Egitimde Ikinci Dönem Hibrit Egitimle Basliyor

Salgindaki vaka artislari nedeniyle yeni egitim/ögretim döneminde hibrit egitim modellerinin etkili olmasi beklenirken, bu sistemlerde ise önemli gelismeler yasaniyor. Tüm egitim döneminin yapay zeka ile takip edilecegi esnek hibrit egitim modeli olan FlexiBAU altyapisi, ögrencilerin egitim sürecindeki verileri analiz edilerek basarili ve basarisiz olduklari alanlari da tespit ediyor.

Egitimde Ikinci Dönem Hibrit Egitimle Basliyor
Omicron varyanti ile ülke genelinde artan vakalarla birlikte yeni önlemler alinmaya devam ediyor. Pandeminin en çok etkiledigi alanlardan biri olan egitim sektöründe de online altyapilar giderek önemini arttiriyor. Süreç içerisinde dikkat çeken egitim modellerinden biri ise ‘hibrit egitim’ oldu. Bahçesehir Üniversitesi Uzaktan Egitim Birimi (BUZEB) tarafindan gelistirilen ve mikro esnek hibrit egitimi kapsayan FlexiBAU altyapisi, hem egitim-ögretim alaninda hem de ögrencilerin ihtiyaç duyacagi okul içi tüm hizmetlerde uygulamaya konuldu. Zamandan ve mekandan bagimsiz egitim olanagi sunan modelle ögrenciler, yüz yüze, online ya da hibrit egitimi tercih edebilecekler. Ögrencilerin alacagi egitimi kendi tercihlerine göre belirlemesine imkan sunan modelle her bir ögrencinin egitim sürecinde biraktigi ‘dijital izler’ yapay zeka kullanilarak analiz edilecek. Elde edilen verilerle ögrencilerin basari ya da basarisizlik durumuna göre psikolojik ve akademik danismanlik hizmeti verilerek, kisiye özel egitim planlamasi uygulanacak.

Alinan egitimi ögrenci belirleyecek

FlexiBAU egitim modelinin altyapisini anlatan BUZEB Direktörü Dr. Ögr. Üyesi Ergün Akgün, üniversite içerisinde bütün siniflari hibrit modele uygun yazilim ve donanimlarla gelistirdiklerini aktararak, “Bu modelle birlikte ögrencilerimizin derslere isterlerse yüz yüze, isterlerse de online baglanmalarini ve bu süreçlerin tamamini istedikleri zaman tekrar izleyebilmelerini amaçladik. Egitim-ögretimin disinda üniversite içerisindeki diger bütün hizmetler, üniversitedeki danismanlik süreçleri ve ögretim üyeleriyle yapilacak olan görüsmeler de hibrit olarak yapilacak. Bununla birlikte üniversite içerisindeki etkinliklere disardan online olarak ya da yüz yüze katilim saglanabilecek” dedi.



Yapay zeka destekli veri analizi yapiliyor

Modelle kisiye özel egitim planlamasi yapildigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Ergün Akgün, “Ögrencilerimizin egitim sürecinde biraktiklari dijital izleri onlarin egitim-ögretim ortamlarini zenginlestirmek ve maksimum fayda saglanmasi için kullaniyoruz. Veri sistemimiz içerisinde kullandigimiz yapay zeka destekli analizlerde ögrencinin basarisiz oldugu tespit edilirse gerek psikolojik danismanlik gerekse de akademik danismanlik verilerek, bu basarisizlik yasanmadan müdahale etmeyi planliyoruz” diye konustu.



Ögrencilerin sektörel deneyimleri transkripte islenecek

FlexiBAU ile ögrenmeyi deneyimleme firsatinin sunuldugunu kaydeden Dr. Ögr. Üyesi Akgün, “Okulda alinan egitimin yani sira ögrencilerimizin hem sektörden aldiklari deneyimleri hem de proje bazli farkli kurum ve kuruluslardan edindikleri deneyimleri tanimayi önemsiyoruz. Üniversite olarak ögrencilerimizin okul disinda da edindikleri deneyimleri, sertifikalarini ve taninirligi olan kurumlardaki egitimleri de transkriptlerinde taniyoruz” dedi.



