üniversiteleri ve DAP isbirligiyle bölgenin temel dinamiklerini harekete geçirecek yeni teknolojiler için sinama ortamlarinin olusturulmasi, Ar-Ge çalismalarina katki saglanmasi, akademik bilgi ve tecrübenin diger paydaslara aktariminin artirilmasi gibi birçok hususun ele alindigini, toplantinin üniversiteler ve bölge paydaslari için verimli geçtigini söyledi.



Toplanti, rektörlerin konuya iliskin görüs, dilek ve önerilerini sunmasiyla son buldu.
Kaynak: İHA