Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Bati, Ukrayna'da Yarin Savas Olacak Izlenimi Veriyor. Bu Dogru Degil'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Bati, Ukrayna’da yarin savas olacak izlenimi veriyor. Bu dogru degil" dedi.



Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, ABD Baskani Joe Biden ile yaptigi telefon görüsmesinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Batili medya kuruluslarini hedef alan Zelenskiy, ülkesinde savas olacakmis hissiyati olusturulduguna dikkat çekerek, "Bugün eskisinden daha fazla bir gerilim görmüyoruz. Evet asker sayisi artti ama 2021 yilinda Rusya’nin askeri tatbikatlarinda bahsetmistim. Medyadan gelen his su ki sanki savas var, sokaklarda askerler yürüyor, seferberlikle insanlar bir yerlere gidiyor. Bu dogru degil. Panige ihtiyacimiz yok" dedi.

Bu gibi söylemlerin ülke ekonomisine de zarar verdigini ifade eden Zelenskiy, "Bati, Ukrayna’da yarin savas olacak izlenimi veriyor. Bu dogru degil. Savas söylemleri büyük panik olusturuyor. Ukrayna ekonomisi bu söylemlerden zarar görüyor. Ukrayna ekonomisini istikrara kavusturmak için 4-5 milyar dolara ihtiyaç var" ifadelerini kullandi.

"Bu yaptirimlar ülkemize yardim için tasarlanmamistir”

Bir muhabirin Rusya’ya yönelik yaptirim tehdidi hakkindaki soruya cevap veren Zelenskiy, Rusya’ya yönelik yaptirim tehdidinin Ukrayna’yi korumak için degil, Avrupa Birligi’ni (AB) korumak için tasarlandigini ifade ederek, "Bu yaptirimlar ülkemize yardim için tasarlanmamistir, bu Avrupa Birligi’ne yönelik tam tesekküllü saldirganligi durdurmak içindir" dedi.



"Ukrayna, NATO’ya katilsa da katilmasa da ordumuzu gelistirecegiz"

Ukrayna’nin NATO’ya katilma ihtimalini degerlendiren Zelenskiy, Ukrayna ordusuyla ilgili de cesur sözler sarf ederek, "Ukrayna’nin, NATO’ya katilimi konusu Ukrayna’ya bagli degil. Bati, Ukrayna’nin, NATO’ya katilimini açikça ilan etmeli. Ukrayna, NATO’ya katilsa da katilmasa da ordumuzu gelistirecegiz. Güçlü bir ordumuz var ordumuza güveniyoruz. Eger NATO düzeyinde bir ordudan bahsediyorsak kesinlikle bu seviyenin altinda degiliz" dedi.



Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’un Ukrayna’nin dogusundaki iç savasin çözümü için Zelenskiy’nin istemesi durumunda, St. Petersburg veya Moskova’da ikili görüsmeler yapabileceklerine iliskin açiklamasina deginen Zelenskiy, "Ukrayna ve Rusya arasindaki iliskilerin sorunlarina dair elbette Rusya ziyaretiyle ve ikili üst düzey görüsmelerle çözülebilir. Ancak Ukrayna’nin dogusundaki durum Ukrayna’nin iç meselesidir. Bu nedenle Ukrayna makamlari sorunu çözmek için Donbas liderleri ve halkiyla dogrudan iletisim kurabilir" dedi.

Kaynak: İHA