SSB Baskani Demir, 2022 Hedeflerini Anlatti
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, “Gelinen noktada yillik ciromuz 10 milyar dolari asti ve ihracat rakamlarimiz da 3 milyar 200 milyon dolarin üstüne çikti. Insallah önümüzdeki yil bu hedefleri daha da büyütecegiz” dedi.
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii (SSB) Baskani Ismail Demir, savunma sanayiinin 2022 hedeflerini anlatmak üzere basin yayin kuruluslarinin Ankara temsilcileri ve savunma muhabirleri ile bir araya geldi. HAVELSAN’in ev sahipliginde gerçeklesen toplantida konusan SSB Baskani Demir, “Sektörümüz bugün, bin 600’ü askin firma ve 80 bin kisilik çalisaniyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkiyi veren sektörlerden biri haline geldi. Salgin döneminde de faaliyetlerini olabildigince yavaslatmadan devam etti. Bu kapsamda yürütülen proje sayilarimiz malum 750’leri de asti. Proje ve diger ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yillik ciromuz 10 milyar dolari asti ve ihracat rakamlarimiz da 3 milyar 200 milyon dolarin üstüne çikti ve insallah önümüzdeki yil bu hedefleri daha da büyütecegiz” ifadelerini kullandi.
“Sürekli ilerlemeye ve gelistirmeye ara vermeden devam etmek zorundayiz”
Yerli ve milli ürünler ile güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarinin karsilanmasi için atilan adimlarin çok kritik olduguna dikkat çeken SSB Baskani Demir, “Yerli ve milli ürünler, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarinda, yurt içi ve yurt disindaki harekatlarinda basariyla kullanildi, kullanilmaya devam edilecek ve kullanim sirasinda ögrenilen dersler ile gelistirme süreçleri de devam edecek. Sunu biliyoruz ki dünya durmuyor, hasimlarimiz durmuyor, bu konuda sürekli ilerlemeye ve gelistirmeye ara vermeden devam etmek zorundayiz” diye konustu.
“IHA ve SIHA’lar, kara araçlari, deniz platformlari basta olmak üzere ihraç edilen ürün çesidi ise 230’lari buldu”
2021 yilinda atilan adimlar ile bir çok yerli ve milli savunma sanayii ürününün ihraç edildigini de vurgulayan Demir, “Dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde yerlerini alan ürünler, dünyanin dört bir yanina ihraç edilirken, özellikle Türk SIHA’larinin oyun degistiren konsepti dünyanin da gündemine girdi. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettigimiz ülke sayisi 170’e, IHA ve SIHA’lar, kara araçlari, deniz platformlari basta olmak üzere ihraç edilen ürün çesidi ise 230’lari buldu. Bu süreçte, gerek kurumumdaki tüm çalisma arkadaslarima, ekibime ve yol arkadaslarima tesekkürü milletimiz ve devletimiz adina borç biliyorum” seklinde konustu.
“Geçtigimiz yil çok önemli olarak gördügümüz ve sizinle paylastigimiz 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçeklestirdik”
2021 yilinin 2020 yili kadar olmasa da yine pandeminin etkisinde kaldigini hatirlatan Demir, “2021 yili bir önceki yil kadar olmasa da Covid-19 salginin etkisinin devam ettigi, çesitli gizli ve açik engellemelerin daha da arttigi bir yil olmasina ragmen, 2021 yilinda hedeflerimize büyük oranda ulastik. Geçtigimiz yil çok önemli olarak gördügümüz ve sizinle paylastigimiz 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçeklestirdik. Karada, havada, denizde, siber alanda güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarini yerli ve milli olarak karsilamak için yeni teslimatlar gerçeklestirdik ve yeni projelere basladik” açiklamasinda bulundu.
2021 yili savunma sanayiinde atilim yili oldu
2021 yili hedeflerinin yüzde 80 oraninda tamamlandigini belirten SSB Baskani Demir, sunlari kaydetti:
“Insansiz hava araçlarinda artik dünyanin en iyi ürünlerini üretir ve kullanir hale geldik. Akinci TIHA ve AKSUNGUR SIHA’nin ilk teslimatlarini güvenlik güçlerimize yaptik. ANADOLU gemimizde kullanacagimiz Bayraktar TB3 SIHA projesi baslatildi. Milli Muharip Uçak (MMU) projemizde parça üretimlerine basladik, son teknolojiyle donattigimiz Mühendislik Merkezimizi projede çalisacak 2 bin 300 mühendisimizin hizmetine aldik.”
Türkiye’nin uzay programina en büyük katkiyi savunma sanayii sektörünün verdigini vurgulaya Demir, 2021 yilinda da GÖKTÜRK-1 Uydusunun yenilemesine dair projenin baslatildigini hatirlatti. 2021 yilinin hava savunmasinda gerçekten önemli bir atilim yili oldugunun altini çizen Demir, hem Hisar A+ hem de Hisar O+ sistemlerinin tüm unsurlariyla TSK’ya teslim edildigini animsatti. Uzun menzilli hava savunma sistemi SIPER’in test atislarini basariyla gerçeklestirildigini kaydeden Demir, ATMACA deniz füzesi ve AKYA egitim torpidosunu ilk kez teslim ettiklerini, Makineli Tüfek PMT 7.62’nin de ilk teslimatlarinin gerçeklestirildigini söyledi.
Demir ayrica, Test ve Egitim Gemisi UFUK’un hizmete girdigini, ilk I Sinifi Firkateyn olan TCG Istanbul Gemisinin denize indirildigini, elektronik harpte yeni sistemleri devreye alindigini vurguladi. Demir, SANCAK, VURAL, ILGAR gibi çesitli özellikte elektronik taarruz sistemlerinin artik TSK’nin kullaniminda oldugunu açikladi.
Motor projelerinde de kritik bir asamanin kaydedildiginin altini çizen Demir, 1000 beygir gücündeki ilk motor ve ilk çapraz tahrikli transmisyon olan UTKU’nun çalistirmasinin basarili sekilde gerçeklestigini, 1500 beygir gücündeki ilk motor BATU’nun da ateslemesinin basarili sekilde gerçeklestigini söyledi.
Demir ayrica, Yeni Turbojet Motoru ARAT Projesinin de basladigini kaydetti.
Türk savunma sanayiinin 2022 yili hedefleri
2022 yili hedeflerinden de bahseden SSB Baskani Demir, özgün helikopter GÖKBEY’in ilk teslimatlarini Jandarma Genel Komutanligina gerçeklestireceklerini, Jet Egitim ve Hafif Taarruz Uçagi HÜRJET’in hangardan çikacagini ve yer testlerinin baslayacagini kaydetti.
Demir ayrica, Mini IHA-D sistemlerinin ve Mühimmat Birakan Mini IHA BOYGA’larin ilk kez kullanima girecegini, kisa pistli gemilere inis kalkis yapabilecek Bayraktar TB3 SIHA’nin ilk uçusunu yapacagini söyledi.
Son A400M uçaginin teslimatinin da yapilarak 10 uçaklik A400M filosunun tamamlanacaginin altini çizen Demir, Hava - Hava Füzesi Göktug Projesi kapsaminda BOZDOGAN Görüs Içi Füzeler ve GÖKDOGAN Görüs Ötesi Füzelerinin ilk teslimatlarinin da 2022 yili içerisinde yapilmasinin hedeflendigini söyledi.
Gökdeniz Yakin Hava Savunma Sistemi’nin ilk kez ISTANBUL Firkateynine entegre edilecegini vurgulayan Demir, SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatlarinin gerçeklestirilecegini, KARAOK Füzesi’nin ilk kez envantere girecegini kaydetti.
PARS 6x6 Mayina Karsi Korumali Araçlarin ve Zirhli Amfibi Hücum Araci ZAHA’nin ilk teslimatini yapacaklarini da vurgulayan Demir, Modernize Edilmis ve insansiz silah kulesi entegre edilmis ilk Zirhli Muharebe Araci-ZMA’nin da 2022 yili içerisinde teslim edilmesinin hedeflendigini söyledi.
Demir, ayrica yaptigi açiklamada, M60T tanklarindaki atis kontrol sistemlerinin yerli ve milli Volkan-M sistemiyle yenilenmesine baslanacagini, çesitli siniflarda muhtelif tip ve özelliklerde yeni insansiz kara araçlarinin gelistirme ve teslimatlarinin yapilacagini ifade etti.
Türk Tipi Hücum Botu Projesi (TTHB) kapsaminda prototip geminin insasina yönelik sürecin 2022 yili içerisinde baslatilacagini da kaydeden Demir, Çok Amaçli Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU’ya Bayraktar TB3 SIHA entegrasyonu çalismalarina baslanacagini, Yeni Tip Denizalti Projesinde ikinci Denizaltiyi havuza çekeceklerini ve yeni insansiz deniz araçlari projeleri baslatacaklarini söyledi.
SOM ve ATMACA füzelerinde kullanilacak KTJ3200 Turbojet Motorunun da artik teslim edilecegini vurgulayan Demir, Turbosaft motorlarin testlerinin yapilacagi test altyapisinin da hizmete girecegini ifade etti.
Demir ayrica, 2022 yilinin, elektronik harp ve radarda çok fazla yeni sistemin devreye girecegi bir yil olmasini beklediklerini vurgulayarak, Erken Ihbar Radar Sistemi, Alçak Irtifa Radar Sistemi, Tasinabilir Elektronik Taarruz Sistemleri gibi sistemlerin güvenlik güçlerinin kullanimina sunulacagini, ayrica Insansiz Hava Araçlarinda Kullanilacak Elektronik Harp Sistemlerinin Gelistirilmesi-IHASOJ Projesi’nin de baslatilacagini açikladi.
“Ambargolar konusunda çok açik sekilde Türkiye’ye ambargo koyduk diyen ülke çok yok”
Devami kameraya kapali olarak gerçeklesen toplantida basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan SSB Baskani Demir, Ukrayna konusunda somut olarak adimlar atacaklarini kaydetti.
Hem Ukrayna hem de Rusya ile savunma sanayii konusunda anlasmalarin oldugunu ve bu kapsamda hareket edildigini belirten Demir, son olaylardan dolayi degil, genelde savunma sanayiinde risk analizi yaparak tek noktaya bagimli kalmamaya çalistiklarini vurguladi. Demir, “Riskleri hesaplayarak alternatif kaynaklar olusturmak için çaba gösteriyoruz” dedi.
Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik ambargolarin sorulmasi üzerine de cevap veren SSB Baskani Demir, “Ambargolar konusunda çok açik sekilde Türkiye’ye ambargo koyduk diyen ülke çok yok. Ancak ihraç izinlerinin bekletildigini, çok uzun bir sekilde bekletildigini biliyoruz. Mesela Altay tanki projesinde degerlendirme sürecinde çok çok uzun süren durumlar var. Bunlar oyalama taktikleri. Yerli alternatifler konusunda adimlarimizi atiyoruz. Hiçbir zaman ‘stratejik’ konularda yabanci bagimliligini kabul etmiyoruz ve etmeyecegiz” dedi.
“ATAK konusunda Pakistan’in ciddi arzu ve istekleri var”
Pakistan’a ihraç edilecek, ATAK Helikopterleri’nde yasanan problemin sorulmasi üzerine konusan Demir, “ATAK konusunda Pakistan’in ciddi arzu ve istekleri var. Motorun ihraç süreci uzadi, onlar da ihtiyaçlarina binaen belli bir süre bekleyebildiler. Karar degisirse de bunun müsebbibi uzayan süreç olacak. Ne Pakistan ne de Türkiye’nin bir suçu yok” açiklamasinda bulundu.
“Özellikle stratejik ürünlerin yerlilestirilmesi için sartlar ne olursa olsun çalismalarimiz devam edecek”
Savunma sanayii firmalarina mecburen almak zorunda olduklari ve karsi tarafin döviz istedigi ürünler haricinde döviz yerine TL kullanimini önerdiklerini vurgulayan Demir, “Mecburen almak zorunda olduklari ürünü siralamalarini ve onlari döviz ile vermelerini onun haricinde TL kullanimini öneriyoruz. Yabanci ürün oranini görmek ve oldugunca yerlilestirmek üzerine çalismalarimiz yogun bir sekilde devam ediyor. Gözümüz yabanci ürünlerin üzerinde ve hizla reaksiyon alarak o ürünün yerlilestirilmesini sagliyoruz. Özellikle stratejik ürünlerin yerlilestirilmesi için sartlar ne olursa olsun çalismalarimiz devam edecek. Bazen hizli hareket etmek gerektiginde de risk analizi yaparak çesitli alternatifler de üretiyoruz. Bazi konular var ki buralarda henüz yetkinligimiz olusmus degil. Örnegin jet motoru konusunda malzeme ve altyapi yetkinligimiz konusunda çalismalarimiz sürüyor. Bu konuda malzeme ve altyapi konusunda AR-GE çalismalarimizi baslattik ve sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.
