Yemen Bali Iç Savas Nedeniyle Tükenme Tehlikesiyle Karsi Karsiya

Safligi ve tedavi edici faydalariyla bilinen Yemen bali, yillardir devam eden iç savas nedeniyle tükenme riskiyle karsi karsiya geldi.

Yemen’de 7 yildan uzun süredir devam eden iç savas, bal sektörüne de büyük zarar verdi. Aricilarin, bal yapacak arilara yeterli sayida kaliteli çiçek bulmalari için ülkedeki farkli vadi ile otlaklar arasinda zaman zaman yer degistirmesi gerekirken, iç savas ülke içinde seyahati hem zorlastirdi hem de tehlikeli hale getirdi. Ayrica yükselen akaryakit fiyatlari ari kovanlarinin tasinmasi konusunda sektöre darbe vurunca, Yemen bali tükenme tehlikesiyle karsi karsiya kaldi.

"Arilari beslemek için çiçekli agaçlari olan birçok yer savas yüzünden erisilmez durumda"

Yemen Aricilar Kooperatifi Birligi Baskani ve Sana Üniversitesi’nde ögretim görevlisi olan Abdullah Nashir, "Aricilar ülkede birçok zorlukla karsilasiyor. Bunlardan ilki ari kovanlarinin tasinmasi sorunu. Ciddi yakit sikintisi nedeniyle benzin fiyatlarinin 20 litresi 30 bin Yemen Riyali’ne (yaklasik 138 ABD dolari) çikti. Simdi soruyorum, bir arici bu durumda ari kovanlarini bir yerden baska bir yere nasil tasisin? Arilari beslemek için çiçekli agaçlari olan birçok yer ise savas yüzünden erisilmez durumda. Çatisma alani olduklarindan aricilar oralara gidemiyor" dedi.

Nashir, Sidr agaçlarinin nektarindan üretilen Yemen’in ünlü Sidr bali mahsulünün yildan yila azaldigina isaret etti.

Bal ihracati yüzde 50’den fazla azaldi

Yemen, Husi militanlarinin bazi kuzey eyaletlerinin kontrolünü ele geçirdigi ve Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi’nin uluslararasi alanda taninan hükümetini baskent Sana’dan çikarmaya zorladigi 2014 yili sonundan bu yana iç savasa sahne oluyor. Suudi Arabistan, Hadi hükümetini desteklemek amaciyla 2015’ten beri Yemen’e müdahale eden Arap askeri koalisyonuna liderlik ediyor. Suudi Arabistan liderligindeki koalisyonun dis ticarete getirdigi kisitlamalar ve Yemen sinir kapilarinin kapatilmasi, Yemen balinin ihracatini sekteye ugratirken, sektöre agir darbe indirdi. Yemen savastan önce her yil en az 900 ton bal ihraç ederken, savasin baslamasindan bu yana ihracat da yüzde 50’den fazla azaldi.

Baskent Sana’da Yemen bali satan Fahd Shai da iç savasin patlak vermesinden bu yana isinin önemli ölçüde azaldigini ifade ederek, "Ülkemize uygulanan hava, deniz ve kara ablukasi nedeniyle bal ihracati savastan öncesine göre azaldi" dedi.

Kaynak: İHA