Macron Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'ya Saldirirsa Bedeli Çok Yüksek Olacak'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Olaf Scholz ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, "Eger Rusya Ukrayna’ya saldirirsa karsiligi olacak ve bedeli çok yüksek olacak" dedi. Scholz ise, "Hepimiz bir askeri saldirinin ciddi sonuçlara yol açacagi konusunda mutabikiz" dedi.

Macron Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'ya Saldirirsa Bedeli Çok Yüksek Olacak'


Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, resmi ziyarette bulundugu Almanya’da Basbakan Olaf Scholz ile görüsme gerçeklestirdi. Ikili, Basbakanliktaki görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi için kamera karsisina geçerek Ukrayna-Rusya sinirinda gerginligin azaltilmasi çagrisinda bulundu. Cumhurbaskani Macron, "Rusya’dan gerilimi düsürmesini bekliyoruz. Daha önce Sovyetler Birligi’nin bir parçasi olan birkaç egemen devlete karsi istikrarsizlastirma eylemlerinin çogaldigini görüyoruz. Mevcut durum istikrar kazanmadi, Avrupalilar için endise verici. Durumun bozulmasina göre tepkimiz derecelendirilecektir" diye konustu.



"Eger Rusya Ukrayna’ya saldirirsa karsiligi olacak ve bedeli çok yüksek olacak"

Rusya’ya uyarida bulunan Cumhurbaskani Macron, "Eger Rusya Ukrayna’ya saldirirsa karsiligi olacak ve bedeli çok yüksek olacak" ifadelerini kullandi. Macron, "Rusya, Kafkasya’da ve baska bölgelerde bir dengesizlik gücü olma yolunda" diye konustu.

Macron, iki Avrupali ortak olarak Almanya ve Fransa’nin Ukrayna’daki gerilimi azaltma ihtiyaci konusunda birlestigini söyledi.

Gerilimi azaltmak için 4 kilit nokta belirten Macron bunlarin, Avrupalilarin ve müttefiklerinin birliginin, Ukrayna ile dayanismanin, Rusya ile çesitli biçimlerdeki diyalogun ve ortak tepkinin oldugunu söyledi.



Macron, Cuma günü Putin ile görüsecek

Rusya ile müzakereleri "çok zor" olarak nitelendiren Macron, Cuma günü Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile telefon görüsmesi yapacagini da açikladi.

Macron "Genel durumu degerlendirecegiz, birkaç noktaya açiklik getirmek için diyaloga girecegim" dedi.



Scholz: "Hepimiz bir askeri saldirinin ciddi sonuçlara yol açacagi konusunda mutabikiz"

Almanya Basbakani Olaf Scholz de Ukrayna’nin toprak bütünlügüne yönelik bir Rus tehdidinin Moskova için "ciddi sonuçlar" doguracagini söyleyerek, "Hepimiz bir askeri saldirinin ciddi sonuçlara yol açacagi konusunda mutabikiz" diye konustu.

Ukrayna-Rusya sinirinda çok zor bir durum oldugunu kaydeden Scholz, "Orada konuslanmis çok sayida asker var ve bu nedenle su andaki mevcut durumun korkulandan farkli gelismesini saglamak için her seyin yapilmasi gerekiyor" dedi.

Gerilimi azaltmak için Rusya’dan "net adimlar" atmasini beklediklerini kaydeden Scholz, mevcut durumdan çikmak için artik diyalogun öneminin açikça ortaya çiktigini belirtti.

Scholz, Almanya’nin tarihi nedenlerle ölümcül silahlar saglamasa bile Ukrayna’yi desteklemeye devam edeceginin altini çizdi ve Ukrayna’nin bir gaz geçis ülkesi olarak kalmasini saglamak için çalistiklarini vurguladi.

Basbakan Scholz, Fransa, Almanya, Ukrayna ve Rusya’nin katildigi Normandiya formatinda devam eden müzakereleri memnuniyetle karsilarken, yarin Paris’te yapilmasi planlanan siyasi danismanlar toplantisina atifta bulunarak, "Konusuyor olmamiz güzel" dedi.

Macron’u kendisinin Hamburg Belediye Baskani oldugu zamandan beri tanidigini söyleyen Scholz, Macron ile uyumlu çalisacagina inandigini dile getirdi.
Kaynak: İHA