Sani Konukoglu Açiklamasi Anadolu'da Sanayilesmenin Öncülerinden
SANKO Holding’in kurucusu ve Anadolu’da sanayilesmenin öncülerinden olan Sani Konukoglu, 28 yil önce ebediyete intikal etmesine ragmen, ögretileri ile günümüzde de SANKO’nun, ailesinin ve sevenlerinin yolunu aydinlatiyor.
SANKO Onursal Baskanlari Abdulkadir ve Zeki, Yönetim Kurulu Baskani Adil Sani, Baskan Vekili Fatih ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Konukoglu’nun babasi olan Sani Konukoglu, çalisma azmine isabetli öngörülerini katarak öncü yatirimlarla Gaziantep’in ve Anadolu’nun sanayilesme sürecine derin izler birakti. Temeli 1904 yilinda, büyük dede Sani Bey’in yedi dokuma tezgahiyla atilan, 1926’da dede Zekeriye Konukoglu’nun gelistirdigi isi, 1943 yilinda devralan baba Sani Konukoglu, vizyonu ile mütevazi aile isletmesinden dünya liginde boy gösteren sirketlerin ortaya çikmasina giden süreci baslatti.
Sani Konukoglu
Sani Konukoglu, Gaziantep’te 1929 yilinda dogdu. Ilkokulu bitirdikten sonra 1943 yilinda ailesinin okumasi yönünde israrlarina ragmen dokumaciliga baslayarak is hayatina atildi. Ilk ise baslayisi tek tezgahla oldu. Istanbul’da 1947 yilinda 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptirarak Gaziantep’e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.
El tezgahlarini motorlu tezgaha dönüstürdü
Mevcut dokumalarinin kalitesini yükseltmek için 1951 yilinda Halep’ten aldigi apre makinesini bir magaraya kurarak çalismaya basladi.
Iki yil sonra Bursa’daki tornacilara dört mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarinin benzer modelini yaptirip Gaziantep’te el tezgahlarini motorlu tezgaha dönüstürmede öncülük yapti. Konukoglu, 1962’de hidrofil pamuk, 1963 yilinda bin 500 ig kapasiteli pamuk ipligi tesisi kurdu. Bursa’da 1965 yilinda havlu tezgahi imal ettirip, bu tezgahlar üzerine atilacak jakar makinelerini Gaziantep’teki tornacilara yaptirip havlu imalatina basladi.
Konukoglu, 1966 yilinda "Hilal Kollektif Sirketi’’ni kurdu. 25 bin iglik iplik tesisi projesi hazirlatan Konukoglu, 23 Subat 1972’de insaatina baslanan tesisin 20 bin iglik bölümünü 1974 yilinda devreye aldi.
Türkiye’ye dügümsüz bobin makinelerini getirtti
Firmanin unvani 1977 yilinda Sani Konukoglu’nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret AS."ye dönüstürüldü. 1987’de Türkiye’ye ilk defa dügümsüz bobin makineleri getirtti. Sonraki yillarda bilinçli ve istikrarli adimlarla yatirimlara devam edilerek alaninda çok yüksek kapasite ve kaliteye ulasildi. Günümüzde 14 bine yakin kisinin çalistigi SANKO Holding tekstil, enerji, çimento, beton, gaz beton ve ambalaj basta olmak üzere degisik sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Gaziantep Sanayi Odasi’nin ilk baskani
Firmasinin adi ile 1988 yilinda kurulan Sankospor’un yönetim kurulu baskanligini üstlenen Sani Konukoglu, diger sanayicilerle birlikte 15 agustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odasi’ni kurdu. Gaziantep Sanayi Odasi’nin ilk yönetim kurulu baskanligina getirilen Sani Konukoglu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini organize etmek amaciyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoglu Vakfi’nin kurulmasini sagladi. Ilimli, mütevazi, ileri görüs sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danisan, çevresindekilere yardim yapmayi görev sayan, ancak öne çikmaktan hoslanmayan Sani Konukoglu, kalp rahatsizligi sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti.
Devlet üstün hizmet madalyasi ve berati
SANKO’nun bugün geldigi nokta, Sani Konukoglu ve izinden yürüyen sonraki kusaklarin bilinçli, planli ve sabirli çalismasi ile mücadelesinin sonucudur. Bu anlayisla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarinda örnek ve öncü sirketler kazandirildi. Merhum Sani Konukoglu, sagliginda yaptigi sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 27 ekim 1997 tarih ve 30 numarali karari ile "devlet üstün hizmet madalyasi ve berati"na layik görüldü.