“Ürünlerimizden son zamanlarda en çok ilgi görenler SIHA’lar”
Türk savunma sanayii tarafindan üretilen ürünlerin çok genis bir ihracat yelpazesi olduguna da dikkat çeken SSB Baskani Demir, “Ürünlerimizden son zamanlarda en çok ilgi görenler SIHA’lar. Tabi ki zirhli muharebe araçlarimiz ve tasiyicilarimiza da ilgi var. Hafif mühimmat ve roketlerimiz ilgi görüyor. Cografya olarak çok genis bir kitleye hitap ediyoruz. Afrika ülkelerinden çok büyük ilgi var. Uzak Dogu, Orta Asya’dan bazi ülkeler ile çalismalarimiz var. Ürünlerimizin kalitesini görüldügü için çok sayida ülkeden talepler de geliyor. Ukrayna ile iliskilerimiz de var Rusya ile iliskilerimiz de var bu iliskilerin krizlerden etkilenmemeleri için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bugün çesitli harekatlarda karsimiza çikartilan ürünlerin muhtelif bazi ülkelerden oldugunu görebiliyoruz” diye konustu.
“60 yilda gelinen noktaya son 10 yildir ulasmaya çalisiyoruz”
SSB Baskani Demir, ayrica ATAK helikopterlerinde kullanilan motorun ithal edilmesinin nedenini soran basin mensubuna, “Motor projelerimiz daha yeni basladi.
Tarihçesi çok eski degil. Dünya bunu 60-80 yildir üretiyor. Biz 60 yilda gelinen noktaya son 10 yildir ulasmaya çalisiyoruz. Malzeme altyapimizi gelistirmemiz lazim. Biz de bununla ilgili tüm altyapilarimizi hazirliyoruz. Bu tür çalismalar olgunlasarak ilerler. Küçük turbo jet motorumuzu yaptik, yavas yavas büyüye büyüye geliyoruz. Ama 60 yildir belli bir noktaya gelmis ülkelere ulasmak için 10 yildir ugrastigimizi bilmenizi isterim” seklinde cevap verdi.
SSB Baskani Demir ayrica, Rusya ile S-400’ler konusunda iki parti alim için anlasildigini ve bu anlasmanin ayni sekilde devam ettigini kaydetti.
Kaynak: İHA
“Sürekli ilerlemeye ve gelistirmeye ara vermeden devam etmek zorundayiz”
Yerli ve milli ürünler ile güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarinin karsilanmasi için atilan adimlarin çok kritik olduguna dikkat çeken SSB Baskani Demir, “Yerli ve milli ürünler, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarinda, yurt içi ve yurt disindaki harekatlarinda basariyla kullanildi, kullanilmaya devam edilecek ve kullanim sirasinda ögrenilen dersler ile gelistirme süreçleri de devam edecek. Sunu biliyoruz ki dünya durmuyor, hasimlarimiz durmuyor, bu konuda sürekli ilerlemeye ve gelistirmeye ara vermeden devam etmek zorundayiz” diye konustu.
“IHA ve SIHA’lar, kara araçlari, deniz platformlari basta olmak üzere ihraç edilen ürün çesidi ise 230’lari buldu”
2021 yilinda atilan adimlar ile bir çok yerli ve milli savunma sanayii ürününün ihraç edildigini de vurgulayan Demir, “Dost ve müttefik ülkelerimizin envanterlerinde yerlerini alan ürünler, dünyanin dört bir yanina ihraç edilirken, özellikle Türk SIHA’larinin oyun degistiren konsepti dünyanin da gündemine girdi. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettigimiz ülke sayisi 170’e, IHA ve SIHA’lar, kara araçlari, deniz platformlari basta olmak üzere ihraç edilen ürün çesidi ise 230’lari buldu. Bu süreçte, gerek kurumumdaki tüm çalisma arkadaslarima, ekibime ve yol arkadaslarima tesekkürü milletimiz ve devletimiz adina borç biliyorum” seklinde konustu.
“Geçtigimiz yil çok önemli olarak gördügümüz ve sizinle paylastigimiz 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçeklestirdik”
2021 yilinin 2020 yili kadar olmasa da yine pandeminin etkisinde kaldigini hatirlatan Demir, “2021 yili bir önceki yil kadar olmasa da Covid-19 salginin etkisinin devam ettigi, çesitli gizli ve açik engellemelerin daha da arttigi bir yil olmasina ragmen, 2021 yilinda hedeflerimize büyük oranda ulastik. Geçtigimiz yil çok önemli olarak gördügümüz ve sizinle paylastigimiz 40 hedefimizin yüzde 80’ini gerçeklestirdik. Karada, havada, denizde, siber alanda güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarini yerli ve milli olarak karsilamak için yeni teslimatlar gerçeklestirdik ve yeni projelere basladik” açiklamasinda bulundu.
2021 yili savunma sanayiinde atilim yili oldu
2021 yili hedeflerinin yüzde 80 oraninda tamamlandigini belirten SSB Baskani Demir, sunlari kaydetti:
“Insansiz hava araçlarinda artik dünyanin en iyi ürünlerini üretir ve kullanir hale geldik. Akinci TIHA ve AKSUNGUR SIHA’nin ilk teslimatlarini güvenlik güçlerimize yaptik. ANADOLU gemimizde kullanacagimiz Bayraktar TB3 SIHA projesi baslatildi. Milli Muharip Uçak (MMU) projemizde parça üretimlerine basladik, son teknolojiyle donattigimiz Mühendislik Merkezimizi projede çalisacak 2 bin 300 mühendisimizin hizmetine aldik.”
Türkiye’nin uzay programina en büyük katkiyi savunma sanayii sektörünün verdigini vurgulaya Demir, 2021 yilinda da GÖKTÜRK-1 Uydusunun yenilemesine dair projenin baslatildigini hatirlatti. 2021 yilinin hava savunmasinda gerçekten önemli bir atilim yili oldugunun altini çizen Demir, hem Hisar A+ hem de Hisar O+ sistemlerinin tüm unsurlariyla TSK’ya teslim edildigini animsatti. Uzun menzilli hava savunma sistemi SIPER’in test atislarini basariyla gerçeklestirildigini kaydeden Demir, ATMACA deniz füzesi ve AKYA egitim torpidosunu ilk kez teslim ettiklerini, Makineli Tüfek PMT 7.62’nin de ilk teslimatlarinin gerçeklestirildigini söyledi.
Demir ayrica, Test ve Egitim Gemisi UFUK’un hizmete girdigini, ilk I Sinifi Firkateyn olan TCG Istanbul Gemisinin denize indirildigini, elektronik harpte yeni sistemleri devreye alindigini vurguladi. Demir, SANCAK, VURAL, ILGAR gibi çesitli özellikte elektronik taarruz sistemlerinin artik TSK’nin kullaniminda oldugunu açikladi.
Motor projelerinde de kritik bir asamanin kaydedildiginin altini çizen Demir, 1000 beygir gücündeki ilk motor ve ilk çapraz tahrikli transmisyon olan UTKU’nun çalistirmasinin basarili sekilde gerçeklestigini, 1500 beygir gücündeki ilk motor BATU’nun da ateslemesinin basarili sekilde gerçeklestigini söyledi.
Demir ayrica, Yeni Turbojet Motoru ARAT Projesinin de basladigini kaydetti.
Türk savunma sanayiinin 2022 yili hedefleri
2022 yili hedeflerinden de bahseden SSB Baskani Demir, özgün helikopter GÖKBEY’in ilk teslimatlarini Jandarma Genel Komutanligina gerçeklestireceklerini, Jet Egitim ve Hafif Taarruz Uçagi HÜRJET’in hangardan çikacagini ve yer testlerinin baslayacagini kaydetti.
Demir ayrica, Mini IHA-D sistemlerinin ve Mühimmat Birakan Mini IHA BOYGA’larin ilk kez kullanima girecegini, kisa pistli gemilere inis kalkis yapabilecek Bayraktar TB3 SIHA’nin ilk uçusunu yapacagini söyledi.
