Mus Valisi Ilker Gündüzöz, 'Istihdam Sorununu Devlet Vatandas Elbirligiyle Çözecegiz'

Mus’ta devlet eliyle yapimi tamamlanan Sultan Alparslan Tekstilkent bünyesindeki 5 fabrika, Vali Ilker Gündüzöz ile yatirimcilar arasinda imzalanan sözlesmelerle üretime baslayacak.

Mus Valisi Ilker Gündüzöz, 'Istihdam Sorununu Devlet Vatandas Elbirligiyle Çözecegiz'
Devlet destegi ile tekstilin öne çiktigi kentte, 60 bin metrekare alana kurulan Sultan Alparslan Tekstilkent projesinde 5 fabrika insaati tamamlandi. Mus Valiligi tarafindan 2020 yili içerisinde temeli attirilan ve yapim asamasi tamamlanan 15 bin metrekare kapali bazi fabrikalar için Vali Ilker Gündüzöz ile istirakçiler arasinda imza töreni düzenlendi.

Imzalarin ardindan merkeze bagli Çögürlü köyünde yapimi tamamlanan Sultan Alparslan Tekstilkent fabrikalarinda incelemelerde bulunan Vali Ilker Gündüzöz, is basi yapan gençlerle sohbet ederek, kolaylik diledi.

“Istihdam sorununu devlet vatandas elbirligiyle çözecegiz”

Burada gazetecilere açiklamalarda bulunan Vali Gündüzöz, tekstil konusunda genç nüfusa sahip olduklari için bir üstünlükleri oldugunu söyledi.

Mus’un, Türkiye’nin en genç 3. ili olduguna dikkati çeken Vali Gündüzöz, “Dolayisiyla emek yogun sektörler arasinda avantajimiz özellikle tekstilde ortaya çikiyor. Zaten belli bir egilim ve altyapi var Mus’ta. Ama biz bu altyapiyi daha da gelistirmeye çalisiyoruz. Onun için Sultan Alparslan Tekstilkenti kurduk. Burada 15 bin metrekare kapali alan olusturduk. Ilk etapta belki 2 bin kisiyi bulacagiz istihdamda ama önümüzdeki yil en az 25 bin metrekare daha kapatiyoruz planlamasi yapildi. Dolayisiyla seneye 5-6 bin civarinda istihdama, ondan sonra da 10 bini hedefliyoruz. Ayni zamanda Sungu’daki tekstil kenti de gelistirecegiz. Orada da küçük çapli geçmisten kalan yatirimimiz var. Daha da büyütmeyi düsünüyoruz. Insallah genç nüfusumuzun en önemli sorunu olan istihdam sorununu devlet vatandas elbirligiyle çözecegiz. Tekstil sektörü çogunlukla gençleri istihdam ediyor” dedi.



“Çok güzel bir yatirim sahasi olustu”

Sultan Alparslan Tekstilkentte çok güzel bir yatirim sahasi olustugunu anlatan Vali Gündüzöz, “Su an için 5 tane fabrikamiz var ama ortasinda da bir egitim merkezimiz var, kantinimiz var, sosyal donati alanimiz var ve hatta spor kompleksi de yaptik. Gençlerimiz burada paydoslarinda rahat vakit geçirsinler diye. Oldukça güzel bir kümelenme alani olustu” ifadelerini kullandi.

“Ilave 10 bin istihdam düsünüyoruz”

Tekstilde hedeflerinin çok büyük oldugunu ve birkaç yil içerisinde ilave 10 bin istihdam düsündüklerini vurgulayan Vali Gündüzöz, “Ortalama hane büyüklügünün 5 oldugunu düsünürsek Mus’ta, dogrudan 50 bin kisiyi ilgilendiren bir is. 400 bin nüfuslu bir il, 100 bin nüfuslu da bir sehir nüfusumuz var. Dolayisiyla 50 binler son derece önemli bir sayi. Ama bu 10 binlere de kalmayacak daha da artacak. Ilavelerle birlikte Mus tam bir tekstil kenti olacak” dedi.



“Yatirimimiz önümüzdeki yillarda 50 milyonu bulacak”

Su ana kadar tekstil için 15 milyon lira civarinda yatirim yapildigini ve önümüzdeki yilla birlikte bu rakamin 50 milyonu bulacagini ifade eden Vali Gündüzöz, Mus’u Dogu’nun tekstil kenti yapacaklarini isaret etti.

“Ekonomik garanti hem erken yasta evliligi hem de göçü ortadan kaldiracak”

“Ekonomik olarak belli bir garantisi olan hanimlarimizin erken evlenmesi ortadan kalkacak” diyen Vali Gündüzöz, konusmasini söyle tamamladi:

“Bu tip sosyal endikasyonlar ortadan kalkacak. Bizim insanlarimiz hem sürekli olarak hem de belli mevsimlerde batiya gidip orada para kazanmaya çalisiyorlar, istihdami orada ariyorlar is imkanlari kisitli oldugu için. Bu yatirimla o geçici seyyaliyet ortadan kalkacak veya kalici göçte ortadan kalkacak. Sadece tekstil isçisi kazanmayacak. Bu isçi düzenli maas alinca gidecek kasaptan, lokantadan, pastaneden alisveris yapacak. Önümüzdeki günlerde nüfusunda arttigini ve göç vermedigini de görecegiz.”

“Mus’ta is bulamasaydik kesinlikle Bati’ya gitmek zorunda kalacaktik”

Tekstil fabrikasinda makineci olarak çalisan Nardane Alindik, fabrikanin Mus’ta açilmasinin hem kendisine hem de ailesine büyük bir kazanç sagladigini belirtti.

Mus’ta is bulamamasi halinde kesinlikle Bati’ya gitmek zorunda kalacaklarini anlatan Alindik, “Esim sürekli batiya gidiyor. Burada is imkani olmasi bizim için gerçekten çok büyük bir katki” diye konustu.

Kaynak: İHA