Firmalar okulda hibrit ders açabilecek

Ögrencilerin okulda edindikleri bilgileri sektör içerisinde mentorlerle sekillendireceklerini ifade eden Akgün, “Bu mentorlük sürecinde CO-OP birimimizle hem firmalarin üniversite içerisinde hibrit ders açmalari hem de ögrencilerimizin hibrit bir sekilde staj yapmalari saglanacak. Böylece ögrenciler sektörle birlikte ögrenmeyi deneyimleyecekler. Bu deneyimle birlikte ögrenci üniversite hayatinda edindigi teorik bilgiyi sektörde de uygulamis olacak” seklinde konustu.



“Ögrenme-ögretme süreçlerinde dijital dönüsüm yasaniyor”

Yüksekögretimin dijital dönüsümün disinda tutulamayacagini belirten Akgün, “Yurt disindaki üniversitelerin ögretim üyesi ilanlarina baktigimizda uzaktan egitim deneyimi olan ögretim üyelerinin tercih edildigini görüyoruz. Bunu yavas yavas ülkemizde de görecegimizi düsünüyorum. Pandemiyle birlikte büyük bir dijital dönüsüm yasadik. Sadece ögrenme-ögretme süreçlerinde degil, her alanda büyük bir dönüsüm yasadik. Gelecekte yüksekögretimde bu dönüsümü görecegiz ”dedi.



“Yeni döneme FlexiBAU ile basliyoruz”

Üniversitenin kurulusundan itibaren egitim teknolojilerinin etkin bir sekilde kullanilmasi adina birçok çalisma yapildigini ifade eden BAU Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz ise sunlari söyledi:

“Pandemi sürecinde online egitime geçen ilk üniversite olduk. Bu süreçte hem online egitim süreci kalitesi için yatirimlar yaptik hem de hibrit egitim modeli kalite standartlarini gelistirdik. Bu gelismeleri tüm yüksek egitim kurumlari ile paylasarak öncülük yaptik. 2021 yili tüm egitim-ögretim süreçlerimizi hibrit egitim modelimiz üzerinden yürüttük. Bununla birlikte tüm sosyal etkinliklerimizi de bu çerçevede planladigimizi belirtmek isterim. Fakültelerimizin planlamalarina göre ögrencilerimiz bazi derslerini pandemi kurallari çerçevesinde seyreltilmis sekilde planlanan hibrit siniflarda yüz yüze alirken, bazi ögrencilerimiz ise derslerine online katilim gerçeklestirdiler. Simdi ise yeni bir model ile yeni döneme basliyoruz. FlexiBAU modelimiz ile amaçladigimiz belli noktalar var. Ögrencilerimizin refahini arttirmak için ögrenme analitiklerinden faydalanarak sadece akademik degil, onlarin psikososyal gelisimlerine de katki saglamayi, mikro esnek hibrit ögrenme deneyimi ile ögrencilerimizin bilgi, beceri ve yetkinliklerini besleyerek daha da arttirmayi hedefliyoruz. Ayrica aktif ögrenmeyi hyflex sinif tasarimlari ile destekleyerek ögrenme topluluklari ile proje temelli çözümler üretmeyi ve sirketlerle ortak beceri temelli sanayi-üniversite is birligi çerçevesinde 360 derece egitimler tasarlamayi amaçliyoruz. Bununla birlikte ’Nomad Kampüs’ anlayisimiz kapsaminda farkli ülkelerden ögrenciler gerçek bir problem durumu üzerinden ayni probleme çözümler üretmek ve is birligine dayali çevrimiçi çalismalar yapmak üzere kullandigimiz uzaktan egitim sistemlerimiz vasitasiyla bir araya geliyorlar. Bu süreçleri de ögrencilerimizin örgün egitim kazanimlari arasinda tanimayi planliyoruz.”
Kaynak: İHA