Son A400M uçaginin teslimatinin da yapilarak 10 uçaklik A400M filosunun tamamlanacaginin altini çizen Demir, Hava - Hava Füzesi Göktug Projesi kapsaminda BOZDOGAN Görüs Içi Füzeler ve GÖKDOGAN Görüs Ötesi Füzelerinin ilk teslimatlarinin da 2022 yili içerisinde yapilmasinin hedeflendigini söyledi.
Gökdeniz Yakin Hava Savunma Sistemi’nin ilk kez ISTANBUL Firkateynine entegre edilecegini vurgulayan Demir, SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzelerinin ilk teslimatlarinin gerçeklestirilecegini, KARAOK Füzesi’nin ilk kez envantere girecegini kaydetti.
PARS 6x6 Mayina Karsi Korumali Araçlarin ve Zirhli Amfibi Hücum Araci ZAHA’nin ilk teslimatini yapacaklarini da vurgulayan Demir, Modernize Edilmis ve insansiz silah kulesi entegre edilmis ilk Zirhli Muharebe Araci-ZMA’nin da 2022 yili içerisinde teslim edilmesinin hedeflendigini söyledi.
Demir, ayrica yaptigi açiklamada, M60T tanklarindaki atis kontrol sistemlerinin yerli ve milli Volkan-M sistemiyle yenilenmesine baslanacagini, çesitli siniflarda muhtelif tip ve özelliklerde yeni insansiz kara araçlarinin gelistirme ve teslimatlarinin yapilacagini ifade etti.
Türk Tipi Hücum Botu Projesi (TTHB) kapsaminda prototip geminin insasina yönelik sürecin 2022 yili içerisinde baslatilacagini da kaydeden Demir, Çok Amaçli Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU’ya Bayraktar TB3 SIHA entegrasyonu çalismalarina baslanacagini, Yeni Tip Denizalti Projesinde ikinci Denizaltiyi havuza çekeceklerini ve yeni insansiz deniz araçlari projeleri baslatacaklarini söyledi.
SOM ve ATMACA füzelerinde kullanilacak KTJ3200 Turbojet Motorunun da artik teslim edilecegini vurgulayan Demir, Turbosaft motorlarin testlerinin yapilacagi test altyapisinin da hizmete girecegini ifade etti.
Demir ayrica, 2022 yilinin, elektronik harp ve radarda çok fazla yeni sistemin devreye girecegi bir yil olmasini beklediklerini vurgulayarak, Erken Ihbar Radar Sistemi, Alçak Irtifa Radar Sistemi, Tasinabilir Elektronik Taarruz Sistemleri gibi sistemlerin güvenlik güçlerinin kullanimina sunulacagini, ayrica Insansiz Hava Araçlarinda Kullanilacak Elektronik Harp Sistemlerinin Gelistirilmesi-IHASOJ Projesi’nin de baslatilacagini açikladi.
“Ambargolar konusunda çok açik sekilde Türkiye’ye ambargo koyduk diyen ülke çok yok”
Devami kameraya kapali olarak gerçeklesen toplantida basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan SSB Baskani Demir, Ukrayna konusunda somut olarak adimlar atacaklarini kaydetti.
Hem Ukrayna hem de Rusya ile savunma sanayii konusunda anlasmalarin oldugunu ve bu kapsamda hareket edildigini belirten Demir, son olaylardan dolayi degil, genelde savunma sanayiinde risk analizi yaparak tek noktaya bagimli kalmamaya çalistiklarini vurguladi. Demir, “Riskleri hesaplayarak alternatif kaynaklar olusturmak için çaba gösteriyoruz” dedi.
Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik ambargolarin sorulmasi üzerine de cevap veren SSB Baskani Demir, “Ambargolar konusunda çok açik sekilde Türkiye’ye ambargo koyduk diyen ülke çok yok. Ancak ihraç izinlerinin bekletildigini, çok uzun bir sekilde bekletildigini biliyoruz. Mesela Altay tanki projesinde degerlendirme sürecinde çok çok uzun süren durumlar var. Bunlar oyalama taktikleri. Yerli alternatifler konusunda adimlarimizi atiyoruz. Hiçbir zaman ‘stratejik’ konularda yabanci bagimliligini kabul etmiyoruz ve etmeyecegiz” dedi.
