Yeni Zigana Tünelinde Isik Göründü

Tamamlandiginda dünyanin ikinci, Avrupa’nin ve Türkiye’nin en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak 14,5 kilometrelik yeni Zigana Tüneli’nde isik göründü.

Yeni Zigana Tünelinde Isik Göründü
Dogu Karadeniz Bölgesi’ni Orta Dogu, Kafkaslar ve Iran’a baglayan tarihi Ipek Yolu’nun geçtigi güzergahta 17 Mart 2017 tarihinde temeli atilan ve o gün bugündür devam eden rüya proje yeni Zigana Tüneli’nin insaatinda çift tüpte de isik görünerek kazi islemi tamamlandi. 500 personelin 7 gün 24 saat görev yaptigi tünel, bittiginde Trabzon Gümüshane arasi araçla 1,5 saat olan ulasim 40 dakikaya düsecek.

Yeni Zigana Tüneli, Türkiye ve Avrupa’nin en uzun tüneli olmakla birlikte bunun yaninda Türkiye’de yine karayollari tünellerinde ilk defa düsey saft ile birlikte havalandirma sistemi kullanilan ilk tünel olacak. 3 noktada en uzun saft 400 metre olmak üzere toplam 6 tane saft olacak ve bu özelligi ile de Türkiye’de ilk uygulama olacak.

Kazisi tamamlanan yerlerde nihai beton kaplama imalatlari da devam ederken, bu kaplamalarda da yaklasik yüzde 80 seviyesinde ilerleme saglandi. Tünelin bir aksilik yasanmamasi halinde 2022 yili sonunda hizmete girmesi planlaniyor.

(Bekir Koca /IHA)
Kaynak: İHA