Madalya ve berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaskani Süleyman Demirel tarafindan Çankaya Köskü’nde törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Abdulkadir Konukoglu’na teslim edildi.
Ailenin vizyonu
SANKO Holding, dördüncü ve besinci kusagin birlikte yönetimiyle büyümeye devam ediyor. Abdulkadir Konukoglu, babasi Sani Konukoglu’nun vefati sonrasinda 1994 yilinda SANKO grubu sirketlerinin basina geçti ve Sani Bey’in, “isin hilesi dürüstlüktür” sözünü is hayatinin temel felsefesi yapti. SANKO holding, faaliyette bulundugu sektörlerde üretim kapasitesiyle sadece Türkiye’nin degil, ayni zamanda dünyanin önemli kuruluslari arasinda bulunuyor. SANKO Holding’in hedefleri arasinda, yeni is sahalari açarak üretime, ihracata ve istihdama sagladigi katkiyi artirmak, ülke sanayilesmesinin dünya ligindeki konumunu pekistirme amaci bulunuyor. SANKO Holding’te 65 yas uygulamasi kapsaminda 2014 yilinda Zeki Konukoglu, 2020 yilinda da Adil Sani Konukoglu yönetim kurulu baskanligi görevini üstlendi. Abdulkadir ve Zeki Konukoglu onursal baskan olarak holding faaliyetlerine ve aileye tecrübelerini aktariyorlar.
SANKO Holding Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu, 118 yillik köklü sirket olmayi söyle yorumluyor: “Köklü sirket olabilmek için mal ve hizmet üretiminde dürüst olunmali. SANKO’NUN kurucusu, babam Merhum Sani Konukoglu’nun, ’isin hilesi dürüstlüktür’ sözü, bunu en güzel sekilde ifade ediyor. Kaliteli mal ve hizmet üretiminden taviz verilmemeli, sattiginiz malin arkasinda durmalisiniz. Ayrica, çalisanlari ailenin parçasi olarak görmelisiniz, çalisan kendisini öyle hissetmeli. Sirketin büyümesi sürecinde, her anlamda adil olunmali.”
Sani Konukoglu’nun ögretileri
-“Isin hilesi dürüstlüktür.” Insanlarin daha çok kazanmak amaciyla hileye basvurduklari, ancak isini iyi ve dürüstçe yapanin mutlaka daha çok ve istikrarli para kazanacagini ifade ediyor.
-“Pazarligin üzerine pazarlik olmaz.“ Sani Konukoglu, bu sözü ile pazarligin önceden yapilmasi gerektigine dikkat çekiyor. Mal ve hizmet alinirken pazarlik sonucu elde edilen indirime kimsenin itiraz edemeyecegini, ancak is bittikten sonra kesinlikle pazarlik ve herhangi bir kesinti yapilmamasi gerektigine vurgu yapiyor.
-“Isinizle evinizi birbirine karistirmayin. Isinize giderseniz evinizi, evinize giderseniz isinizi unutacaksiniz.” Sani Bey, buna uyulmamasi halinde motivasyonun bozulacagina ve evde aileyle geçirilmesi gerekenin zaman is için degerlendirildiginden dolayi mutlu olunamayacaginin altini çiziyor.
-“Isi Insana Müsteri Ögretir.” Daha iyisini yapmak, ürünü ya da hizmeti gelistirmek için müsterinin, yani tüketicinin sikayetlerine, gördügü eksiklere, aksakliklara yönelik itirazlarinin dikkate alinmasi gerektigini belirtiyor.
-“Isletmesini yenilemeyen patronu, isletmesi yeniler.” Isletmesini yenilemeyen, tesisin bakimini yapmayan, teknolojisini gelistirmeyen patronun kaybetmeye mahkum oldugunu ve sonuçta isletmenin el degistirecegini, yani yeni bir patronun isin basina geçecegini ifade ediyor.