“ATAK konusunda Pakistan’in ciddi arzu ve istekleri var”
Pakistan’a ihraç edilecek, ATAK Helikopterleri’nde yasanan problemin sorulmasi üzerine konusan Demir, “ATAK konusunda Pakistan’in ciddi arzu ve istekleri var. Motorun ihraç süreci uzadi, onlar da ihtiyaçlarina binaen belli bir süre bekleyebildiler. Karar degisirse de bunun müsebbibi uzayan süreç olacak. Ne Pakistan ne de Türkiye’nin bir suçu yok” açiklamasinda bulundu.
“Özellikle stratejik ürünlerin yerlilestirilmesi için sartlar ne olursa olsun çalismalarimiz devam edecek”
Savunma sanayii firmalarina mecburen almak zorunda olduklari ve karsi tarafin döviz istedigi ürünler haricinde döviz yerine TL kullanimini önerdiklerini vurgulayan Demir, “Mecburen almak zorunda olduklari ürünü siralamalarini ve onlari döviz ile vermelerini onun haricinde TL kullanimini öneriyoruz. Yabanci ürün oranini görmek ve oldugunca yerlilestirmek üzerine çalismalarimiz yogun bir sekilde devam ediyor. Gözümüz yabanci ürünlerin üzerinde ve hizla reaksiyon alarak o ürünün yerlilestirilmesini sagliyoruz. Özellikle stratejik ürünlerin yerlilestirilmesi için sartlar ne olursa olsun çalismalarimiz devam edecek. Bazen hizli hareket etmek gerektiginde de risk analizi yaparak çesitli alternatifler de üretiyoruz. Bazi konular var ki buralarda henüz yetkinligimiz olusmus degil. Örnegin jet motoru konusunda malzeme ve altyapi yetkinligimiz konusunda çalismalarimiz sürüyor. Bu konuda malzeme ve altyapi konusunda AR-GE çalismalarimizi baslattik ve sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.
“Ürünlerimizden son zamanlarda en çok ilgi görenler SIHA’lar”
Türk savunma sanayii tarafindan üretilen ürünlerin çok genis bir ihracat yelpazesi olduguna da dikkat çeken SSB Baskani Demir, “Ürünlerimizden son zamanlarda en çok ilgi görenler SIHA’lar. Tabi ki zirhli muharebe araçlarimiz ve tasiyicilarimiza da ilgi var. Hafif mühimmat ve roketlerimiz ilgi görüyor. Cografya olarak çok genis bir kitleye hitap ediyoruz. Afrika ülkelerinden çok büyük ilgi var. Uzak Dogu, Orta Asya’dan bazi ülkeler ile çalismalarimiz var. Ürünlerimizin kalitesini görüldügü için çok sayida ülkeden talepler de geliyor. Ukrayna ile iliskilerimiz de var Rusya ile iliskilerimiz de var bu iliskilerin krizlerden etkilenmemeleri için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bugün çesitli harekatlarda karsimiza çikartilan ürünlerin muhtelif bazi ülkelerden oldugunu görebiliyoruz” diye konustu.
“60 yilda gelinen noktaya son 10 yildir ulasmaya çalisiyoruz”
SSB Baskani Demir, ayrica ATAK helikopterlerinde kullanilan motorun ithal edilmesinin nedenini soran basin mensubuna, “Motor projelerimiz daha yeni basladi.
Tarihçesi çok eski degil. Dünya bunu 60-80 yildir üretiyor. Biz 60 yilda gelinen noktaya son 10 yildir ulasmaya çalisiyoruz. Malzeme altyapimizi gelistirmemiz lazim. Biz de bununla ilgili tüm altyapilarimizi hazirliyoruz. Bu tür çalismalar olgunlasarak ilerler. Küçük turbo jet motorumuzu yaptik, yavas yavas büyüye büyüye geliyoruz. Ama 60 yildir belli bir noktaya gelmis ülkelere ulasmak için 10 yildir ugrastigimizi bilmenizi isterim” seklinde cevap verdi.
SSB Baskani Demir ayrica, Rusya ile S-400’ler konusunda iki parti alim için anlasildigini ve bu anlasmanin ayni sekilde devam ettigini kaydetti.