Tüketici Haklari Yönetmeligi'nde Yapilan Düzenleme Resmi Gazete'de Yayimlandi

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu tarafindan Tüketici Haklari Yönetmeligi’nde yapilan düzenleme Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre, aboneye duyurulan internet hizinin saglanamamasi halinde vatandas ceza ödemeden sözlesmeyi fesih edebilecek.

Elektronik Haberlesme Sektörüne Iliskin Tüketici Haklari Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayimlandi. Konuya iliskin Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabindan açiklama yapti. Düzenlemenin, haberlesme hizmetlerinde vatandaslarimizin haklarini daha güçlü korudugunu ve ‘Dijital Türkiye’ hedefleri adina birçok yeniligi içerdigini kaydeden Sayan, ‘Vatandaslarimiz elektronik haberlesme aboneliklerini; e- imza, T.C. Kimlik Karti veya Internet Bankaciligi bilgileri ile e-Devlet kapisi üzerinden baslatilabilecekler. Ayrica gerçek zamanli dijital görüsme ile kimlik dogrulamasi yapilarak abone olabilecekler’ bilgisini paylasti.

Kampanyalardaki kelime oyunlari son bulacak

"Bu kampanyaya üye olursaniz . kampanyasini da onaylamis sayilirsiniz" gibi cümlelerle yapilan kampanyalarin devrinin bittigi müjdesini veren Sayan, “Düzenleme ile abone onayi gerektiren islemler, tek onay altinda birlestirilemeyecek, ayri ayri onay alinacak. Talep olmadan dolayli yollardan yapilan aboneliklerin önüne geçilecek. Artik verilen tüm onaylar çevirim içi görüntülenebilecek. Müsteri hizmetleri, kisa mesaj, mobil uygulama, SIM vb. yöntemler araciligiyla verilen onaylar, isletmecilerin çevrim içi islem merkezinden 7 gün 24 saat kontrol edilebilecek. Çagri merkezi tarafindan yapilan aramalarda, müsterinin dogrudan ilgili abone oldugu teyit edilmeden islem yapilamayacak” dedi.

Hatlarin kullaniminda ebeveyn kontrolü basladi

Birden fazla hatti olanlarin, diger hatlarinin islem yetkililerini sinirlandirabilecegini de söyleyen Sayan, diger maddeleri ise söyle siraladi: “ Özellikle ebeveynlerin, yüksek fatura magduriyetleri engellenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Karti (çipli nüfus cüzdani) veya Çipli Pasaport ile yapilan islemlerde belgelerin fotokopisi alinmayacak. Böylece baskalarinin kimlik kartlari kullanilarak yapilan usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Abonelik sözlesmesi yapildiginda tüketiciye kolay ve anlasilabilir bir taahhütname/sözlesme örnegi verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sinirli olacak.”

Taahhüde aykiri internet hizi alan aboneye cezasiz fesih yolu açiliyor

Taahhüdün bittigine iliskin tüketicilere bilgilendirme yapilacaginin altini çizen Sayan, “Aboneler, hangi islemlerinin taahhüde aykirilik olusturacagi konusunda seffaf bir sekilde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet hizinin saglanamamasi halinde, vatandasimiz ceza ödemeden sözlesmeyi fesih edebilecek” ifadelerini kullandi.

Tüm tarife ve paketler e-devlet üzerinden karsilastirilabilecek

Bakan Yardimcisi Sayan “Dijital Türkiye” yolunda hayata geçen bir diger hizmeti ise ekapi olarak açikladi.

Bu yenilik üzerinden vatandaslarin, isletmecilerin tekliflerini karsilastirabilecegini isaret eden Sayan, “Paket, kampanya ve tarifeler ayni isimle tanitilamayacak. Her paket tek bir isimle tanitilacak ve olasi kafa karisikliklarinin önüne geçilecek. Mevcut, kaldirilan ya da abone alimina kapali geçmis tarifelerin tamami isletmecilerin web sitelerinde yer alacak. Hizmetleri kisitlanan abonelere, isletmeciler tarafindan yeni ücret yansitilmasi durdurulacak. Fatura gönderimi tercihinde bulunmayan abonelere, kisa mesajla fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek. Aboneler son 1 yillik fatura ve kullanim detaylarina ulasabilecek” bilgilerini paylasti.

Yapilan düzenlemelerin geçmis ve yeni haline ait detayli bilgilere btk.gov.tr adresinden ulasilabilecegini hatirlatan Sayan “Düzenleme milletimiz ve sektörümüz için hayirli ugurlu olsun. Yönetmelikte emegi geçen çalisma arkadaslarimiza cani gönülden tesekkür ediyorum” temennisinde bulundu.
Kaynak: İHA