Bakan Yardimcisi Sayan Açiklamasi 'Uzaydaki Her Gelismeyi Yakindan Takip Ediyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Dr. Ömer Fatih Sayan, ““Uzaydaki her gelismeyi yakindan takip ediyoruz” dedi.

Bakan Yardimcisi Sayan Açiklamasi 'Uzaydaki Her Gelismeyi Yakindan Takip Ediyoruz'
Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Sayan, “Düsük Yörünge Uydulari Üzerinden Genisbant Internet Hizmeti Sunumuna Iliskin Çalistay” programina katildi.

Açilista yaptigi konusmada ülke olarak, uydu hizmetlerine yönelik düzenlemelerin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve milli teknoloji hamlesi ekseninde sürdürüldügüne dikkat çeken Sayan, “Kendi uydularimizin yerli ve milli imkanlarla gelistirilmesi, yurtdisi menseli firmalarin ülkemize hizmet sunumunun da ülkemizde yatirim ve istihdama katkisi ile verilerimizin yurtiçinde kalmasi esasi üzerine sekillendiriyoruz” ifadelerini kullandi.

Bakan Yardimcisi Sayan, bu alanda yaptiklari çalismalarin altini çizdi. Bakanlik ve BTK olarak “Ülkemizi Uydu Yer Istasyonlarinin Merkezi Haline Getirmek” amaci ile Türkiye Uydu Vadisi’ni kurduklarini hatirlatan Sayan, mevzuat ve düzenlemelere de dikkat çekti.

Uydu hizmetleri verilirken bazi sartlara dikkat edilmesi gerektigini hatirlatan Sayan, “Sunulan hizmetin niteligi geregi, karasal sebekelerle rekabet edebilecek bir teknolojik gelismeyi isaret etmeleri sebebi ile mevcut sebekelere etkisinin iyi degerlendirilmesi gerekiyor. Hizmet sunmak istedikleri ülkelerin milli güvenlik, kamu düzeni, vatandaslarin haklari, hizmet sunum kosullari gibi hususlar bakimindan politik ve düzenleyici gereksinimlerine uygun hareket etmeleri de kaçinilmaz” degerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yardimcisi Sayan, bir de hatirlatma da bulundu. Bazi sirketlerin, sunmayi planladiklari hizmetlere yönelik, ödeme kabul ettiklerini belirten Sayan, “Malumunuz, ülkemizde hizmet sunan sirketler, BTK’nin resmi internet sitesinden yayimlanmaktadir. Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumumuz tarafindan gerekli düzenlemeler yapilarak hizmet sunabilecek sirketler web sitemizde ilan edildiginde bu hizmetin verilebilecegini söyleyebiliriz. O nedenle vatandaslarimizin konuya ihtiyatli yaklasmalari herhangi bir magduriyet yasamamalari açisindan önem tasimaktadir” sözleriyle konusmasini noktaladi.
Kaynak: İHA