Bartin'da Tunç Çagi Yerlesimi Tespit Edildi

Bartin Üniversitesi tarafindan yürütülen arkeolojik çalismalar sonucunda Bartin’da tahrip edilmis bir alanda günümüzden yaklasik 5000 yil öncesine dayanan Erken Tunç Dönemlerine ait kalintilar tespit edildi.

Bartin'da Tunç Çagi Yerlesimi Tespit Edildi
Kalintilarin bulundugu ve Tepe Üstü Yerlesimi oldugu tahmin edilen bölgede genis çapli incelemeler baslatilacagi bildirildi.

Bartin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi, Arkeoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Fatma Bagdatli Çam tarafindan yürütülen “Bartin Ili ve Ilçeleri Yüzey Arastirmasi Projesi” kapsaminda çalismalar devam ediyor. 2017 yilinda baslayan ve bölge tarihine isik tutan çalismalarda 7 farkli üniversiteden ögretim elemanlariyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanligindan uzmanlar yer aliyor.

"Aslan heykelleri tespit edildi"

Arastirmalar kapsaminda Bartin merkez ve ilçeleriyle Küre Daglari Milli Parkinda tespit edilen kültür varliklari Bartin kent tarihinin 5000 yil öncesine uzandigini ortaya koydu. Çalismalarda Ulus Ilçesinde kendine özgü bir stile sahip aslan heykellerinin tespit edilmesi heyecanlandirirken bölgede bu heykelleri üreten bir atölye olabilecegi degerlendirildi. Aslan heykellerinin bilimsel literatüre kazandirilmasi amaciyla çalismalar baslatildi.

Kentin yerlesim tarihiyle ilgili önemli bulgularin elde edildigi alanlarin koruma altina alinmasi için ilgili kurumlara gerekli basvurular yapilirken 2022 yilinda çalismalarin daha detayli olarak sürdürülecegi bildirildi.

Kalintilarin bulundugu noktalardan biri olan ve Tepe Üstü Yerlesimi oldugu tahmin edilen bölgede incelemelerde bulunan Doç. Dr. Fatma Bagdatli Çam arkeolojik çalismalar hakkinda bilgiler vererek, “Bartin Üniversitesi Arkeoloji Arastirma ve Uygulama Merkezinin yürüttügü bir arkeolojik proje 2017 yilindan bu yana Bartin ili ve ilçelerinde yüzey arastirmasini yürütmekte. 7 farkli üniversiteden ögretim üyeleri, uzmanlar ve ögrencilerin katilimiyla projemizi yürütmekteyiz. 2017 yilindan bu yana yaptigimiz çalismalarda Bartin’in geçmisini, antik dönemden bu yana yerlesim tarihini aydinlatmaya çalismaktayiz. 2021 yilinda yaptigimiz çalismalarda Bartin kent merkezinin aslinda günümüzden M.Ö. 3000 yillarinda, Erken Tunç Döneminden itibaren yerlesim gördügüne dair izleri tespit etmis bulunmaktayiz. Bartin kent tarihinin çok daha erken dönemlere gittigini böylece kanitlamaktayiz” dedi.

"Çalismalar çok sinirli kalmis"

Paleolitik ve Presokratik Dönemlere ait yerlesimlerinde bulunabilecegine dair ümitli olduklarini da belirten Doç. Dr. Bagdatli Çam, “Bartin merkezinin yaklasik 5000 yildan bu yana günümüze kadar süren yerlesim dokusunu ortaya çikarmaktayiz. Bundan sonraki yillarda çalismalarimizda farkli alanlardaki uzmanlarin da katilimlariyla çok daha genis bir ekiple sürdürmeyi planliyoruz. Sadece Bartin merkezde degil, Bartin ili siniri içerisinde özellikle Arit bölgesinde 2019 yilinda yaptigimiz çalismalarda da yine muhtemelen Erken Tunç ya da Kalkolatik döneme uzanan verileri biz tespit etmistik. 2021 yilinda Bartin kent merkezinin Tunç Dönemine uzanan yerlesimini tespit etmis olmamiz bizim için çok mutluluk verici bir tespit oldu. Içinde bulundugumuz bölge Bati Karadeniz yani Paphlagonia bölgesi sinirlari içinde. Bölge çok yogun ormanlik alanlarla kapli oldugu için bugüne kadar yapilan çalismalar çok sinirli kalmis. Daha son yillarda ancak arkeolojik çalismalar artmakta. Bundan sonraki süreçte biz beklentilerimizi Paleolitik Dönemlere kadar uzanacak yani Presokratik Dönemlere ait yerlesimlerinde bulunabilecegine dair ümitlerimizi korumaktayiz. Çünkü Bartin oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Bati Karadeniz’in iç bölgelerine geçisi olusturan Küre Daglari’nin basladigi noktada Bartin kent merkezi yerlesmekte. Ulus bölgesinde yaptigimiz çalismalarda bu noktadaki verileri aslinda destekliyor. Çok yogun yerlesim görmüs sadece arkeolojik arastirmalarin sinirli olmasi nedeniyle tespitler bugüne kadar tam yapilamamis. Bundan sonraki dönemde çok daha erken dönemlere ait verilerin gelecegini beklemekteyiz” ifadelerinde bulundu.

"Kazilarla tarih ortaya çikacak"

Bartin ilinin 3000 yillik tarihi geçmise sahip oldugunun bilindigini ancak yapilan çalismalar sonucu ulasilan bulgularla kentin 5000 yillik geçmise sahip oldugunun ortaya çiktigini kaydeden Bartin Il Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç ise yapilacak detayli çalismalarla kesin sonuçlara ulasilacagini ve bilimsel kazilarin baslamasiyla tarihin ortaya çikacagini söyledi.

Kaynak: İHA