Sözün Üstadi 'Dengbejler' Gençlerle Bulustu

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, kaybolmaya yüz tutmus sözlü gelenegin ustasi dengbejlerle lise ögrencilerini bir araya getirdi.

Sözün Üstadi 'Dengbejler' Gençlerle Bulustu
Büyüksehir Belediyesi, sözlü kültürün dün ile bugün arasinda köprü kurarak gelecek kusaklara aktaran dengbejlik geleneginin korunmasi ve tanitilmasi hedefiyle sürdürdügü etkinliklere devam ediyor. Kültür ve Sosyal Isler Daire Baskanligi, Il Milli Egitim Müdürlügüyle dengbej geleneginin gençlere tanitilmasi amaciyla “Dengbejler ve Z Kusagi ile bulusuyor” projesi hazirladi. Proje kapsaminda Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi Eren Sahin Konferans Salonunda ögrenciler ve dengbejlerin bir araya getirildigi etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte, Büyüksehir Belediyesinde görevli Arastirmaci Zeynep Yas, ögrencileri dengbejlikle ilgili bilgilendirip kentteki dengbejleri anlatti. Süleyman Demirel Egitim Kampüsündeki ‘’21 Klam 21 Dengbej’’ fotograf sergisiyle ögrenciler kentte yasayan dengbejlerle ilgili bilgi sahibi oldu. Programda dengbejler tarafindan seslendirilen eserler, gençlerin begenisini kazandi. Ögretmenler ve ögrenciler daha sonra arbane esliginde halay çekerek keyifli anlar yasadi.

“Dengbejligi kaybetmememiz gerekiyor”

Projede yer alan ögrencilerden Muhammed Serdar Yaruk, dengebjlerle ilgili genis kapsamli çalisma yürüttüklerini söyledi.



Dengbejlerin yeni nesil tarafindan unutulmamasi amaciyla projeyi gelistirdiklerin aktaran Yaruk, “Dengbejlik kültürünü arastirdiktan sonra günümüz kusagi yani özellikle Z Kusaginda devam ettirilmedigini hatta yaptigimiz ankette bizim kusagin yüzde 70’inin dengbejlik kültürüyle bilgisi olmadigini ögrendik. Hedefimiz dengbejlik kültürünü z kusagina tanitmak. Bu yörenin sesli kültürünün en önemli parçasindan biri olan dengbejligi kaybetmememiz gerekiyor” dedi.



"Geçmisle gelecek arasinda köprü olmak istiyoruz"

Ögrencilerden Güven Yilmaz, gençlerin aliskin olmadigi bir alanda çalisma yürüttüklerini belirtti.

Yilmaz, “Amacimiz, z kusagi yeni tür sarkilari, pop, rock ve rap tarzi seyleri dinlerken dengbejlik gibi eski kültürlerin unutulmasina karsin aradaki bagi korumaktir. Geçmisle gelecek arasinda köprü olmak istiyoruz. Dengbejlik gelenegi aslinda su anda yok oluyor. Çünkü ögrendigimize göre en genci bile 45 yasindaymis” diye vurguladi.

“Gelenegi ögrenecegimiz için hepimiz çok heyecanliyiz”

Etkinligin geleneksel kültürü ögrenme açisinda kendisine katki sundugunu belirten Rojbin Baran,“Dengbejlik kelimesi çok duydugumuz fakat hakkinda hiç bilgi sahibi olmadigimiz bir kelimeydi. Bu gelenek hepimizin sahip oldugu, fakat hiç birinin tam olarak hiç bilmedigi sey. Bu gelenegi ögrenecegimiz için hepimiz çok heyecanliyiz ve mutluyuz. Program sayesinde simdiden çok sey ögrendim” diye konustu.

Kaynak: İHA