Erkan Tani Ve Tedavi Için Her Yil Check-Up Sart

Iç Hastaliklari Uzmani Kamuran Kaya, baska kanser olmak üzere bir çok hastaligin erken tanisi ve tedavisi için her yil düzenli Check-up yaptirmanin önemli oldugunu söyledi.

Erkan Tani Ve Tedavi Için Her Yil Check-Up Sart
Medicana Sivas Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Kamuran Kaya yilda bir kez mutlaka check-up yaptirilmasi gerektigini ifade ederek "Her saglikli bireyin yilda bir kez check-up yaptirmasi son derece önemlidir. Kendinize önem verin, check-up yaptirin, saglik durumunuzun farkinda olun" dedi.

Check-up hakkinda bilgi veren Iç Hastaliklari Uzmani Kamuran Kaya, saglikli bireylerin saglik durumlarinin genel degerlendirilmesi ve henüz sikayete yol açmamis ihtimal bir hastaligin tarama ile erken tanisi oldugunu söyledi.

Check-up yaptirmak kisinin kendine ve sagligina özen göstermesi oldugunu söyleyen Kaya "Bazi hastaliklar ve özellikle kanserde erken teshis son derece önemlidir. Bu nedenle check-up taramalari sonucunda bu tür hastaliklarin erken teshisi, tedavinin basarisini da artirmaktadir. Çagimizin hastaliklari olan koroner arter hastaliklari, kanser, hipertansiyon ve pek çok diger hastalikta erken ve dogru tani, hem yasam süresi hem de yasam kalitesi açisindan son derece büyük önem tasir. Check-up yaptirmanin bir diger amaci da yasin, cinsiyetin, sigaranin, özellikle kadinlarda hormonal dönemlerin (dogurganlik-menopoz gibi) getirdigi ihtimal hastalik risklerinin belirlenmesi, ailesel kaynakli olan seker hastaligi, koroner arter hastaligi, inme ve kanser riskinin arastirilmasidir" dedi.

Check-up kimler yaptirmali

Kaya, 40 yasini geçmis herkesin standart yaptirmasi gereken testlere ek olarak, göz muayenesi, kardiyolojik incelemeleri ve kanser taramasi için ek tetkiklerini ailesel riski olsun olmasin yaptirmasini önerip, "Ailesel riski olanlar ise bu testleri yaptirmak için 40 yasini beklememelidir. Risk grubunda olanlar 30’lu yaslarindan itibaren tasidiklari risklerle ilgili ek testlerini yaptirmalidir. Ailesinde kanser öyküsü olan kadinlar yilda bir; PAP smear testi yaptirmali, meme ultrasonografisi, mamografi, solunum fonksiyon testleri ve bilgisayarli akciger tomografisi çektirmelidir. Ailesinde kanser öyküsü bulunan erkeklerin de yilda bir kez prostat spesifik antijen, solunum fonksiyon testi ve bilgisayarli akciger tomografisi çektirmelidir" ifadelerini kullandi.

Check-up ile kanser önlenebilir mi?

Her yil düzenli olarak yaptirilan Check-up’in kanserde erken teshisde önemli oldugunu ifade eden Kaya söyle konustu: "Bazi kanserler, belirtileri ortaya çikmadan dogru bir tarama ile saptanabilirler. Hiçbir sikayeti veya belirtisi olmayan insanlarda yapilan kanser taramasi sayesinde, bazi kanserlerin öncüsü olan yapilar vücuttan çikarilip, kanser olusumu engellenebilmektedir. Bazi kanser türleri zamaninda yakalanip tamamen iyilestirebildigi gibi, erken safhalarda yakalanan kanserlerin tedavisi daha basarili olmaktadir. Check-up ile yeni gelismekte olan kanserlerin yüzde 50’si önlenebilmekte veya erken safhalarda yakalanabilmektedir. Tüm bilimsel çalismalar, erken teshisin hayat süresini uzattigini kesin olarak ortaya koymaktadir."

Check-up nasil yapilmali

Check-up’in nasil yapilacagi hakkinda da bilgi veren Kaya "Periyodik saglik kontrolleriniz check-up danismanlari esliginde yas, cinsiyet, meslek ve yasam standartlariniza uygun özel programlarla uzman doktorunuz ile birlikte belirlenmeli. Yas ve cinsiyet farkliliklarina göre düzenlenen standart check-up programlarinin ötesinde yasam tarziniz, kisisel özellikleriniz, aliskanliklariniz, beklentileriniz ve ailevi yatkinliklariniz incelenerek size özel riskler belirlemelir ve öncelikleriniz dogrultusunda bir check-up programi sunulmali. Sabah aç karnina gelinmeli, kan tahlilleri ve radyolojik islemleri aç karnina yapilmali. Sonrasinda check-up doktorumuzla görüstürülerek kisinin sikayetleri ve diger bilgileri detayli bir sekilde anlatilmali. Bunu takiben, hastanin tetkik sonuçlari, tansiyon, nabiz, ates, boy, kilo gibi vital bulgulari ve doktor muayeneleri Check-Up Merkezi’nde son derece düzenli bir dosyalanmali. Bu sonuçlarda normal disi bulgular varsa, bunlar daha ayrintili yöntemler ve laboratuvar tetkikleriyle arastirilmali ve kisinin sonuçlarina göre diger uzmanlik alanlarina yönlendirilmeli. Check-up yaptirmaya gelirken nelere dikkat etmelisiniz? Son 24 saat içerisinde alkol vb. maddeler alinmamis olunmalidir. Hamileyseniz veya süpheniz varsa islemlere baslamadan önce mutlaka bildirin. Randevu gününde ve saatinde mutlaka aç gelin. En az 10-12 saat aç olmaniz gerekmektedir. Eforlu EKG için gelirken yaninizda kosuya uygun bir ayakkabi, çorap ve esofman getirin. Daha önce yaptirmis oldugunuz kan tetkikleri ve diger sonuçlarinizi yaninizda getirin." ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA