Ablasiyla Iletisim Kurmak Için Gittigi Dernekte Isitme Engelli Esiyle Tanisip Evlendi

Diyarbakir’da yasayan üç çocuk annesi Tuba Ersöz, isitme engelli ablasiyla saglikli iletisim kurmak için enistesinin davetiyle isitme engelliler dernegine gitti. Ersöz, burada isitme engelli dilini gelistirirken, iki yil gönüllü tercümanlik yapti. Dernek üyesi Erdal Ersöz ile tanisan Ersöz, isitme engelli esiyle evlendi.

Ablasiyla Iletisim Kurmak Için Gittigi Dernekte Isitme Engelli Esiyle Tanisip Evlendi
Diyarbakir Sagir Haklari Egitim Kültür ve Spor Kulübü Dernegi üyesi Tuba Ersöz, isitme engelli ablasiyla saglikli iletisim kurmak için fedakarlik yaparak isaret dilini ögrenme çabasina girdi. Ersöz’ün ablasinin evlenmesiyle enistesinin davetiyle isitme engelliler dernegine gitmeye basladi.

Burada kendini gelistiren Ersöz, daha sonra iki yil gönüllü tercümanlik yapti. Dernekte esiyle tanistiktan sonra evlenen Ersöz, ev içinde de esi ve çocuklariyla isaret diliyle iletisimi saglamaya basladi.

Toplumun isitme engellilerle iletisimde zayif oldugundan yakinan Ersöz, bireylerin en azindan isitme engellilerin bir yerlerde bir seye ihtiyaçlari var mi diye soracak kadar bilmelerinin gerektigini savundu. Kendilerinin yetisemedigi alanlar oldugunu dile getiren Tuba Ersöz, isitme engelli bireylerin hastanede yanlis tedaviye, adliyede yanlis islem uygulamaya maruz kaldiklarini kaydetti.

Ablasinin isitme engelli oldugunu, az bir sey ögrendigini ama kendi aralarinda iletisim kurarken zorlandiklarini söyleyen Tuba Ersöz, ablasinin daha sonra evlendigini belirtti.

Isaret dilini az bildigi için enistesinin kendisini dernege götürdügünü aktaran Ersöz, “O ablamdan biraz daha ileri görüslüydü. Çünkü kendisi biri etrafimizda isaret dilini bilsin ki bize yardimci olsun. Ama ablamin düsüncesi çok fazla bilmesine gerek yok. Ben konusurken benim konustuklarimi ögrenmesin düsüncesindeydi açikçasi. Dernege geldigim zaman isaret dilinin aslinda ne kadar güzel bir sey oldugunu ögrendim. Onlarin kendi aralarinda ne kadar mutlu oldugunu görünce açikçasi kopamadim. Kendileriyle görüstüm ve iki sene boyunca dernekte gönüllü tercümanlik yaptim. Tercümanlik sirasinda esimle tanistim. Hem isaret dilini çok daha güzel bir sekilde ögrendim. Onlarin dünyasini ögrendim, onlarin dünyasina girdim” dedi.



“Isitme engelliler hastanede yanlis tedavi, adliyede yanlis islem görüyorlar”

Esiyle dernekte tanisip evlendigini dile getiren Ersöz, esinin cihaz yardimiyla duydugunu söyledi.

Ev içinde iletisimlerinin genel olarak isaret diliyle oldugunu aktaran Ersöz, “Çocuklarda genelde isaret dili kullaniyorlar. 6 yasindaki kizim babasiyla isaret dilinde bir seyleri istiyor. Çünkü babasinin durumunu biliyor. Teyzesi isitme engelli oldugu için teyzesinden kaynakli da aile geneli isaret dilini biliyoruz. Dernegimizin kurulusu 1980 yilina dayaniyor. 1980 yilinda birçok çalisma yapmislar. Sonrasinda o dernek kapatilmis. Onun yerine baska isimle açilmis. Bu sekilde bugüne kadar gelmis. Projelerimiz oldu, SODES kapsamli yaptigimiz projeler oldu. Dernek baskanimiz dahil buradaki herkes isitme engelli. Herkes isaret diliyle birbirleriyle iletisim kuruyor. Hatta yetisemedikleri yerde, anlasamadiklari yerde bizi görüntülü ararlar. Biz kendileriyle görüntülü görüsüp, görüsmeden sonra yanlarinda kim varsa onlara sikintilarini iletiriz. En büyük problemleri onlari anlayamamalari. Herkesin isaret dili ögrenmesi ileri egitim beklemiyoruz kimseden. 2-3 yillik emek vermesinler. Ama en azindan birkaç aylarini verip onlari anlayabilecek kadar isimlerini, soy isimlerini ya da bir yerde neye ihtiyaçlarini oldugunu ögrenebilecekleri kadar ögrenirlerse çok mutlu oluruz. Çünkü bizim yetisemedigimiz birçok alan var. Hastanede yanlis tedavi görebiliyorlar. Adliyede yanlis islem uygulanabiliyorlar. Maalesef bu yönden çok magdurlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA