Konya'nin Havasi 'Dönüsümle' Degisecek

Konya’da kömür kullanan dar gelirli bin 108 ailenin evine dogal gaz baglandi. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen hava kalitesinin iyilestirilmesi projesi ile Konya tarihi kent merkezi ve Mevlana Bölgesinde artik hava kirliligi yasanmayacak. Dar gelirli aileler kömür yardimi yerine dogal gaz yardimi alacak.

Konya'nin Havasi 'Dönüsümle' Degisecek
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan “Konya Tarihi Kent Merkezi ve Mevlana Bölgesinde Hava Kalitesinin Iyilestirilmesi Projesi” kapsaminda Mevlana Hazretleri Türbesi’nin etrafindaki 4 mahallede sosyal yardimlasmadan kömür yardimi alan, dar gelirli bin 108 konutun dogal gaz dönüsümleri yapildi. Dogal gaz dönüsüm projesinin tamamlandigi bölgede incelemelerde bulunan ve ailelerle görüsen Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, amaçlarinin bu bölgede yasayan vatandaslarin dogal gaz kullaniyor hale gelmesi oldugunu söyledi.

Baskan Altay, Konya’da hava kirliliginin en yogun oldugu bölgede maddi imkansizliklarindan dolayi kömür yakmak zorunda kalan vatandaslari dogal gazla bulusturduklarini belirterek, “Hem ailelerimiz kömürle ugrasmaktan kurtuldu hem de çevreye çok önemli katki oldu” dedi.

Evlerinde yapilan dönüsüm sonrasi kömürü birakip dogal gaz kullanmaya baslayan aileler ise sobanin isinden kurtulduklarini belirterek, Bakan Murat Kurum’a ve Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’a tesekkür ettiler.

“Bin 108 konutta çalismalarimizi tamamladik”

Baskan Altay, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Konya Büyüksehir Belediyesi olarak ilk etapta tespit ettikleri bin 108 konutta dogal gaz dönüsüm çalismalarini tamamladiklarini belirterek, “Özellikle kaymakamliktan kömür destegi alan vatandaslarimizin tesisatlarinin tamami Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’mizin finansmani ile Konya Büyüksehir Belediyemiz tarafindan gerçeklestirildi.

Amacimiz burada yasayan vatandaslarimizin artik dogal gaz kullaniyor hale gelmesi. Kaymakamliklarimiz da bundan sonra sosyal yardimlari kömür yerine dogal gaz olarak yapacak. Yaptigimiz bu çalisma ile tüm Türkiye’de böyle bir uygulama baslamis oldu. Cumhurbaskanimiza, bakanlarimiza tesekkür ediyorum. Bu vesileyle de özellikle Mevlana Bölgesi’nin hava kirliligini azaltilmasi ile ilgili çok önemli bir çalismayi hayata geçirmis olduk” dedi.

Cografi konum olarak dogal gaz dönüsüm yapilan bölgenin hava kirliliginin en yogun oldugu bölge oldugunu vurgulayan Baskan Altay, “Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Murat Kurum’a ve emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Hayirli olsun” diye konustu.



Vatandaslar da çok memnun

Baskan Altay, evinde dogal gaz dönüsümü tamamlanan Yaldir ailesini de evlerinde ziyaret etti. Baskan Altay’a tesekkür eden ev sahibi Gülay Yaldir, “Sobanin isinden kurtulduk. Her gün devletimize dua ediyorum. Çok memnunuz, çok iyi oldu. Suyum sicak, evimiz dogal gaz ile çok güzel isiniyor. Evlerimiz sobaliyken apartmana girerken apartmanimiz zehir gibi kokardi. O koku bitti artik. Allah devletimizden razi olsun” seklinde konustu.

Evinde dogal gaz kullanmaya baslayan Muharrem Basböger de çok memnun olduklarini belirterek, “Devletimiz bizi bir iskenceden kurtardi. Ben hastayim, soba bize bir iskenceydi. Simdi dogal gazla birlikte rahatiz. 24 saat dügmeyi çevirip açiyorsun, dügmeyi çevirip kapatiyorsun. Bakanimizdan ve baskanimizdan Allah razi olsun” dedi.

73 yasindaki Nezehat Sen ise, “Çok memnun kaldim, çok rahatim. Eskisinden daha iyi oldu. Eskiden evimiz sobaliydi, kovayi tasiyamiyordum, getirip götüremiyordum. Simdi çok memnunum. Bakanimiza, Konya Büyüksehir Belediye Baskanimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Mustafa Kaplan da, “Memnun kaldik. Kovadan, isten, kömür derdinden kurtulduk. Allah devletimizden razi olsun. Engelli oglum var, onun için de iyi oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA