Karabük Belediyesi'nden Ölçü Ve Tarti Aleti Duyurusu

Karabük Belediyesi esnaflarin kullanmis oldugu ölçü ve tarti aletlerinin iki yilda bir yapilan periyodik muayene ve damgalama için bildirim verme islemlerinin basladigini duyurdu.

Karabük Belediyesi'nden Ölçü Ve Tarti Aleti Duyurusu
Karabük Belediyesi Ölçü ve Ayarlar Memurlugundan yapilan açiklamada, “Ölçü ve tarti islemlerinde sabit dükkanlarda kullanilan mekanik, pazar yerlerinde kullanilmakta olan elektronik, ibreli, mekanik teraziler, kantar, baskül, metre, litre, gram ve kilogramlar muayene ve damgalama islemine tabidir. Sanayi ve Ticaret Bakanligi tarafindan ilk muayenesi yapilarak damgalanan ve satisa sunulan terazileri kullanabilir. Ilk muayene damgasi bulunmayan ölçü tarti aletlerini almak, satmak, kullanmak ve isyerinde bulundurmak yasaktir. Arizali ölçü ve tarti aletleri, Ölçüler ve Ayar Biriminden tamir izin formu almadan teraziler tamir ettirilemez. Ölçü ve tarti aletlerinin damgalari Ruhsat Denetim Müdürlügü ölçü ayar memurlari disinda hiç kimse tarafindan sökülemez, takilamaz ve müdahale edilemez. Ölçü tarti aletleri bozuldugunda veya damga teli koptugunda ayni gün içinde Ölçüler ve Ayar Birimine müracaat edilmek zorundadir. Ölçü ve tarti aletlerinin muayenesinin yaptirilmasi, damgalattirilmasi ve damgalarinin muhafaza edilmesi o anki kullaniciya aittir. Sabit esnaflar belediyemize, pazarci esnafi bagli bulundugu en yakin belediyeye müracaat edebilir. Alanin ve satanin haklarini korumak amaciyla 2022 yili içerisinde periyodik muayene ve kontrollerimiz devam edecektir” denildi.

“Damga yili 2020 olan ölçü ve tarti aletlerinin her iki yilda bir 4 Ocak - 01 Mart 2022 tarihleri arasinda Belediyemiz Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermek zorundadir” ifadelerine yer verilen açiklamada, “Beyannamesi verilecek olan terazilerin cinsi, kapasitesi, seri numarasi, markasi bilinmek zorundadir. Beyannamesi verilmis olan ölçü ve tarti aletleri ölçüler ayar birimince bildirilen gün ve zamanda, muayenesi yapilmak ve damgalanmak üzere randevu yerine getirilecektir. Randevu tarihinde getirilmeyen ölçü ve tarti aletlerinin muayeneleri yapilmayacaktir. Is yerlerinde ve elinde ölçü tarti aleti bulunanlarin cezali duruma düsmemeleri için 01 Mart 2022 tarihine kadar bildirimlerini vermeleri gerekmektedir” ifadeleri kullanildi.

Belirtilen is ve islemlerini yapmayan esnaflar hakkinda da 3516 sayili Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. maddesinin ilgili fikralari geregince para cezasi ile birlikte 5326 sayili Kabahatler Kanununun emre aykirilik hükümlerine istinaden para cezasi uygulanarak ölçü tarti aletlerine el konulup kamu mülkiyetine geçirilecegi bildirildi.

Kaynak: İHA