Çocuk Gelisiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Dr. Ögr. Üyesi Gül Demet Kaya Özçora, silissel yetersizligin gelisimsel periyotta meydana geldigini belirterek kavramsal, sosyal ve yasamsal beceri alanlarinda ortaya çikan bilissel ve uyumsal islevsellikte yetersizlik olduguna dikkat çekti.

Çocuk Gelisiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dr. Ögr. Üyesi Gül Demet Kaya Özçora bilissel gerilik ile ilgili yaptigi açiklamada, "IQ testlerine göre degil; kavramsal, sosyal ve yasamsal beceri alanlarindaki uyum islevlerinin düzeyine göre hafif, orta, agir ve ileri olarak siniflandirilir. Tani koymadaki ilk adim, zekanin ve islevselligin uygun ve güvenilir sekilde degerlendirilmesidir. Tani asamasindan sonra ayirici tanida çocuk nörolojisi, çocuk psikiyatrisi ve genetik bölümleri tarafindan degerlendirilmelidir. Bilissel gerilige sebep olacak tedavi edilebilir nedenlerin dislanmasi, etyolojik degerlendirmenin yapilmasi çocuk açisindan, bilissel geriligi olan çocuklarin, çocuk nörolojik muayenesi yapilmalidir. Bilissel gerilik tek basina olabilir veya sendromlara metabolik hastaliklara ve epilepsiye eslik edebilir" dedi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Dr. Ögr. Üyesi Gül Demet Kaya Özçora, gelisimin bir çok önemli periyodunun 6 yasina kadar tamamlandigini, eger gelisimin baslangiç yillarinda problemler tanimlanmadiginda tedavi sansinin kaçirilmis olabildigine dikkat çekti. Yasina uygun psikomotor yetenekleri sergileyemeyen çocuklarin erken dönemde taninmalari, özel egitim fizik tedavi ve rehabilitasyon ve diger tedavi yaklasimlarinin zamaninda uygulanabilmesi bakimindan oldukça önemli oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA