TBMM Baskani Sentop, HDP'li Milletvekilinin Teröristle Fotografini Degerlendirdi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, HDP Diyarbakir Milletvekili Semra Güzel’in bir teröristle çekilmis fotograflarina iliskin, “Bilhassa anayasal düzene karsi suçlar bakimindan ve agir suç içeren dosyalarla ilgili dokunulmazligin kaldirilmasi ve yargilamasinin yapilmasi kanaatindeyim. Bu basinda çikan fotograflar 2019 Mart ayinda bir dosya kapsaminda hazirlanmis belge” dedi.

Sentop, ziyarette HDP Diyarbakir Milletvekili Semra Güzel’in bir teröristle fotografinin ortaya çikmasina iliskin olarak da, “Bilhassa anayasal düzene karsi suçlar bakimindan ve agir suç içeren dosyalarla ilgili dokunulmazligin kaldirilmasi ve yargilamasinin yapilmasi kanaatindeyim. Bu basinda çikan fotograflar 2019 Mart ayinda bir dosya kapsaminda hazirlanmis belge. Arkadaslara hizlica bir tarama yaptirmistim bu belgenin içinde bulundugu dosya var mi diye. Bu konuyla ilgili yürütülen sorusturma olmali. Bu belgenin bulundugu dosya su ana kadar yok. Adi geçen arkadasimizin terör üyeligi ile ilgili suçlama var. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan arkadaslarimizin kesin olarak terörle aralarina mesafe koymasi gerekiyor. Bu yapilmadigi takdirde Anayasa’nin geregi yapilmalidir” dedi.
CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ile girdigi tartismaya iliskin de Sentop, “Türkiye Büyük Millet Meclisi baskan ve baskanvekilleri, mensubu oldugu parti veya parti grubunun Meclis içinde veya disinda toplantilarina katilamaz. Meclis baskanvekilleri görevli olduklarinda oy kullanamiyor, ama görevli olmadiklarinda oy kullanabiliyorlar. Meclis baskani Genel Kurulu yönetsin veya yönetmesin görüs açiklayamiyor, oy kullanamiyor. Tarafsizlik dedigimizde herkes kendine göre tarafsizlik tanimi yapiyor. Sözlüklerdeki tanimla Anayasa’daki tanimi ayni degil. Ben Anayasa çerçevesindeki tanim içerisinde görevimi dikkatle yürütüyorum. Parti genel baskanlariyla ve milletvekilleriyle günlük siyasi tartismalara girmek istemiyorum. Meclis baskaninin Anayasa ve iç tüzügün vermedigi bir yetkiyi kullanmasi, bir siyasetçi istiyor diye kullanmasi nasil tahayyül edilebilir” ifadelerini kullandi.
"Siyasi partilerin terör örgütleriyle iliskisini hiçbir sekilde mesru, masum, dogru bulmayiz"
Öte yandan CHP Grup Baskanvekili Engin Altay da Parlamento Muhabirleri Dernegi’ni ziyaret etti. Altay, çok sayida gazetecinin isinden edildigini söyleyerek, “Gazeteci arkadaslarimizin özlük haklari konusunda da büyük trajedi yasandigini, mali haklar konusunda özellikle çok kit kaynaklarla çalistigini biliyorum” seklinde konustu.
Altay, emekli milletvekillerinin enflasyon farkli almamasiyla ilgili sikayetin oldugunu belirterek, kendisine gelen bir resmi belgenin olmadigini ifade etti.
Altay, HDP Diyarbakir Milletvekili Güzel’in fotografina iliskin olarak, “Siyasi partilerin terör örgütleriyle iliskisini hiçbir sekilde mesru, masum, dogru bulmayiz. Buna hangi gerekçeyle olursa olsun kimsenin gerekçe sunmamasi lazim” diye konustu.
Parlamento Muhabirleri Dernegi Baskani Kemal Aktas, 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü hakkinda bilgi verdi.
