(ÖZEL) Görme Engelli Mesai Arkadasinin Hayalini Böyle Gerçeklestirdi

Eskisehir Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Basyardimcisi Erhan Aksu, kendisiyle ayni okulda çalisan ve civciv yetistirme hayali olan görme engelli memur için âtil malzemelerden kuluçka makinesi yapti.

(ÖZEL) Görme Engelli Mesai Arkadasinin Hayalini Böyle Gerçeklestirdi
Lisede görevli yüzde 90 görme engelli memur Erhan Çelik civciv yetistiriciligi yapmanin hayalini kuruyordu. Çelik, piyasadaki fabrikasyon kuluçka makinelerinin çalisma prensiplerinin görme engellilere uygun olmamasi ve dayaniksiz materyalden üretilmesi nedeniyle ilk civciv yetistirme denemelerinde basarisiz oldu. Çelik’in yasadigi sorunlardan bahsetmesi üzerine Müdür Basyardimcisi Erhan Aksu, mesai arkadasinin hayalini gerçeklestirmek için çalismalara basladi.

Yaklasik 6 ay boyunca fikir ve tasarim süreciyle ugrasan Aksu, 1 yil içerisinde mesai arkadasi için hazirladigi projeyi tamamladi. Yapim sürecinde âtil vaziyetteki esyalari ve geri dönüsüm malzemelerini kullanan Erhan Aksu, görme engeli bulunan Erhan Çelik’in rahatlikla kullanabilmesi için civciv çikim süresi boyunca kontrol gerektirmeyen bir kuluçka makinesi yapti.

“63 yumurtamizdan yüzde 90’lara yakin çikim aldik”

Kuluçka makinesinin görme engelliler açisindan rahat kullanima sahip olduguna ve yapi materyallerini geri dönüsüm malzemelerinden temin edildigini aktaran Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Basyardimcisi Erhan Aksu, “Projeyi görme engelli bir memur arkadasimizin ugrasina yardimci olmak amaciyla yaptim. Onun yasamis oldugu zorluklari görerek böyle bir proje gelistirmeye çalistik. Projeye 1 yil önce baslamistik ve son 3-4 ay içerisinde gerçeklestirdik. Yüzde 90’i geri dönüsüm malzemesinden yapildi. Daha önce kullandigimiz âtil malzemeleri birlestirerek böyle bir proje gelistirdik. Yapim asamasinda diger makineleri de inceledik. Bunun sonucunda diger makinelerin sürekli bakim gerektirdigini gördük. 2-3 günlük süre zarfinda su, nem ve sicaklik ihtiyaçlarinin kontrol edilmesi gerekiyordu. Biz de arkadasimiz görme engelli olmasindan dolayi bunun önüne geçebilmek için bakim gerektirmeyen bir ünite olsun istedik. Bu ünitede 20 günlük süre sonunda sadece yumurtalari alip çikim ünitesine koyuyor ve civcivler yumurtadan çikmis oluyor. 63 yumurtamizdan yüzde 90’lara yakin çikim aldik. Bu da bizim için büyük bir basari oldu” diye konustu.



“Maalesef göz isteyen bir is, hocam bunu otomatige dönüstürdü”

Piyasadaki kuluçka makinelerinin görme engeli nedeniyle kendisi için kullanissiz olduguna dikkat çeken memur Erhan Çelik, “Ben hayvanlari çok seviyorum, ama bazi sikintilar yasiyordum. Hobi olarak basladim ve birkaç deneme sonucunda civcivlerim öldü. Bu durum da benim için biraz sikinti oldu. Böyle bir sorunum oldugunu Müdür Basyardimcisi Erhan Aksu’ya ilettim. Yaklasik 5-6 boyunca ‘ne yapilabilir’ diye düsündü. Sonrasinda da bu makineler ortaya çikti. Diger makinelerin birçogu fabrikasyon ve zayif malzemelerden yapiliyor. Çarpmaya, temasa karsi çok hassas makineler. Ayrica o makinelerin nem durumu sikintiliydi. Viyollerin tasirilmadan doldurulmasi gerekiyordu. Onun için de yine âtil malzemeden bir depo olusturdu. En önemlisi çikim süreci boyunca öbür makineleri takip etmemiz gerekiyordu. Bu da maalesef göz isteyen bir is. Hocam bunu otomatige dönüstürdü” dedi.



“Sadece görme engelliler için düsünmemek lazim”

Kuluçka makinesinin sagladigi imkânlar nedeniyle sadece görme engellilerin kullanimi için olmadigini belirten Çelik, “Bunu sadece görme engelliler için de düsünmemek lazim. Ortopedik engelli bir insan da rahatlikla kullanabilir. Ekstra bir temas istemiyor, göz istemiyor. Bir kere ayarladiktan sonra döngüsü gerçeklesiyor. Bunlarin hepsi geri dönüsüm malzemesinden; bu da hem ekonomik açidan avantaj hem de bakim açisindan avantaj” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA