Kumlucali Üreticiler Sel Sonrasi Seralarda Dezenfekte Çalismasina Basladi

Antalya’nin Kumluca Ilçesinde Persembe günü gece yarsindan sonra meydan gelen sel baskini sonrasi örtü alti sebze üretimi yapan üreticiler seralarinda dezenfekte çalismasi basalti. Üreticiler, sel baskini yasanan seralardaki ürünleri önce temiz su ile ardindan mantarsal hastaliklarin olusmamasi için dezenfekte ürünleri ile yeniden yikiyor.

Kumlucali Üreticiler Sel Sonrasi Seralarda Dezenfekte Çalismasina Basladi
Selden sonra dezenfekte isine basladiklarini söyleyen çiftçi Abdurrahman Topuz, temiz su ile agaçlari komple yikadiklarini belirterek zirai dezenfekte ve koruyucu ürünler siktiklarini anlatti. Bakteriyel hastaliklardan korunmak için bu islemi yaptiklarini söyleyen Abdurrahman Topuz, " Allahtan gelen bir afet oldu. Bizde elimizden gelen çabayi yapiyoruz. Toplam 23 dönüm serami su basti. Sel suyu seramin içinde 1 metre yükseldi. Asagiya doru indikçe 1 buçuk metre yükseldi. Domates seramin içinden hala sel sulari çikmadi. Sadece benim seram 23 dönüm. Benim etrafimdaki komsularimi da sel basti. Daha çokmus ama ben görmedim ” dedi.



“TARSIM 10 gün içinde ölürse para öderim dedi”

Ürünler 10 gün içerisinde ölürse TARSIM’den yardim alabilecegini söylediklerini belirten çiftçi Muhammet Çoban, “Persembe gün aksam, gece saatlerinde baslayan yagmur, 02.30 siralarinda seralarimiza sel suyu girdi. Cuma günü ögleden sonra sel sulari ancak bosaltabildik. 12 saatten fazla bu seranin içerisinde sel suyu kaldi. Biber oldugu için kökleri çok çabuk hastalanan bir agaç. Biz ne kadar dezenfekte gibi koruyucu ürünler uygulasak ta bu fidanlarin 2 veya 3 ay bir ömrü var. Bu sene sezonu erken kapatacagiz. Devlet güvencesi adi altinda TARSIM yaptiriyoruz. Tabi ki TARSIM den beklentimiz var. TARSIM bize diyor ki bu ürünlerin 10 gün içinde ölmesi lazim. Bu 10 gün içinde ölecek bir sey degil. 1 - 2 ay içerisinde ölecek. TARSIM 10 gün için kefilim ben diyor. Yoksa yardim da bulunmuyor. Biz devlete güvenerek TARSIM yaptiriyoruz. Biz her ne kadar dezenfekte yapsak, koruyucu uygulasak ta 2 ay da bu fidanlar ölür. Kök çürüklügü baslar” diye konustu.



“Sel görüntüsü alamadik”

Kum Mahalle Muhtari Recep Peynirci ise, “ Birçok üreticimizin serasina sel girdi. Arkadasimiz TARSIM’den sigorta yaptirmis ama TARSIM bu zarari karsilamiyor. 10 gün içinde ölmesi gerekiyormus. Bu biber, hassas bir bitkidir. Hava sicakligi arttikça bunlarin ölümü de artar. Asagi yukari 2 ay sonra bu seranin içinde saglam bir bitki göremeyiz. Arkadasimiz dezenfektan veya koruyucu ürünlerini yapmis ama bunlar belli bir süre koruyabilir. Bu bitki 2 - 3 ay sonra bu kesinlikle ölür. Mahallemde 400 - 500 dönüm su altinda kaldi. Çiftçilerimiz, sel basan seralarinda dezenfektan veya koruyucu uygulamaktan firsat bulup Tarim Ilçe Müdürlügüne gidip zarar tespitini yaptiramadi. Mahallemde en az 400 - 500 dönüm sel giren sera var. Sel baskini gece geç saatlerde oldugu için kamera kaydi yaptiramadik. Zaten can kaybi olmasin diye sel baskini yasanacak evleri bosalmaktan vakit olmadi. Önce can derdine düstük ” diye konustuk.

“Her defasinda bu aciyi yasamayalim”

Selden zarar gören çiftçi Turgut Özcan, “ Sel sulari seralarin içinde bir buçuk metre yükseldi. Sel sulari 2 gün seralarin içinde kaldi. Ondan sonra ürünler öldü. Bundan sonra bu ürünleri sökecegiz. Baska bir seye yaramaz. 2 ay yagmur yagmayacak ta bu seralar tavlanacak. Ondan sonra yeniden ürün ekebilelim. Seralarimizin yanindan geçen Ülesik deresini islemedikten sonra hiçbir sey olmaz. Kendimiz çalar kendimiz oynariz. Aglayacak durumdayiz ” ifadelerini kulla

ndi
Kaynak: İHA