1 Kilo Sütten 1.5 Kilo Kasar Peyniri Yaptiklarini Sanip Sagliklarini Tehlikeye Atiyorlar

Son günlerde sosyal medya üzerinde viral videolar arasinda yer alan ‘1 kilo sütten 1 buçuk kilo kasar peyniri yapimi’ adli paylasimlarin adeta zehir saçtigi bildirildi. 12 litre sütten üretilen 1 kilo kasar peynirini evde 1 litre sütten yaptigini iddia eden vatandaslar, evde sahte gida üretimi gerçeklestiriyor. Bu videolari paylasanlarin insanlarin sagligiyla oynadiklarini belirten Gida Mühendisleri Odasi Antalya Sube Baskani Ali Manavoglu, “Normal bir kasar peyniri için 10-12 litre süt kullanilmasi gerekirken orada çok komik bir üretim söz konusu. Burada vücudun fazladan nisasta almasi özellikle seker anlaminda kilo fazlaligina, yaglanmaya sebep olabiliyor. Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Böyle bir seye bulasmayin” dedi.

1 Kilo Sütten 1.5 Kilo Kasar Peyniri Yaptiklarini Sanip Sagliklarini Tehlikeye Atiyorlar
Sosyal medya üzerinden son dönemlerde yapilan ’evde 1 kilo sütten 1 buçuk kilo kasar peyniri yapimi’ adli paylasimlar popüler oldu. 1 litre süt, 12 kasik nisasta, bir miktar tuz ve kasarin bulusmasi ile ortaya kasar peyniri çikardigini düsünen vatandaslar, bilinçsizce evde sahte gida üretimi yapmaya basladi.

Konu ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Gida Mühendisleri Odasi Antalya Sube Baskani Ali Manavoglu ise yapilan karisimin kasarin ‘k’si ile alakasi olmadigini belirterek vatandaslarin bilinçsizce sagliklari ile oynadigini belirtti.

Manavoglu, ayrica evde yapilan karisimin mikrobiyel açidan da tehlikeler olusturabileceginin altini çizdi.

“Kilo fazlaligi, yaglanmaya sebep oluyor”

Yapilan karisimin kasar olmadigini, farkli bir gida maddesinin üretildigini belirten Manavoglu, kasar peynirinin normalde sütten mayalanarak, kaynatilarak yapilan bir islem oldugunu söyledi.

Manavoglu, "Videolarda gördügümüz kisimlarda ise içerisinde bolca nisasta, bir miktar süt, normal bir kasar peyniri için 10-12 litre süt kullanilmasi gerekirken orada çok komik bir üretim söz konusu. Burada vücudun fazladan nisasta almasi özellikle seker anlaminda kilo fazlaligina, yaglanmaya sebep olabiliyor. Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Böyle bir seye bulasmayin, ugrasmayin. Kasar peyniri, güvenilen firmalardan, Tarim ve Orman Bakanligindan yetkilendirilmis, üzerinde etiketleri bulunan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Evde deney gibi yapiyorlar. Öyle bir ürünü tüketmek dogru degil. Kasarin orada k’si geçmiyor. Tamamen farkli bir teknikle yapilan, nisastanin baglayici özelligi ile de beraber kullanilan bir yöntem” dedi.



“Birçok noktada hileler yapiliyor”

Süt ve süt ürünlerinde birçok hilenin yapildigini belirten Manavoglu, “Piyasa da ne yazik ki kaçak bir üretim söz konusu. Öncelikli görev Tarim ve Orman Bakanligi’nin. Tarim ve Orman Bakanligi en son 2020 yilinin Eylül ayinda bir taklit ve tagsis listesi açikladi.

En çok hileli grubunda 2. Sirada süt ve süt ürünleri yer aliyordu. Bir çok noktada hileler yapiliyor. Tüketici biraz daha gerçek fiyatlara endekslenmeli. 10-12 kilogramlik bir süt kullanilmasi gereken kasar peynirinin, gidip de 1 kilo kasar peyniri 30-40 TL gibi rakamlara alinmamasi gerekiyor. Sadece süt fiyatini konusuyoruz bunun yaninda üretimle alakali diger giderleri de ekledigimizde aslinda kasar peynirinin fiyatinin daha da yukari da olmasi gerekiyor” diye konustu.



“Karisiminda mikrobiyel olarak da farkli tehlikeler olabilir”

Evde yapilan ve ‘kasar’ diye nitelendirilen karisimin mikrobiyel olarak farkli tehlikeler olusturdugun deginen Manavoglu, “Bazi tüketiciler bile bile kasar peyniri adi altinda farkli peynirleri tüketiyorlar. Aslinda kendileri de bunun farkinda. Tost peynirini çogu insan kasar peyniri olarak görüyor. Bu tamamen farkli yöntemlerle elde edilen kasar peynirinin üretimi ile tamamen alakasiz. Tost peyniri, geriye dönük toplanmis peynirlerin isitilarak elde edilmesi yoluyla üretiliyor. Kasar peynirini, sütü mayalayarak elde etmeniz gerekiyor. Tost peynirinin üzerine kasar peyniri yazilsa tüketici bunu anlayamaz. Etiketleri iyi okuyup arasindaki farklari tamamen anlamamiz gerekiyor. Tüketici bilinir, iyi markalardan kasar peyniri almali. Evde ‘kasar’ diye yapilan karisiminda mikrobiyel olarak da farkli tehlikeler olabilir. Kullanilan nisastanin fazla tüketilmesi vücut için olumsuzluklar olusturur. Umariz birkaç deneme videosudur” seklinde konustu.



“Arasinda daglar kadar fark var”

Eline hem evde yapilan kasari hem de sarküteri de satilan kasari alip degerlendirmede bulunan peynir saticisi Ferdi Aydemir, “Evdeki kasar ile sarküteri de satilan kasar arasinda daglar kadar fark var. Sol elimdeki evde yapilan kasar, içerisinde nisasta var. Diger elimde de 12 litre sütten yapilan bir kasar var. Arasindaki fiyat farkina bakin. 1 kilo kasar 70-75 TL civarinda olmali. Evde yapilan 10-20 TL arasinda tutuyor. Bu saglik açisindan çok kötü. Normal olanini, dogal olanini tüketsinler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA