Uzmanindan Omicron Ile Üst Solunum Yolu Hastaliklari Uyarisi

Korona virüs ile diger virüslerin sebep oldugu üst solunum yolu enfeksiyonlarinin belirtilerinin benzer olmasina iliskin konusan Dr. Ridvan Karaali; “Hem korona hem de korona disindaki vaka sayilarinda artis var, bu kaçinilmaz bir artis. Semptom olarak ayirma ihtimalimiz çok yok. Toplu tasima gibi kapali ortamlarda uzun süre zaman geçirilecekse çift maske ya da ventilsiz N95 kullanilmasi uygun olabilir" dedi.

Uzmanindan Omicron Ile Üst Solunum Yolu Hastaliklari Uyarisi
Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa, Cerrahpasa Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Ridvan Karaali de Omicron varyanti ve salgina iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Dr. Ridvan Karaali üst solunum yollari enfeksiyonlari ve korona virüs semptomlarinin büyük benzerlik tasidigina dikkat çekerken vatandaslari önlemlere uyum noktasinda uyardi.

“Semptom olarak ayirma ihtimalimiz çok yok”

Korona virüs ile diger virüslerin sebep oldugu üst solunum yolu enfeksiyonlarinin belirtilerinin benzer olmasiyla ilgili konusan Cerrahpasa Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Ridvan Karaali; “Geçtigimiz sene özellikle sokaga çikma kisitlamalari ve çok ciddi kisisel önlemlere uyumla birlikte çocuklar okula hiç gitmedigi için korona disindaki solunum yolu hastaliklarini neredeyse hiç görmemistik. Bu sene koronayla birlikte diger solunum yolu enfeksiyonlarini da görüyoruz. Okullarin açik olmasi, toplu kullanilan alanlarin açik olmasi ve biraz da önlemlere geçen seneye göre riayetin azalmasiyla birlikte hem korona sayilarinda hem de korona disindaki vaka sayilarinda artis var. Semptom olarak ayirma ihtimalimiz çok yok. Yogunlukla vatandaslar üst solunum yolu semptomlariyla, burun akintisi, hapsirma hafif öksürük, bogaz giciklanmasi gibi semptomlarla basvuruyor. Koronanin özellikle omicron varyantinda da bu semptomlar birazcik daha ön plana çikiyor. Bu semptomlari gösteren kisinin, semptomlar geçene kadar kendisini izole etmesi, toplumdaki yayilimini önlemek için test yaparak sonucuna göre hareket etmesi daha dogru olacak” dedi.



“2 hafta içerisinde pozitiflik orani yüzde 15-20’e çikti”

Omicron varyantina iliskin yapilan testlerde kisi hasta olsa dahi negatif çikabildigi iddialarina iliskin konusan Dr. Ridvan Karaali; “Tüm testlerde böyle bir ihtimal mevcut. Testler hastaliklari yüzde yüz göstermeyebilir. Testin yapilma zamaniyla da alakali olabilir. Endiseye kapilacak kadar yalanci negatiflik yani hastalik var iken negatif çikma ihtimali yüksek degil. Testin saptayamadigi virüs, tasisak da bulastiricilik orani düsük olabilir. Bu varyantin nereye evrilecegini öngörmek su asamada çok dogru degil. Olumlu güzel bir ihtimalde mevcut, umariz o yönde bir ilerleme olur. Önümüzdeki ilkbahar yazdan itibaren koronayi çok daha az konusuyor oluruz. Bundan bir ay önce yaptigimiz testlerdeki pozitiflik orani yüzde 3-5’lerde iken son 2 hafta içerisinde yaptigimiz testlerdeki pozitiflik orani yüzde 15-20 arasina çikti. Bu artisi nasil sinirlandirabiliriz, özellikle hatirlatici doz asilari eksik olanlarin hatirlatici doz asi yaptirmasi ve daha önemlisi kisisel koruyucu önlemler. Sadece maske degil, maske, mesafe, kalabalik ortamlarda bulunmamaya Özellikle ocak subat aylarinda çok daha siki riayet edersek bunu sinirlandirmis oluruz. Çift maske ya da N-95 maskelerinin katkisi olabilir, öneri ama daha da önemlisi bu ortamlarda çok uzun süre bulunmamak. Toplu tasima gibi kapali ortamlarda uzun süre zaman geçirilecekse çift maske ya da ventilsiz N95 kullanilmasi uygun olabilir.

“5-7 günden sonra bulasma ihtimalinin çok az doldugunu biliyorduk”

Solunum yollari enfeksiyonlarinda basvurulan bitkisel ürünler ve karantina sürecinin azaltmasina iliskin konusan Dr. Ridvan Karaali sözlerini söyle sürdürdü; “Bitkisel ürünler çaylar, semptomlari yavaslatma için yani bir korona hastasi tanisini alsa bile bunlari kullanabilir. Bunlar da bir sakinca yok. Önemli olan; bu ürünlerin dogal halinde ulasmak lazim. Paketlenmis, çesitli kimyasal yollarla elde edilmis olanlar sadece korona döneminde degil, diger dönemlerde vücudumuza zarar verebilir. Solunum yolu hastaligi semptomu gösteren kisiler ben korona miyim degil miyim diye test yapmaya gidiyor. Varyantlarla birlikte görünen vaka sayilariyla karantina süreçleri degiskenlik gösterdi. Omicron’un erken dönemde çok hizli ve bulastiriciliginin olmasi 5-7 günden sonra aslinda tüm varyantlarla ilgili bulasma ihtimalinin çok az doldugunu biliyorduk ama delta, delta plus varyantinin oldugu dönemde hastaligi agir geçirme ihtimali yüksek oldugu için orada 7-14 gün karantinanin maksimum üst siniri kullanilmis oldu. Omicron ile ilgili dünya genelinde verilere baktigimizda neredeyse hastaneye yatma orani yok denecek kadar az. Sikayet ve semptom üzerinden siz koronasiniz ya da degilsiniz öyle bir yaklasim yapmak dogru olmaz. Salgina dair önümüzdeki bir, iki ay özellikle vaka sayilarinin vaka sayilarinin artacagi yüksek kalacagi bir dönem”

“2-3 hafta sonrasi için bir öngörüde bulunmak dogru degil”

Yükselen pozitiflik oraninin okullardaki yüz yüze egitime ara verilmesine neden olup olmayacagiyla ilgili soruya yanit veren Dr. Karaali; “Mevcut salginin seyri, toplum üzerindeki etkileri tahminimce bunu gerektirecek düzeyde degil. Yine de bugünden 2-3 hafta sonrasi için bir öngörüde bulunmak dogru degil. Geçmis bir ayi dikkate aldigimizda belirli önlemlerle, ciddi bir soruna neden olmadan süreç yürümüs oldu. Çok çok ciddi bir anormallik olmadigi sürece egitime bu sekilde devam etmek uygun olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA