4,5 Milyon Liralik Ekipman Zonguldak'ta Yerli Imkanlarla Üretilecek

Zonguldak’ta Türkiye Taskömürü Kurumu’nda taskömürü üretimi sirasinda kullanilan elektro hidrolik yükleyici Bülent Ecevit Üniversitesi ile yapilan protokol ile yerli ve milli imkanlarla üretilecek. 4,5 milyon liralik ekipmanin tasarimi ve prototipinin ZBEÜ’lü akademisyenler ve TTK mühendisleri isbirliginde hayata geçirilmesi planlaniyor.

4,5 Milyon Liralik Ekipman Zonguldak'ta Yerli Imkanlarla Üretilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’na bagli TTK Genel Müdürlügü, 51’i kömürde 32’si tasta olmak üzere 83 noktada galeri açma çalismalarinda kullanmak üzere 4,5 milyon lira degerindeki elektro hidrolik yükleyiciyi yerli ve milli imkanlarla üretmek için kollari sivadi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi isbirliginde 36 ayda hayata geçirilmesi planlanan yüklenicinin en önemli özelligi ise ATEX sertifikalandirmasi olacak. Yerli imkanlarla üretilen linyit ve metal madenlerinde kullanilan diger yükleyicilerden en önemli farki patlayici ortamda kullanilabilecek olan hidrolik yüklenicinin galeri ilerleme hizina da büyük katki saglamasi bekleniyor.

TTK’nin ihtiyacini karsilayacak seri üretim planlaniyor

TTK’da 1993 yilinda 26 adet, 2016 ve 2018 yillarinda da 4 adet olmak üzere alinan toplam 30 elektro hidrolik yükleyicilerin ömürlerini doldurmasi ve isletme masraflarini artirmasi nedeniyle yükleyicinin yerli ve milli imkanlarla hayata geçirilmesi kararlastirildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Makineleri Uygulama ve Arastirma Merkezi arasinda imzalanan protokol çerçevesinde 36 aylik sürecin ilk 24 ayinda tasarim ve prototip üretilecek. Kalan 12 aylik süreçte ise ATEX sertifikasyon süreci tamamlanacak. Uygun kosullar ve sertifikasyon sürecinin saglanmasinin ardindan kurumun birimlerinin ihtiyacini karsilayacak seri üretimin yapilmasi planlaniyor.

“Taskömürü bizim için vazgeçilmez”

Protokol töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufali, kentin taskömüründen sonra dogalgazla da yeni bir atilim yapacaginin altini çizdi. Türkiye Taskömürü Kurumu’nun da hem Zonguldak hem Türkiye’nin gözbebegi oldugunu söyleyen Çufali, söyle dedi.

“Yillardir bizim is birligimiz çalismalarimiz ortak çalismalarimiz olmakta. Bu devam ediyor. Bundan sonra devam edecek. TTK Türkiye’nin ve Zonguldak’in gözbebegi. En önemli kurumlarindan bir tanesi. Zonguldak’ta karaelmasi ile özdeslesmis. Üniversitemizin adi da daha önce Karaelmas’ti. Taskömürü bizim için vazgeçilmez. Ama sadece taskömürü ile de degil. Son 1-2 yildir dogalgaz da gündemimize geldi. Zonguldak yillardir taskömürüne bagimliligi nedeniyle son yillarda biraz duraganlasan sehir halinde ama bu dogalgazla da yeni bir atilim yapacak. Biz kurumumuzla ortak çalismalarimiza bir yenisini daha ekliyoruz. Yeralti kömür madenleri için elektro hidrolik yükleyici tasarimi ve prototip imalati is birligi protokolünü imzalayacagiz. Üçüncü protokolümüz. Çok önemli. Türkiye’ye hayirli olsun. Bundan sonra da çalismalarimiz devam edecek.”

“Ilk hedef kendi ihtiyacimiza kullanmak, sonra da yurt disina satmak”

Iddiali düsündüklerini ifade eden TTK Genel Müdürü Kazim Eroglu, elektro hidrolik yükleyici tasarimi projesinin önemli olduguna vurgu yaparak sözlerini söyle tamamladi:

“Iddiali düsündük. Iddiali düsünmeye devam etme niyetindeyiz. Hem kendi ihtiyacimizi bu sekilde karsilamak. Hem de bir Slovak, Polonyali baska ülkenin bize gelip sattigi prototipleri hem ülke sathina hem de dünya sathina satabilir miyiz? Bu iddiadayiz. Su anda yer alti kömür madenleri için elektro hidrolik yükleyici tasarimi prototipi o açidan bizim için imalat, makine prototip açisindan önemli bir proje. Üç yillik proje. Insallah birlikte bunu sonuçlandiririz. Ilk hedef kendi ihtiyacimizi kullanmak. Ondan sonra da Insallah yurtdisina da satmak. Bu üçüncü ana baslik üniversite ile beraber birligimiz. Insallah bu minvalde hem kurumsal olarak kendimizi gelistirmek. Yurt disindan aldigimiz malzemeleri millilestirip ülke içinde üretir hale gelmek. Temel amacimiz bu.”

Toplantida ZBEÜ MYO Madencilik ve Maden Çikarma Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Okan Su tarafindan katilimcilara proje sürecine iliskin bilgiler aktarildi. Toplanti; karsilikli protokolün imzalanmasiyla sona erdi.
Kaynak: İHA