Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi Aralik'ta 53,9 Oldu

Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi, Aralik’ta 53,9 olarak kaydedildi ve ihracat ikliminde güçlenmenin saglikli bir sekilde sürdügüne isaret etti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi’nin Aralik 2021 dönemi sonuçlari açiklandi. Endekste esik deger olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50’nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ediyor.

Aralik’ta 53,9 olarak ölçülen Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi ihracat ikliminde güçlenmenin saglikli bir sekilde sürdügüne isaret etti. Bu gerçeklesmeyle birlikte mevcut iyilesme trendi 11 aya ulasmis oldu. Ancak Covid-19 salgininin Omikron varyantinin ortaya çikmasi ve buna bagli olarak ana ihracat pazarlarinda yasanan aksamalar nedeniyle talep kosullarindaki iyilesme son 10 ayin en ilimli düzeyinde gerçeklesti. Endeks, kasimda kaydedilen 55,1 degerinin altinda kaldi ve geçen yilin subat ayindan bu yana en düsük seviyeye geriledi.

ABD’de keskin artis sürerken, Avrupa’da Omicron büyümeyi yavaslatti

Türk imalatçilari için önemli dis pazarlardan biri olan ve toplam ihracattan yüzde 6 pay alan ABD, aralik ayinda talepteki büyümenin önemli bir kaynagi olmayi sürdürdü. Ülkede ekonomik aktivite keskin bir sekilde artmaya devam etti ve kasim ayina göre gerçeklesen ivme kaybi çok ilimli seviyede kaldi. Buna karsilik Avrupa’da genel olarak Covid-19 salgini ve Omikron varyantinin ortaya çikisi aralik ayinda ekonomik aktiviteyi olumsuz etkiledi ve büyümede yavaslama sinyalleri belirginlesti. Almanya’da 17 ay süren genisleme döneminin ardindan üretimin hafif bir düsüs göstermesi dikkat çekti. Türk imalatçilarinin en büyük ikinci ihracat pazari olan Birlesik Krallik’ta ekonomik büyüme belirgin bir sekilde yavaslayarak son 10 aydir devam eden artis sürecinin en düsük hizinda gerçeklesti. Italya, Fransa, Ispanya, Hollanda ve Irlanda’da da ekonomik aktivitenin daha yavas arttigi gözlendi. Omikron varyantinin ilk tespit edildigi ülke olan ve Türk imalat sanayi ihracatindaki payi yüzde 1’in altinda olan Güney Afrika’da ekonomik aktivite daraldi. Orta ve Dogu Avrupa’nin bazi bölgelerinde ise daha olumlu gelismeler izlendi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde büyüme hizlanirken Rusya’da ekonomik aktivite iki aylik daralmanin ardindan ilimli artis kaydetti.

Orta Dogu’da bazi ülkelerde güçlü büyüme sürdü

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Katar’in da yer aldigi bazi Orta Dogu ülkelerinde yine güçlü büyüme gözlendi. BAE’de iki buçuk yila yakin bir dönemin en yüksek üretim artisi gerçeklesti. Ancak bölgedeki diger ülkeler zorlanmaya devam etti. Misir ve Lübnan’da ekonomik aktivite daralma egilimini sürdürdü. Geçen yilin baslarinda Asya ekonomilerinde aksamalara yol açan Delta varyantinin etkileri azalmaya devam etti ve bu ülkeler yilin sonunda genel olarak olumlu bir performans sergiledi.
Kaynak: İHA