Mus'ta Bir Köy Kara Gömüldü, Ulasim Için Tüneller Kullaniliyor

Mus’un Yukariyongali köyünde yogun kar yagisi nedeniyle tek katli evler kara gömülürken, hayvancilikla ugrasan besiciler ahirlara ve islerine açtiklari tünellerden ulasim sagliyor.

Mus'ta Bir Köy Kara Gömüldü, Ulasim Için Tüneller Kullaniliyor
Merkeze 48 kilometre mesafedeki 1800 rakimli Yukariyongali köyü etkili olan yagistan dolayi kara gömüldü. 100 hane ve yaklasik 600 nüfuslu köyde kar yagisinin yani sira tipi ve firtinanin da etkisiyle köydeki evler, ahirlar ve samanliklar kara teslim oldu. Is makinelerinin giremedigi dar sokaklarda kendi imkanlariyla patika yollar olusturan köy sakinleri, ahirlardaki hayvanlara ulasabilmek için ise kardan tüneller açti. Çati ve damlarda biriken karlari temizleyen vatandaslar, günün büyük bir bölümünü karla mücadelede kullandiklari küreklerle geçiriyor.

“Tünelimiz adeta Bolu tüneline benziyor”

Kar yagisindan dolayi bütün evlerin kar altinda kayboldugunu ifade eden köy sakinlerinden Eyüp Omur, ahirlara ulasmak için tünelleri kullandiklarini söyledi.



Açtiklari tünelleri Bolu tüneline benzeten Omur, “100 metre Bolu tüneli gibi tünel açtik. Adeta Bolu tüneline benziyor. Burada her kar yagisinda samanlarimiz, evlerimiz, ahirlarimiz kar altinda kayboluyor. Biz adeta karin altinda felç oluyoruz. Yerdeki karlar çatilarla birlesmis durumda” dedi.

“Kar insan boyunu geçti”

Kar yagisinin bu sene hiç ara vermedigini anlatan Eyüp Omur, “Her gün her gün kar yagiyor. Kar insan boyunu geçti. Burada çok rüzgar ve tipi oluyor. Firtina nedeniyle bazi yerlerde kar kalinligi 4 metreye ulasiyor, bazi yerlerde ise yarim metre” ifadelerini kullandi.

“Artik kar atacak yer kalmadi”

8-9 defa damda kar temizligi yaptiklarini vurgulayan vatandaslardan Mustafa Yöndem ise “Artik kar atacak yer kalmadi. Bu sene 1,5-2 metre kar yagisi var herhalde. Bütün evler kara gömülmüs durumda. Hayat durdu. Damin üstündeki kari asagi atiyoruz, evlerin önü kapandigi için bir de asagi inip kapilarin önünü temizliyoruz. Bunu yapmak zorundayiz yoksa yollar kapanir ve insanlar geçemez. Evlerin önü fazla kapandigi zaman patika yollar yapip aralardan öyle gidip geliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA