Onlar Tersanenin Sultanlari

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Gemi Insaati Programi’nda ögrenim gören 4 kiz ögrenci egitim aldiklari Sürmene Tersanesi’nde kaynakçi ustalarina adeta tas çikartiyor.

Onlar Tersanenin Sultanlari
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Gemi Insaati Programi’nda teorik bilginin pratik bilgiye dökülmesi için ‘KTÜ 61 Feet’ isimli proje baslatildi. Proje kapsaminda üniversite tarafindan 11.95 metrelik servis motoru ve 19.95 metre boyunda yat insa etmeye karar verildi.

2. sinif ögrencilerinin hem staj yapma hem de pratik bilgi sahibi olmalari amaciyla bir ekip olusturmaya karar veren üniversite, 9 kisilik ekibe erkek ögrencilerin katilacagini düsündü. Gönüllü ögrencilerin de basvurdugu projeye 2. sinif ögrencilerinden Gözde Coskun, Kübra Üzel, Rabia Yasar ve Hatice Genç de katilmak isteyince akademisyenler sasirdi.

Kiz ögrencilerin bu talebi karsisinda sasiran akademisyenler, 30 ögrenciyi 3 gruba ayirdi. Agir sanayi sektörüne bu proje ile giris yapan 4 üniversite ögrencisi yaptiklari kaynak ile herkesi sasirtti. Kaynak, oksijen kesme, zimpara ve taslama isini basari ile gerçeklestiren kiz ögrenciler ustalara adeta tas çikartti. Kisa sürede kendilerini gelistirerek, yillardir Sürmene Tersanesinde çalisan kaynak ustalarini bile sasirtan kaynak isçiligi yapan kiz ögrenciler ’Tersanenin Sultanlari’ olarak isimlendiriliyor.

“Proje duyulunca herkes yer almak istedi”

Kiz ögrencilerin yetenekleri ile öne çiktiklarini belirten KTÜ Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Soytürk, "Projeye biz bundan 2-3 ay önce bir sirketle basladik. Burada amacimiz ilk basta okulun en iyi ögrencilerini seçmekti. En isteklilerini seçeriz diye bir düsüncemiz vardi ama proje Gemi Insaati Bölümünde duyulunca herkes bizde bu projede yer almak istedigini belirtti.

Bizde dönüsümlü olarak zorunlu staj kapsaminda bütün Gemi Insaat Bölümü ögrencilerini buraya dahil ettik. Insallah buradaki ögrencilerimiz alanlarinda bir yerlere gelecekler diye düsünüyoruz. Hem burada tersane içerisinde olmamiz, böyle projelerle firsat bulup kendilerini gelistirmeleriyle birlikte is bulma da kolaylik saglanmis olacak" dedi.



“Kizlarin daha verimli daha özverili ve becerikli oldugunu gördük”

Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu Gemi Insaat Programi Ögretim Görevlisi Dr. Orhan Nazim Aksu, "Yillardan gelen bir sikinti vardi. Teorik bilgiyi pratik bilgiye dökemiyorduk. Sag olsunlar bazi sanayicilerle görüsmelerimiz oldu ve bizlere yardimci oldular. Üniversite ve sanayi isbirligi kapsaminda ögrencilere verdigimiz teorik bilgiyi pratik bilgiye nasil dökebiliriz diye netice almaya çalistik. Onlarda bize yardimci oldular. Bizlerde bölgenin hangi tür gemiye ihtiyaci var seklinde bir arastirmaya girdik. 11.95 boyutunda servis motoru yapmaya karar verdik. Biz bu ise girerken 9 kisilik ekipte hep erkek düsünmüstük. Fakat kizlardan talep gelince ilk önce bende sasirdim. Sonra dedim ki tamam yari yariya bölelim ve geldigimiz noktada kizlarin daha verimli daha özverili ve becerikli oldugunu gördük. Bu da bizi sevindirdi. Gemi Insaati agir bir sanayi uzaktan bakildiginda bayanlarin çalisamayacagi bir sektör olarak duruyor. Bu algiyi da bu projeyle birlikte ortadan kaldirmis olacagiz. Biz bu isin içerisine egitim programlari kattik. Bizi ofise almayin biz sahada olalim istiyorlar. Kaynak yaparken bakiyorum ve erkeklerden daha düzgün yaptiklarini görüyorum” diye konustu.



Kübra Üzel: "Bu isi kadinlarin da yapabilecegini göstermek istedik"

Gemi Insaat Bölümü 2. sinif ögrencisi Kübra Üzel, "Gemiye merakimdan dolayi burayi tercih ettim. Agir sanayi oldugu için genellikle erkekler ön planda olur. Yeni Türkiye sartlarinda oldugumuz için bazi düsünceleri kirmak adina bayanlarinda bu meslege yönelebilmelerini göstermek içinde buradayiz. Kadin-erkek diye bir sey yok aslinda bunu sadece erkeklerin degil kadinlarinda yapabilecegini göstermek önemli. Okulumuz bize böyle bir firsat sundu ve projemizi gerçeklestirmek istiyoruz. Okul da önümüzü açti ve bizde kendimizi gösterme adina buradayiz” ifadelerini kullandi.

Ilk defa agir sanayi isine girdigini dile getiren Kübra Üzel, "Daha öncesinde hiçbir tecrübem yok. Ilk defa agir sanayi isine giriyorum. Gemilere olan merakim vardi o yüzden bu okuldayim zaten, çokta keyif aliyorum. Elimin hamuru sadece makyaj, oje degil. Doktorlukta olabilirdi, hemsirelikte olabilirdi ama gerçekten içimizden gelerek sanayi sektörüne yöneldik. Ileriki yasamamizda severek yapabilecegimiz bir is bu” seklinde konustu.



Rabia Yasar: "Eldiven bir kadinin eline çok yakisir"

Gemi Insaat Bölümü 2. sinif ögrencisi Rabia Yasar ise Kocaeli’den üniversite için Trabzon’a geldigini kaydederek, “Günümüz agir sanayide kadinlari görmek oldukça zor. Kadinlar olarak daha iyi yerlere gelmek ve gücümüzü gösterme adina agir bölüm seçmek istedim. Yapabilecegimizi göstermek istedim ve bu bölümü seçtim. Makyaj ve oje kadar eldivende bence bir kadinin eline yakisiyor. Böylede her yere çikariz. Ilk defa elimize kaynak aldik ama hocalarimin destegiyle çok iyi yaptigimizi düsünüyorum” dedi.

Gemi Insaat Bölümü ögrencilerinden Olcan Saraç ise "Kizlari da agir sanayide görmek çok güzel. Görüldügü gibi kaynak yapiyorlar, malzeme kesiyorlar ve her iste de bize yardimci oluyorlar. Bizde gayet memnunuz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA