GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi Açiklamasi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, pandemiye ve küresel krizlere ragmen Gaziantep’in 2021 yilinda 10 milyar 92 milyon 165 bin dolar ihracatla rekor kirdigini söyledi.

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi Açiklamasi
“Her biri birer kahraman olan sanayicilerimizi, ihracatçilarimizi, çalisanlarimizi ve bu basarida emegi olan herkesi yürekten kutluyorum” diyen Baskan Ünverdi, “Tüm zorluklara ragmen rekorlar kirmaya devam ediyoruz. Bu Gaziantep’in mütesebbis ruhunun, cesaretinin, ticari zekasinin ve asirlik tecrübesinin bir sonucudur” dedi.

Baskan Ünverdi, Türkiye’nin toplam ihracatinin 225.4 milyar dolara ulasmasinin sevindirici oldugunu ve bunda da Gaziantep’in önemli bir paya sahip oldugunu belirtti.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) tarafindan açiklanan aralik ayi ihracat rakamlarini degerlendiren GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, “Sehrimizden yaptigimiz aralik ayi ihracatimiz bir önceki yilin aralik ayina göre yüzde 10,3 oraninda artisla 972 milyon 157 bin dolar olarak gerçeklesti. Gaziantep’in 2021 yili toplam ihracati ise bir önceki yila göre yüzde 27,3 oranindaki rekor artisla 10 milyar 92 milyon dolara ulasti. Sehrimiz 2021 yilinda en fazla ihracat yapan 5. il olma basarisini gösterdi” seklinde konustu.

Gaziantep’ten 2021 yilinda en fazla ihracat yapilan sektörler hakkinda degerlendirmelerde bulunan Ünverdi, “Tarimsal sanayi ve hububat ürünleri sektörümüzde bir önceki yila göre yüzde 30,8 artisla 2 milyar 467 milyon 515 bin dolar, halida yüzde 22,9 artisla 2 milyar 273 milyon 971 bin dolar, tekstil ve hammaddelerinde yüzde 36,7 artisla 1milyar 855 milyon 357 bin dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde yüzde 23,5 artisla 1 milyar 163 milyon 118 bin dolar, mobilya, kagit ve orman ürünleri sektörümüzde yüzde 9,9 artisla 409 milyon 124 bin dolar ihracat gerçeklestirilmistir” ifadelerini kullandi.

Açiklamasinda 1 Ocak’ta duyurulan elektrik zammina ve bugün açiklanan enflasyon rakamlarina da deginen Ünverdi, sanayi ve ticarethane abone gruplarina yüzde 50 ve üzerinde kullanima bagli olarak zam yapilmasinin sanayicilerin maliyet hesaplarini yeniden gözden geçirmesine neden olacagini belirterek, “Küresel ekonomide yasanan zorluklara ragmen ihracatimizdaki artislara sevinirken enerji maliyetlerindeki yüksek artislar tabi ki rekabetimizi etkileyecektir. Tüm dünyada enerji maliyetleri artiyor, ancak yapilan zamlarin en azindan belli oranlarda sinirli tutulmasi maliyet degisimlerinde büyük farklar olusmasinin önüne geçecektir. TÜIK verilerine bakildiginda da aylik ve yillik enflasyon rakamlarinda tüketici ile üretici fiyat endeksi arasinda büyük fark oldugunu görüyoruz. Bu da sanayicinin maliyet yükünün bir yansimasidir aslinda. Tüketici fiyatlari yillik yüzde 36,08 artarken, üretici fiyatlari ise yillik yüzde 79,89 artis gösterdi. Bu nedenle üretici üzerindeki yükün azaltilmasi gerekiyor ki buna bagli olarak enflasyonunun da önüne geçilebilsin” ifadelerine yer verdi.

Zorluklar olsa da Türkiye’nin gücüne her zaman güvendiklerini ve sanayiciler olarak bundan sonra da kararlilikla üretmeye devam edeceklerini kaydeden Ünverdi, “Tüm dünya büyük bir darbogazdan geçiyor ve insallah ülke olarak daha çok çalisarak el birligi ile daha güzle günlere birlikte kavusacagiz. Yeni yila ihracatta rekorla basladik ve böyle devam etmesini temenni ediyorum. Yüregini ortaya koyarak ülkemize deger katan herkese tesekkür ediyor, 2022 yilinin her anlamda çok daha güzel olmasini diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA