'Akilli Ulasim Sistemleri Projesi'ne Yurt Disindan Destek

Doç. Dr. Metin Mutlu Aydin’in “Akilli Ulasim Sistemi Uygulamalari için Yenilikçi ve Yesil Kariyer Gelistirilmesi (i-gCar4ITS: Innovative and Green Carrier Development for Intelligent Transportation System Applications)" baslikli projesi, “Connect4Innovation: Uk-Turkey Higher Education Institutional Partnership Fund” proje çagrisi kapsaminda British Council tarafindan destek almaya hak kazandi.

'Akilli Ulasim Sistemleri Projesi'ne Yurt Disindan Destek
OMÜ tarafindan, Samsun Büyüksehir Belediyesi ile Birlesik Krallik’ta bulunan Cardiff Üniversitesi ortakliginda yürütülen projenin açilis ve tanitim toplantisi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirildi.

Toplantiya; Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fehmi Yazici, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yildiray Topcu, Samsun Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Ilhan Bayram, Ulasim Dairesi Baskani Kadir Gürkan ve ekibi, akademisyenler ile ögrenciler katildi.

Cardiff Üniversitesi proje temsilcisi Doç. Dr. Dimitris Potoglou, projenin Türkiye’den sanayi ortagi firmasi Tabak Insaat Genel Müdürü Ins. Yük. Müh. Osman Tabak ile Birlesik Krallik ’tan sanayi ortagi firmasi INOTEKIA Co. Genel Müdürü Ulastirma Yük. Müh. Kaya Kasimoglu ise toplantiya çevrimiçi katilarak paylasimda bulundu.

“Amacimiz akilli ulasim sistemlerini yerinde analiz ederek uygulamayla ögrenen mühendisler yetistirmek”

Toplantinin açilisinda konusan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Metin Mutlu Aydin, British Council tarafindan desteklenen projenin uluslararasi bir proje oldugunu belirterek amacinin ulasim konusunda dünyanin ilgisini çeken akilli ulasim sistemleri konusunda yerinde analiz yaparak kendini gelistiren Mühendislik Fakültesi ögrencisi yetistirmek oldugunu söyledi.

2 yillik proje süresince ögrenciler ile birlikte elektrikli otobüslerin isletiminden, çevreci kampüs ulasim planlamasina kadar daha birçok planlama analizlerini, akilli sistemlerin tasarim ve uygulamalarini ögrencilerle birlikte yapacaklarini kaydeden Doç. Dr. Mutlu, bu sayede ögrencilerin dogrudan projenin ana merkezinde olarak kendilerini uygulamali olarak gelistirebileceklerini ifade etti.



“Uluslararasi destekli ve ögrenci odakli projeleri çok önemsiyoruz”

OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fehmi Yazici ise kurum olarak bu tür uluslararasi destekli ve ögrenci odakli projeleri desteklerini ve çok önemsediklerini belirtti.

Gelisen teknoloji ile birlikte sehiriçi ve sehirlerarasi trafik problemini azaltacak bu sistemlerini gelistirilmesi ve isletilmesinde OMÜ mezunu mühendisler yetismesinin önemine dikkat çeken Rektör Yardimcisi Yazici, projenin bu alanda OMÜ’yü, Türkiye’nin önemli cazibe merkezlerinden birisi haline getireceginin altini çizdi.

“Samsun Büyüksehir Belediyesi olarak Türkiye’nin en büyük akilli ulasim projesini yürütüyoruz”

Samsun Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Ilhan Bayram da kurum olarak Aselsan ile birlikte yürüttükleri Akilli Sehir Trafik Güvenligi projesini de kapsayan bu projenin ortagi olmaktan büyük memnuniyet duyduklarini söyledi.

Genel Sekreter Bayram, sehirde uygulanan akilli sistemler ile ilgili her türlü bilgi ve tecrübeyi paylasarak ve ögrencilere bu alanda sunacaklari staj imkânlari ile projeye destek vereceklerini söyledi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi olarak Türkiye’nin en büyük akilli ulasim projesini yürüttüklerini belirten Ilhan Bayram proje içerisinde olarak ögrencilere uygulamali egitim firsati sunmaktan dolayi duyduklari heyecani paylasti.

“Bu proje Türkiye ile Birlesik Krallik arasindaki is birligini arttiracak”

Projenin Cardiff Üniversitesi Koordinatörü Doç. Dr. Dimitris Potoglou ise projenin akilli ulasim ve akilli sehir kapsaminda, iki ülke arasindaki is birligini arttiracagini isaret ederek yeni projeler gelistirme imkâni sunacagina dikkat çekti. Doç. Dr. Potoglou, projede görev almanin ve Türk mühendis adaylari ile çalismanin kendisi için çok heyecan verici oldugunu kaydetti.

Projenin Türkiye ve Birlesik Krallik sanayi ortagi olan firmalari Tabak Insaat ve Inotekia Co. Genel müdürleri de proje kapsaminda basarilariyla ön plana çikacak ögrencilere, Türkiye ve Birlesik Krallik ‘ta staj imkani sunacaklarini; proje gelistirme ve is bulma konusunda da mentörlük destegi vereceklerini belirttiler.

Toplanti, Samsun ve Ordu Ulasim Dairesi Baskanliginin sunumlari ve projede arastirmaci olarak çalisan OMÜ çalisani Bilgisayar Mühendisi Recep Arslan’in, görüntü isleme üzerine hazirladigi workshopla sona erdi.
Kaynak: İHA