Sani Konukoglu Vakfi
Sani Konukoglu Vakfi, 1997 yilinda Türkiye genelinde 4 bin 500 vakif arasindan “Yilin Vakfi” seçildi. Ayrica Vakiflar Genel Müdürlügünce yapilan degerlendirmede, Türkiye’de en çok yardim yapan ilk 10 vakif arasina girdi. Öncelikli hedefi egitim, saglik ve gida yardimi olan Vakif, bugüne kadar üçü fakülte binasi olmak üzere 22 okul yaptirarak, Milli Egitim’in hizmetine sundu. Yaptirilan 16 cami ibadete açildi, projesi hazirlanan ve insaatina baslananlar tamamlandiginda cami sayisi 20’ye ulasacak. Bir saglik kompleksi ve iki saglik ocagi yaptirilip Saglik Bakanligi’na devredildi. Gaziantep Devlet Hastanesi’ne iki koroner yogun bakim ve bir hemodiyaliz, Inegöl Devlet Hastanesi’ne bir hemodiyaliz merkezi kuruldu, çesitli hastanelere 12 hemodiyaliz cihazi alindi. Yilda bin 500 dolayinda üniversite ögrencisine karsiliksiz burs veren Vakif, her yil ilkokul, ortaokul ve lisede ögrenim gören ihtiyaç sahibi 10 bin 500 ögrenciye giyim, 10 bin 500 ögrenciye de çantasi ile kirtasiye, yine her yil ihtiyaç sahibi 45 bin aileye gida yardimi gerçeklestirmektedir.
Merkezi Istanbul’da bulunan Anne Çocuk Egitim Vakfi (AÇEV) ile 1998 yilinda yapilan protokol kapsaminda; Gaziantep’te yetiskinlere verilen okuma yazma kurslari 2016 yilina kadar Sani Konukoglu Vakfi’nin desteginde sürdürülmüstür. 1998-2016 yillari arasinda 379 gönüllü ögretmen tarafindan açilan 767 kursta bin 3’ü erkek, 9 bin 497’si kadin olmak üzere toplam 10 bin 500 kisi okuryazarlik belgesi almistir. AÇEV, Gaziantep’teki faaliyetini 2016 yilinda sonlandirdi.
Dünya Gazetesi Yazari Rüstü Bozkurt’un, Gaziantep ziyaretlerinde tanistigi Sani Konukoglu için yazdigi siir;
Beyaz altin pamugu çikriklarda bükerek
Çulhalarin üstüne alin teri dökerek
Sani Bey engelleri atlet gibi asmistir
Kamçili tezgahlara güçlü motor takarak
Dünü inkâr etmeden yarinlari kurarak
Isi ibadet sayip uykusuna kiyarak
Sani Bey ig’lerini durmadan artiriyor
Her ig’in bir insana as oldugun bilerek
Üretimde kalite hiç sasmaz ilkesidir
Kalitede öncülük SANKO’nun gür sesidir
Sani Konukoglu’nun budur basari sirri
SANKO Güney Illerin güçlü bir nefesidir
Sag duyulu Antepli Sani Bey’e duaci
SANKO Gaziantep’te sanayilesmenin harci
Bu kutsal savasimda basari kaçinilmaz
Çok eserler kuracak su Antepli inanci
Ig: Iplikçilikte, büküm makinelerinde bobinleri ve serit makinelerinde masuralari takmaya yarayan çubuk.
Kaynak: İHA
Sani Konukoglu
Sani Konukoglu, Gaziantep’te 1929 yilinda dogdu. Ilkokulu bitirdikten sonra 1943 yilinda ailesinin okumasi yönünde israrlarina ragmen dokumaciliga baslayarak is hayatina atildi. Ilk ise baslayisi tek tezgahla oldu. Istanbul’da 1947 yilinda 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptirarak Gaziantep’e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.
El tezgahlarini motorlu tezgaha dönüstürdü
Mevcut dokumalarinin kalitesini yükseltmek için 1951 yilinda Halep’ten aldigi apre makinesini bir magaraya kurarak çalismaya basladi.
Iki yil sonra Bursa’daki tornacilara dört mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarinin benzer modelini yaptirip Gaziantep’te el tezgahlarini motorlu tezgaha dönüstürmede öncülük yapti. Konukoglu, 1962’de hidrofil pamuk, 1963 yilinda bin 500 ig kapasiteli pamuk ipligi tesisi kurdu. Bursa’da 1965 yilinda havlu tezgahi imal ettirip, bu tezgahlar üzerine atilacak jakar makinelerini Gaziantep’teki tornacilara yaptirip havlu imalatina basladi.
Konukoglu, 1966 yilinda "Hilal Kollektif Sirketi’’ni kurdu. 25 bin iglik iplik tesisi projesi hazirlatan Konukoglu, 23 Subat 1972’de insaatina baslanan tesisin 20 bin iglik bölümünü 1974 yilinda devreye aldi.
