Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye Yesil Kalkinma Devriminde Mutlaka Üstün Bir Basari Hikayesi Yazacaktir'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Iklim degisikligiyle mücadelede kullanilmak üzere 3 milyar 157 milyon avroluk bir finansmani ülkemize kazandirdik. Bu fonla; sanayiden tarima, ulastirmadan enerjiye, atiktan insaat sektörüne, temiz enerjiden mikro-mobiliteye kadar pek çok alanda iklim dostu yatirimlari destekleyecegiz” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye Yesil Kalkinma Devriminde Mutlaka Üstün Bir Basari Hikayesi Yazacaktir'


Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Iklim Degisikligi ve Uyum Koordinasyon Kurulu Toplantisi öncesi açiklamalarda bulundu. Iklim degisikligi konusunda ciddi adimlarin atilmaya baslandigini ifade eden Bakan Murat Kurum, “Iklim degisikliginin sadece bir çevre krizi degil; ticaretten ulasima, sanayiden gidaya, enerjiden egitime kadar pek çok alani ilgilendiren bir kalkinma meselesi oldugunu söyleyen Bakan Murat Kurum, 2021 yili hakikaten iklim degisikliginin olumsuz etkilerini çok yogun yasadigimiz bir yil oldu. Antalya ve Mugla’da yasanan yanginlar, Dogu Karadeniz’in tamaminda yasana seller, yitirdigimiz canlarimiz bu yil iklim degisikligi felaketinin büyük kayiplari olarak hafizamiza kazindi. Bu anlamda milletimizin her bir ferdi acilen; çevre korumayi, doga korumayi günlük hayatinin rutini haline getirmelidir. Hülasa hepimiz; iklim degisikligiyle mücadelede, topyekün bir Türkiye seferberliginin bilinçli ve gönüllü üyeleri olmaliyiz. Evet, bizim ülke olarak; dünyanin karsi karsiya kaldigi iklim krizinin olusmasinda tarihi hiçbir mesuliyetimiz yoktur. Buna ragmen; özellikle son 20 yildir; insanlik için, ortak evimiz dünyamiz için sorumluluk almaktan asla geri durmadik” diye konustu.



“Türkiye olarak ekonomik, çevresel ve sosyal dönüsümün basladigi yepyeni bir sürece girdik”

Iklim degisikligine karsi Türkiye’nin ciddi önlemler aldiginin altini çizen Bakan Kurum, “Sorumluluk derecesine göre herkesin elini tasin altina koymasi için yerelden küresele her platformda baski kuruyoruz, son derece yapici ve etkin bir çevre diplomasisi yürütüyoruz. Bu yil; iklim degisikligiyle mücadelemizde bir milat oldu. Ilk olarak, Subat ayinda bizlere yol haritasi olmasi niyetiyle Iklim Degisikligiyle Mücadele Sonuç Bildirgesini hazirladik, çalisma alanlarimizi olabildigince genislettik. Paris Iklim Anlasmasi, oy birligiyle TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 2053 net sifir emisyon ve Yesil Kalkinma hedefiyle; Türkiye olarak ekonomik, çevresel ve sosyal dönüsümün basladigi yepyeni bir sürece girdik. Önümüzdeki yillarda gerçeklesecek böylesi önemli degisimlere cevap verebilmek; her alanda yasanacak radikal gelismelere en yüksek derecede uyum saglayabilmek için; Bakanligimizin kurumsal kapasitesini genisletmemiz ve hareket kabiliyetini olabildigince artirmamiz gerekiyordu. Bu anlamda son derece stratejik bir adim atilarak, Bakanligimizin ismi; Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak degistirildi” dedi.



“IKLIM DEGISIKLIGIYLE MÜCADELEDE KULLANILMAK ÜZERE 3 MILYAR 157 MILYON AVROLUK BIR FINANSMANI ÜLKEMIZE KAZANDIRDIK”

Tüm sektörlerin iklim finansmanina kolayca erisebilecegi bir yöntem gelistirerek emisyon azaltim hedeflerinin gerçeklestirilecegine dikkat çeken Bakan Kurum, “Dünya Bankasiyla 22 Ekim 2021 tarihinde imzaladigimiz Mutabakat Zapti ile; iklim degisikligiyle mücadelede kullanilmak üzere 3 milyar 157 milyon avroluk bir finansmani ülkemize kazandirdik. Bu fonla; sanayiden tarima, ulastirmadan enerjiye, atiktan insaat sektörüne, temiz enerjiden mikro-mobiliteye kadar pek çok alanda iklim dostu yatirimlari destekleyecegiz. Ülkemizin; yenilenebilir enerji, yerli elektrikli araç, sifir atik, temiz üretim, sürdürülebilir tarim, ekolojik sanayilesme noktasinda sahip oldugu potansiyelini daha ileriye tasiyacagiz” ifadelerine yer verdi.

“2053 NET SIFIR EMISYON HEDEFIMIZE ULASMAMIZDA BÜYÜK KATKILAR SUNACAK OLAN ELEKTRIKLI OTOMOBILIMIZ TOGG’A ILISKIN ÇALISMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi olarak ‘Iklim Surasi’ kapsaminda önemli adimlari atmaya basladiklarini söyleyen Kurum, “Geçtigimiz hafta, Sûra kapsaminda baslattigimiz; akademisyenlerden uzmanlara, STK’lardan kurum temsilcilerine kadar herkesin çok yogun ilgiyle takip ettigi çevrimiçi toplantilarimiz; 500’den fazla katilimciyla birlikte, beklentilerimizin çok üstünde bir katilimla devam etmektedir. Sura kapsaminda enerji, sanayi, ulastirma, tarim, atik, yapi, ormancilik, turizm faaliyetleri basta olmak üzere tüm alanlarda sera gazi azaltimi ve uyum çalismalari detayli bir sekilde ele alinacak. Yine ulusal ve uluslararasi yesil finansman kaynaklarinin olusturulmasi, karbon fiyatlandirma araçlari, sinirda karbon düzenlemesi konularinda görüsmeler yapilacak. Bugün dünyamiz, sera gazi emisyonunu azaltmak için elektrikli araçlara yönelmeye basladi.

Biz de Türkiye’nin bir marka degeri olacak, 2053 Net Sifir Emisyon hedefimize ulasmamizda büyük katkilar sunacak olan elektrikli otomobilimiz TOGG’a iliskin çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu anlamda elektrikli araçlar için, TOGG için sarj ünitelerimizi hazirliyor, TOGG’un altyapisi için ülkemizin dört bir yaninda çalismalar yürütüyoruz. Iklim Sûrasi sonrasi çikacak sonuç bildirgesi, Türkiye’nin iklim degisikligiyle mücadelesinde politika, mevzuat ve eylemlere dair öngörülerin yer alacagi stratejik bir belge olacaktir. Sûra’dan çikacak sonuç ve öneriler; bu yilin ilk 6 ayi içerisinde Gazi Meclisimizden geçmesini bekledigimiz Iklim Kanunu için de önemli bir teknik altyapi olusturacaktir” diye konustu.



“TÜRKIYE, YESIL KALKINMA DEVRIMINDE MUTLAKA ÜSTÜN BIR BASARI HIKAYESI YAZACAKTIR”

Türkiye’nin yesil dönüsümü izleyen degil, bölgesine etki eden, yöneten, liderlik eden bir ülke olacagini söyleyen Kurum, “Sunu kararlilikla ifade etmek isterim ki; Türkiye, yesil kalkinma devriminde mutlaka üstün bir basari hikâyesi yazacaktir. Bu basari hikâyesinin en önemli aktörü hiç süphesiz, 84 milyon vatandasimiz olacaktir. 11 bakanligimiz, kamu kurumlarimiz, özel sektörümüz ve STK’larimizin temsilcilerinden olusan 22 üyemizden olusan Koordinasyon Kurulumuzun bugünkü toplantisinda; Dünya Bankasi’yla imzaladigimiz Mutabakat Zaptinin uygulanmasi için proje havuzu olusturulmasi, Avrupa Yesil Mutabakati kapsaminda attigimiz adimlari degerlendirecegiz. Ayrica bu yil Kasim ayinda Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesinin 27. Taraflar Toplantisinda sunmak üzere; Ulusal Katki Beyanimizin güncellenmesi hususunu da ele alacagiz” açiklamasinda bulundu.

Kaynak: İHA