Edirne'de '40 Hadis-I Serif' Sergisi Sanatseverlerle Bulustu

i Serif” sergisi, Devecihan Kültür Merkezi’nde sanatseverlerin begenisine sunuldu.

Edirne'de '40 Hadis-I Serif' Sergisi Sanatseverlerle Bulustu
Rumeli Kültür Sanat Akademisi Hüsn-i Hat Atölyesi’nde usta ögretici olan ve yaklasik 48 yil boyunca bu sanatla ugrasan Zafer Günal ve ögrencilerinin eserlerinin yer aldigi 40 Hadis-i Serif sergisi, Devecihan Kültür Merkezi Hayri Çizel Sergi Salonu’nda sanatseverlerle bulustu. Eserler ziyaretçilerini begenisini topladi.

“Hat sanati ruhu dinlendirir”

Hattat Zafer Günal, "Burada 40 Hadis-i Serif bulunmaktadir. Bunlarin içinde ögrencilerime ve hattat Mahmut Sahin’e ait yazilar da mevcuttur. Çalisma arkadaslarimiza Il Milli Egitim Müdürlügü ve Halk Egitim bünyesinde ders vermekteyiz. Arapça bilmeyen vatandaslarimiz için de hemen tablonun altinda Türkçe anlamlarini yazdik. En azindan anlayarak bir nebze de olsa vatandaslarimizin ibretlik, feyz almalarini istedik. Mesela hemen yanimizda Kur’an-i Kerim’de bulunan Hadis-i Serif’te ’Sizin en hayirliniz Kur’an-i Kerim-i ögrenen ve ögretenlerinizdir.’ Bunun gibi birçok hadis var. Manalari su an toplumumuza ders verecek niteliktedir. Hat sanati sabirla yazilip, insanin ruhunu dinlendirir. Ben 32 yil boyunca emniyet teskilatinda çalistim. Bizim emniyet teskilatinin görevi agirdir. Ama yaziya oturdugum zaman bütün yorgunlugum gidiyordu. Ben yazilarimi sürekli huzur içinde yazdim. Yazi yazmaya baslayinca istedigin zaman kalkamadigindan dolayi bazen sabaha kadar hat sanati yazilarin olurdu. Su anda Bursa’da ve Edirne’de okuyan üniversite ögrencilerine hat dersi veriyoruz. Buradan mezun olup Istanbul’a giden ögrencilerimiz için ise oradaki arkadaslarimizdan ricada bulunup, ögrencilerin derslerine devam etmelerini sagliyoruz. O arkadaslarimiz da hat derslerine devam ediyor” dedi.



“Hat, Türk Islam eserlerinden saygin bir sanat çalismasidir”

Hat sanati ögrencisi Mehmet Kusoglu ise, “Hat sergisi bilindigi üzere Türk Islam eserlerinden saygin bir çalismadir. Islami ölçüde hazirlanan ölçüler Hz. Ali (R.A) döneminden itibaren baslamis ve 17’nci yüzyilda Osmanli döneminde Seyh Hamdullah tarafindan daha ölçülü ve ruhsal geometri haline getirilmistir” ifadelerini kullandi.

Sanatseverlerin sergiyi 10 Subat tarihine kadar ziyaret edebilecegi belirtildi.
Kaynak: İHA