Türkiye’ye dügümsüz bobin makinelerini getirtti
Firmanin unvani 1977 yilinda Sani Konukoglu’nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret AS."ye dönüstürüldü. 1987’de Türkiye’ye ilk defa dügümsüz bobin makineleri getirtti. Sonraki yillarda bilinçli ve istikrarli adimlarla yatirimlara devam edilerek alaninda çok yüksek kapasite ve kaliteye ulasildi. Günümüzde 14 bine yakin kisinin çalistigi SANKO Holding tekstil, enerji, çimento, beton, gaz beton ve ambalaj basta olmak üzere degisik sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Gaziantep Sanayi Odasi’nin ilk baskani
Firmasinin adi ile 1988 yilinda kurulan Sankospor’un yönetim kurulu baskanligini üstlenen Sani Konukoglu, diger sanayicilerle birlikte 15 agustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odasi’ni kurdu. Gaziantep Sanayi Odasi’nin ilk yönetim kurulu baskanligina getirilen Sani Konukoglu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini organize etmek amaciyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoglu Vakfi’nin kurulmasini sagladi. Ilimli, mütevazi, ileri görüs sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danisan, çevresindekilere yardim yapmayi görev sayan, ancak öne çikmaktan hoslanmayan Sani Konukoglu, kalp rahatsizligi sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti.
Devlet üstün hizmet madalyasi ve berati
SANKO’nun bugün geldigi nokta, Sani Konukoglu ve izinden yürüyen sonraki kusaklarin bilinçli, planli ve sabirli çalismasi ile mücadelesinin sonucudur. Bu anlayisla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarinda örnek ve öncü sirketler kazandirildi. Merhum Sani Konukoglu, sagliginda yaptigi sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 27 ekim 1997 tarih ve 30 numarali karari ile "devlet üstün hizmet madalyasi ve berati"na layik görüldü.
Madalya ve berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaskani Süleyman Demirel tarafindan Çankaya Köskü’nde törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Abdulkadir Konukoglu’na teslim edildi.
Ailenin vizyonu
SANKO Holding, dördüncü ve besinci kusagin birlikte yönetimiyle büyümeye devam ediyor. Abdulkadir Konukoglu, babasi Sani Konukoglu’nun vefati sonrasinda 1994 yilinda SANKO grubu sirketlerinin basina geçti ve Sani Bey’in, “isin hilesi dürüstlüktür” sözünü is hayatinin temel felsefesi yapti. SANKO holding, faaliyette bulundugu sektörlerde üretim kapasitesiyle sadece Türkiye’nin degil, ayni zamanda dünyanin önemli kuruluslari arasinda bulunuyor. SANKO Holding’in hedefleri arasinda, yeni is sahalari açarak üretime, ihracata ve istihdama sagladigi katkiyi artirmak, ülke sanayilesmesinin dünya ligindeki konumunu pekistirme amaci bulunuyor. SANKO Holding’te 65 yas uygulamasi kapsaminda 2014 yilinda Zeki Konukoglu, 2020 yilinda da Adil Sani Konukoglu yönetim kurulu baskanligi görevini üstlendi. Abdulkadir ve Zeki Konukoglu onursal baskan olarak holding faaliyetlerine ve aileye tecrübelerini aktariyorlar.
SANKO Holding Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu, 118 yillik köklü sirket olmayi söyle yorumluyor: “Köklü sirket olabilmek için mal ve hizmet üretiminde dürüst olunmali. SANKO’NUN kurucusu, babam Merhum Sani Konukoglu’nun, ’isin hilesi dürüstlüktür’ sözü, bunu en güzel sekilde ifade ediyor. Kaliteli mal ve hizmet üretiminden taviz verilmemeli, sattiginiz malin arkasinda durmalisiniz. Ayrica, çalisanlari ailenin parçasi olarak görmelisiniz, çalisan kendisini öyle hissetmeli. Sirketin büyümesi sürecinde, her anlamda adil olunmali.”
Sani Konukoglu’nun ögretileri
-“Isin hilesi dürüstlüktür.” Insanlarin daha çok kazanmak amaciyla hileye basvurduklari, ancak isini iyi ve dürüstçe yapanin mutlaka daha çok ve istikrarli para kazanacagini ifade ediyor.
-“Pazarligin üzerine pazarlik olmaz.“ Sani Konukoglu, bu sözü ile pazarligin önceden yapilmasi gerektigine dikkat çekiyor. Mal ve hizmet alinirken pazarlik sonucu elde edilen indirime kimsenin itiraz edemeyecegini, ancak is bittikten sonra kesinlikle pazarlik ve herhangi bir kesinti yapilmamasi gerektigine vurgu yapiyor.
