Siddete Karsi KGK Ile HEGEM Isbirligi Basliyor

Siddetle Mücadele Vakfi (HEGEM) ile Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) arasinda “Insan Haklari, Siddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi (2021-2030)” kapsaminda isbirligi protokolü imzalandi.

Siddete Karsi KGK Ile HEGEM Isbirligi Basliyor
Proje baglaminda su ana kadar KGK’nin yani sira HEGEM vakfi ve 25 devlet üniversitesi ile de 10 arti 10’ar yillik isbirligi protokolü imzalandi. Bu anlasma ile birlikte ilk etapta 50 binden fazla akademisyen ve 2 milyon üniversite ögrencisi projeye dahil olmus oldu.

Dünyaya örnek bir çalisma

Insan Haklari, Siddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi’ne katki amaciyla protokol imzalayan Adalet Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Arabulucu Avukatlar Dernegi’ne ek olarak KGK de projenin medya paydasi oldu. Konseyin Ankara’daki Genel Merkez binasinda gerçeklestirilen protokol imza törenine HEGEM Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Adem Solak ve KGK Genel Baskani Mehmet Ali Dim ile gazeteci ve STK yöneticisi konuklar katilim gösterdi.

Proje kapsaminda 7 bölgede 25 devlet üniversitesi yerleskelerinde “Sosyal Arabuluculuk Koordinatörlügü” kurularak aktivite baslatilacak. Proje sürecinde ülke düzeyinde akademisyenler ve diger katilimcilar ekseninde 2 yilda on binlerce ve 10 yilda yüzbinlerce sosyal arabulucu yetismis olacak. Bu proje Türkiye hatta dünyada sosyal arabuluculuk yapilanmasinin en özgün ve güçlü örnegi olarak tanimlanmakta.

"Projeye bütün gücümüzle katki saglayacagiz"

STK, üniversite, resmi ve özel kurulus birliginin en güçlü yapilanmasinda KGK olarak yer almaktan büyük bir onur duyduklarini dile getiren KGK Genel Baskani Mehmet Ali Dim, “Bütün gücümüzle ve imkanlarimizla projeye destek olacagiz. Hayatimizin ne yazik ki her alaninda çok ciddi riskler tasiyan siddet olgusu karsisinda çaresiz kalmamali toplum olarak hepimiz kararli bir mücadele vermeliyiz. HEGEM Vakfini ve proje paydaslarini yürekten kutluyor siddetle mücadele noktasinda olusan sivil mücadele agina KGK ailesi olarak tam katki saglayacagimizi bir kez daha belirtiyorum” ifadelerini kullandi.

"Siddetle mücadelede medya çok önemli"

Proje egitimlerinin Vakif, üniversite ve ilgili bakanliklar is birligi ile subat ayindan itibaren 25 pilot ilde baslayacagini ifade eden HEGEM Yönetim Kurulu Baskani Adem Solak ise, “Proje siddetle sivil mücadele ve sosyal arabuluculuk baglaminda dünyada model olarak kabul görecek özgün bir çalismadir. Ülkemizde bu projeyi hayata geçirecek ve insallah güzel sonuçlarini alacagiz. 10 yil devam edecek proje çalismalarimiza elbet bundan sonra katki saglayacak birçok kurum ve kurulus olacak. Siddetle mücadele noktasinda medyanin önemi çok büyük. Bu baglamda proje protokolü imzalayarak her türlü desteklerini vereceklerini belirten KGK ailesine sahsim vakfim ve proje paydaslari olarak çok tesekkür ediyorum” dedi.



81 ilde çocuk haklari izlenme komisyonlari kurulacak

Insan Haklari, Siddetle Sivil Mücadele ve Sosyal Arabuluculuk Projesi 11. Kalkinma Plani ve Insan Haklari Eylem Plani hedefleri içinde en yaygin ve etkili olabilecek özellikte. Proje kapsaminda 81 ilde “Çocuk Haklari Izleme Komisyonlari” kurulacak, bu komisyonlarda akademisyenler, emekli müfettisler ve yerel basinin temsilcileri ve ilgili STK temsilcileri yer alacak. Illerde çocuk aile önleyici rehberlik-koruyucu ve hukuk ve onarici adalet özellikli yerel projeler bu çalismalarla ortaya konan yapilanma ve sistematik gerçekligi ile sekillenecek.
Kaynak: İHA