(ÖZEL) Kurtulus Savasi'nin Simgesel Resmi 100 Farkli Renk Tonuyla Naksedildi

Eskisehir Olgunlasma Enstitüsü’nde yaklasik 4 aylik çalismanin ardindan Kurtulus Savasi’nin simgesel resimlerinden biri kumasa naksedildi.

(ÖZEL) Kurtulus Savasi'nin Simgesel Resmi 100 Farkli Renk Tonuyla Naksedildi
Eskisehir Olgunlasma Enstitüsü faaliyete geçirdigi farkli çalismalarla dikkat çekmeye devam ediyor. Son olarak Kurtulus Savasi’nda bir askerin vatan sevgisini anlatan resmi kumasa nakleden enstitünün ögretmenleri yaklasik 4 aylik çabanin sonunda çalismayi tamamladi. 100 farkli renk tonunun yer aldigi eserde, tamamen ipek iplik kullanildi. Ayrica ipliklerin tek kati kalin geldigi için ortadan ayrilarak yarim kat ip ile çalisildi. Eseri hazirlarken duygusal anlar yasadiklarini dile getiren ögretmenler, günlük ortalama 8 saat ugrastiklarini vurguladi.

“Günde 8 saatlik bir çalismayla 4 aylik bir süre içerisinde çalismayi bitirdik”

Resmin orijinal renklerini kullanarak 3 boyutlu olarak islediklerini ifade eden El Nakislari Ögretmeni Emine Karaarslan, “Biz öncelikle Mehmetçik’i kumasa tamamen birebir sekilde resmetmeye çalistik. Tamamen saf ve dogal olan 100 farkli renk tonunda ipek iplikler kullandik. Günde 8 saatlik bir çalismayla 4 aylik bir süre içerisinde çalismayi bitirdik. 100 farkli renk tonundan ipliklerin hepsini yarim kat seklinde resim teknigi uygulayarak, resmin aslini 3 boyutlu bir sekilde ve ayni renk tonlarini kullanarak yaptik. Bizim için çok zor oldu. Ipligin bir kati kalin geldigi için ikiye ayirip yarim kat olarak kullandik. Bu da isleme süresini uzatti ancak sonunda çok güzel bir çalisma çikti” dedi.

“Adeta yüregimize naksettigimiz bir istir”

Çalismanin duygusal boyutlarindan bahseden Tasarim Bölümü Ögretmeni Nevriz Çelik, “Bu çalisma bizim yüregimize çok dokunan bir çalismadir. Enstitümüzün tasarim bölümü tarafindan çalisilan ve el nakislari atölyesinde ilmek ilmek sekillendirilen, yüregimize adeta naksettigimiz bir istir. Cephede hiç korkmadan, bir saniye bile düsünmeden canlarini veren Mehmetçiklerimizin adina biz de hiç yilmadan ve yorulmadan islemek istedik. Onlarin cephedeki kahramanliklarini bir nebze de olsa islerimizde yasatmak istedik” ifadelerini kullandi.

“Ilk defa bu kadar detayli bir resmi kumasa naksettik”

Enstitüde ilk defa böyle detayli bir resimsel nakis çalismasina imza attiklarini söyleyen El Nakislari Ögretmeni Nermin Arin, konuyla ilgili olarak sunlari aktardi:

“Kasnagimizda gerili olan kumasin üzerindeki bir nakis deseni degildi. Bu, sehit olmus bir askerin resmiydi. Tamaminda o duyguyu hissederek çalistik. Isleme teknigi kullandigimiz bir teknik olabilir ancak bir resmi kumasa naksetmek, hele ki saf ipek ipliklerle ve yarim kat kullanarak ilk kez bu çalismamizda gerçeklestirdik. Bu çok sik yapilmis ya da yapilmakta olan bir is degil. Ilk defa bu kadar detayli bir resmi kumasa naksettik. Bayagi bir çaba gösterildi. Zaten nakis tekniginin mesakkatli bir çalisma oldugu bilinir. Sabir ve fazlaca emek ister. Hele bir de çalismada duygu yogunlugu yasanirsa o zaman tabi iki kat daha heyecanla islenir.”
Kaynak: İHA