Kayseri'de Yeraltindan Tarih Fiskirdi

Kayseri Büyüksehir Belediyesi, köklü geçmisiyle Türkiye’nin tarihi yapilar bakimindan en zengin ve korunmus yerlesim yerlerinden birisi olan kentin dört bir tarafinda yaptigi kazi çalismalarini sürdürürken, 2021 yilinda yine adeta tarihin yeniden yazilacagi eserleri gün yüzüne çikardi.

Kayseri'de Yeraltindan Tarih Fiskirdi
Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, 6 bin yillik tarihi ve 7,5 milyon yillik doga geçmisi ile tarih kokan Kayseri’de kazi çalismalarina özel önem veriyor. Kentin dört bir yaninda yapilan kazi çalismalari kapsaminda, 7,5 milyon yil önce yasadigi tespit edilen fosiller ile ilgili çalismalarin yaninda, Kizil Kösk’te, Keykubadiye Sarayi bölgesinde ve Kültepe Kanis Karum’daki kazi çalismasi 2021 yilinda da devam etti.

Ayrica 2021 yilinda Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin de türbesinin bulundugu mezarlik içerisinde kazi çalismalari tamamlandi. Gerçeklestirilen kazilarda gün yüzüne çikan yapinin 13. yüzyilin ortalarindan 14. yüzyilin ortalarina kadar görülen, cenazelik kati bulunan eyvan tipi türbe oldugu ortaya çikti. Selçuklu veya beylikler dönemine ait oldugu anlasilan yapinin kuzey cephesinde üst kata çikan merdivenler yer alirken, alt katin büyük oranda saglam ve ayakta oldugu görüldü.

Yine 2021 yilinda çok önemli tarihi bir çalismaya imza atan Büyüksehir Belediyesi, adeta tarihi yeniden yazmaya basladi.

Büyüksehir Belediyesi destegiyle baslayan Incesu’daki kazi çalismalarinda Iç Anadolu’nun en büyük mozaik yapisina ulasildi. Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri, geometrik ve bitkisel figürler ile Grekçe, Latince yazitlar ortaya çikarildi. Ilk bulgulara göre M.S. 4. yüzyil sonrasi Geç Roma, Erken Bizans’a ait sivil konut örnekleri oldugu degerlendirilen yapida yaklasik 300 metrekare, saglam mozaik taban dösemeler ortaya çikarildi. 10’dan fazla odasi açilan, halen kazi çalismalari devam eden yapi, tespiti yapilan Iç Anadolu’daki en büyük mozaikli yapi olarak dikkat çekiyor. Öte yandan Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle 2021 yilinda da devam eden Keykubadiye Sarayi kazi çalismalarinda da çikan eserler, Kayseri ve Türk kültürüne önemli katkilar saglayacak.

Tarihe isik tutacak çalismalardan biri olan, Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin sponsorlugunda Yamula Baraji kiyisinda yürütülen kazi çalismalarinda dördüncü sezon tamamlanirken, hem daha verimli hem de daha zengin fosil yatagi olan Hirkaköy mevkiinde bir gergedan kafatasi ve bir etçile ait kafatasi bulundu. Kocasinan ilçesi Yamula Baraji çevresinde bulunan eski Tashan, Çevril, Emmiler ve Hirkaköy bölgelerinde 2018 yili Eylül ayinda baslayan kazi çalismalari sürüyor.

Bu kapsamda Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü izinleri ile Kayseri Müzesi baskanliginda, Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oksan Basoglu’nun bilimsel baskanliginda ve Kayseri Büyüksehir Belediyesi sponsorlugunda yürütülen kazi çalismalari bu sene dördüncü sezonunu bitirdi. Bu sezon Haziran ayinda baslayan kazi çalismasi 6 ay olmak üzere Kasim ayina kadar devam ederken, arazi çalismalari sirasinda bu zamana kadar Proboscidealar (hortumlugiller-filler), Bovidae (keçi, antilopgiller), Hipparion (3 toprakli at), Carnivora (etçiller), Giraffidae (zürafalar), Rhinoceratidae (gergedanlar) familyalari bulundu.

Geçen sezonlara göre Hirkaköy mevkiinde çalismalar daha uzun sürerken, hem daha verimli hem de daha zengin fosil yatagi olan Hirkaköy’de bu sene gergedan kafatasi ve bir etçile (carnivora) ait olan bir kafatasi ele geçirildi. Kazilarda kafatasi fosillerin diger iskelet parçalarina göre daha zor bulunan ve zamanla parçalanma ve deforme olmalari daha kolay materyaller olmasina ragmen, Yamula’da daha önceden bulunan fil kafataslari gibi gergedan ve etçile ait kafatasi bulunmasi bu fosil yataginin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Çalismalar, Bilim Merkezi’nde temizlik onarim ve konservasyon islemleri için devam edecek.

Tarihi ve kültürel geçmisiyle geçmisten gelecege bir köprü görevi üstlenen Kayseri, sehrin incisi Erciyes’ten, Kapuzbasi Takim Selaleleri’ne, doga harikasi olan Sultan Sazligi’ndan, UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan Koramaz Vadisi’ne, Soganli Vadisi’nden, Anadolu’da ticaretin ilk basladigi yer olan Kültepe Kanis-Karum Höyügü’ne, Kayseri Kalesi’nden Tas Mektebi’ne kadar tarihi mekanlari, yeralti sehirleri, hanlari, hamamlari, kervansaraylari ile adeta açik hava müzesi olmaya devam ediyor.
Kaynak: İHA