-“Isinizle evinizi birbirine karistirmayin. Isinize giderseniz evinizi, evinize giderseniz isinizi unutacaksiniz.” Sani Bey, buna uyulmamasi halinde motivasyonun bozulacagina ve evde aileyle geçirilmesi gerekenin zaman is için degerlendirildiginden dolayi mutlu olunamayacaginin altini çiziyor.
-“Isi Insana Müsteri Ögretir.” Daha iyisini yapmak, ürünü ya da hizmeti gelistirmek için müsterinin, yani tüketicinin sikayetlerine, gördügü eksiklere, aksakliklara yönelik itirazlarinin dikkate alinmasi gerektigini belirtiyor.
-“Isletmesini yenilemeyen patronu, isletmesi yeniler.” Isletmesini yenilemeyen, tesisin bakimini yapmayan, teknolojisini gelistirmeyen patronun kaybetmeye mahkum oldugunu ve sonuçta isletmenin el degistirecegini, yani yeni bir patronun isin basina geçecegini ifade ediyor.
Sani Konukoglu Vakfi
Sani Konukoglu Vakfi, 1997 yilinda Türkiye genelinde 4 bin 500 vakif arasindan “Yilin Vakfi” seçildi. Ayrica Vakiflar Genel Müdürlügünce yapilan degerlendirmede, Türkiye’de en çok yardim yapan ilk 10 vakif arasina girdi. Öncelikli hedefi egitim, saglik ve gida yardimi olan Vakif, bugüne kadar üçü fakülte binasi olmak üzere 22 okul yaptirarak, Milli Egitim’in hizmetine sundu. Yaptirilan 16 cami ibadete açildi, projesi hazirlanan ve insaatina baslananlar tamamlandiginda cami sayisi 20’ye ulasacak. Bir saglik kompleksi ve iki saglik ocagi yaptirilip Saglik Bakanligi’na devredildi. Gaziantep Devlet Hastanesi’ne iki koroner yogun bakim ve bir hemodiyaliz, Inegöl Devlet Hastanesi’ne bir hemodiyaliz merkezi kuruldu, çesitli hastanelere 12 hemodiyaliz cihazi alindi. Yilda bin 500 dolayinda üniversite ögrencisine karsiliksiz burs veren Vakif, her yil ilkokul, ortaokul ve lisede ögrenim gören ihtiyaç sahibi 10 bin 500 ögrenciye giyim, 10 bin 500 ögrenciye de çantasi ile kirtasiye, yine her yil ihtiyaç sahibi 45 bin aileye gida yardimi gerçeklestirmektedir.
Merkezi Istanbul’da bulunan Anne Çocuk Egitim Vakfi (AÇEV) ile 1998 yilinda yapilan protokol kapsaminda; Gaziantep’te yetiskinlere verilen okuma yazma kurslari 2016 yilina kadar Sani Konukoglu Vakfi’nin desteginde sürdürülmüstür. 1998-2016 yillari arasinda 379 gönüllü ögretmen tarafindan açilan 767 kursta bin 3’ü erkek, 9 bin 497’si kadin olmak üzere toplam 10 bin 500 kisi okuryazarlik belgesi almistir. AÇEV, Gaziantep’teki faaliyetini 2016 yilinda sonlandirdi.
Dünya Gazetesi Yazari Rüstü Bozkurt’un, Gaziantep ziyaretlerinde tanistigi Sani Konukoglu için yazdigi siir;
Beyaz altin pamugu çikriklarda bükerek
Çulhalarin üstüne alin teri dökerek
Sani Bey engelleri atlet gibi asmistir
Kamçili tezgahlara güçlü motor takarak
Dünü inkâr etmeden yarinlari kurarak
Isi ibadet sayip uykusuna kiyarak
Sani Bey ig’lerini durmadan artiriyor
Her ig’in bir insana as oldugun bilerek
Üretimde kalite hiç sasmaz ilkesidir
Kalitede öncülük SANKO’nun gür sesidir
Sani Konukoglu’nun budur basari sirri
SANKO Güney Illerin güçlü bir nefesidir
Sag duyulu Antepli Sani Bey’e duaci
SANKO Gaziantep’te sanayilesmenin harci
Bu kutsal savasimda basari kaçinilmaz
Çok eserler kuracak su Antepli inanci
Ig: Iplikçilikte, büküm makinelerinde bobinleri ve serit makinelerinde masuralari takmaya yarayan çubuk.