Sudan'da Askeri Yönetim Karsiti Protesto Açiklamasi 2 Ölü

Sudan’da askeri yönetime karsi devam eden protestolar sirasinda güvenlik güçleri tarafindan 2 kisinin daha öldürüldügü bildirildi. Geçtigimiz sene 25 Ekim’den bu yana devam eden protestolarda can kaybi 56’ya yükseldi.

Sudan'da Askeri Yönetim Karsiti Protesto Açiklamasi 2 Ölü


Sudan’da halkin geçtigimiz sene 25 Ekim’deki askeri müdahalenin ardindan yönetimin tamamen sivillere devredilmesine yönelik baslattigi protestolar devam ediyor. Ülkede askeri müdahaleden bu yana düzenlenen 12’inci büyük protestoda, göstericiler, yeniden baskent Hartum’daki baskanlik sarayina dogru yürüdü. Güvenlik güçleri ise, göstericileri dagitmak için göz yasartici gaz kullanarak havaya ates açti. Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi tarafindan yapilan açiklamada, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 2 protestocunun hayatini kaybettigi belirtilerek, geçtigimiz sene 25 Ekim’den bu yana devam eden protestolarda can kaybinin 56’ya yükseldigi ifade edildi.

Komite, hayatini kaybeden protestoculardan 1’inin 20’li yaslarda oldugunu ve baskent Hartum’da basindan aldigi darbeler nedeniyle öldügünü, diger protestocunun ise Omdurman’da gögsünden vurularak öldügünü açikladi.



Görgü taniklari, protestolar öncesinde baskentte internet ve mobil hizmetlerin kesintiye ugradigini aktararak, diger kasaba ve sehirleri dogrudan Hartum’a baglayan tüm köprülerin de kapatildigini ifade etti.

Hartum’un yani sira Damazin, Port Sudan ve Sennar kentlerinde de halkin sokaga indigi aktarildi.

Ne olmustu?

Sudan’da geçtigimiz sene 25 Ekim’de Basbakan Abdullah Hamduk ile aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkilileri gözaltina alinmisti. Egemenlik Konseyi Baskani ve ordu komutani Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olaganüstü hal ilan ederek sivil yönetimi feshettigini duyurmustu. Basbakan Hamduk ertesi gün ev hapsine alinmasi sartiyla serbest birakilmisti. Egemenlik Konseyi Baskani El Burhan, 11 Kasim’da yayinladigi kararname ile Egemenlik Konseyi’nin yeniden kuruldugunu duyurmustu. Darbenin ardindan halk ayaklanmis ve gösteriler patlak vermisti. 21 Kasim’da ise El-Burhan ve Hamduk anlasmaya varmis ve Hamduk’un yeniden basbakan olarak göreve gelmesine karar verilmisti.
Kaynak: İHA