Ingiltere, Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari Genisletmeye Hazirlaniyor

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasi durumunda Ingiltere’nin Rusya’ya yönelik yaptirimlari genisletmesine izin veren yasanin 10 Subat’a kadar yürürlüge girecegini duyurdu.

Ingiltere, Rusya'ya Yönelik Yaptirimlari Genisletmeye Hazirlaniyor
Rusya-Ukrayna arasindaki kriz devam ederken, Ingiltere Rusya’ya yönelik yaptirimlari genisletmeye hazirlaniyor. Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss parlamentoda yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasi durumunda Ingiltere’nin Rusya’ya yönelik yaptirimlari genisletmesine izin veren yasanin 10 Subat’a kadar yürürlüge girecegini söyledi.

Önlemlerin Rusya’ya simdiye kadarki en sert yaptirimlar olacagini ifade eden Truss, su anda hükümetin sadece Rusya’nin Ukrayna’daki eylemleriyle dogrudan baglantili olanlara yaptirim uygulayabildigini ifade etti.

Truss, yeni yasa ile çok daha genis bir yelpazede bireylerin ve isletmelerin yaptirimlarla hedef alinabilecegini açikladi.

Truss, yürürlüge girecek olan yasanin otomatik olarak yaptirim uygulamayacagini, ancak "Rusya’nin Ukrayna’yi daha fazla isgal etmesi durumunda" ek yetkiler saglayacagini ifade etti.



"Kremlin’in saldirgan ve istikrarsizlastirici eyleminin sorumlulugunu paylasanlarin agir bir bedel ödediginden emin olacagiz"

Truss, yeni tedbirlerin Ingiltere’nin "ABD ve diger müttefikleriyle varlik dondurma ve seyahat yasaklama gibi eylemlerde birlikte hareket etmesine" izin verecegini aktararak, "Kremlin’in saldirgan ve istikrarsizlastirici eyleminin sorumlulugunu paylasanlarin agir bir bedel ödediginden emin olacagiz" dedi.

Truss, "Birlesik Krallik’taki varliklari dondurulacak. Hiçbir Ingiliz isletmesi veya birey onlarla is yapamayacak. Birlesik Krallik’a girmeye çalisirlarsa geri çevrilecekler. Kremlin’in içindeki ve çevresindekilerin saklanacak hiçbir yeri olmayacak" ifadelerini kullandi.

Rusya yaptirimlarin geri tepecegini öne sürdü

Rusya ise, daha fazla yaptirim tehdidinin geri tepecegini ve Ingiliz sirketleri ile hissedarlarina zarar verecegini öne sürdü. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, olayi "is dünyasina gizlenmemis bir saldiri" olarak nitelendirerek, "çikarlara dayali" misilleme tedbirlerine yol açacagini ifade etti.

Kaynak: İHA