Korona Virüs Sandiginiz Hastalik Süper Soguk Alginligi Ya Da Grip Olabilir

Memorial Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Aysegül Ulu Kiliç, son haftalarda hizla yayilan enfeksiyon kaynakli hastaliklarla ilgili bilgi verdi.

Korona Virüs Sandiginiz Hastalik Süper Soguk Alginligi Ya Da Grip Olabilir


Dünyada ve ülkemizde ‘süper grip’ olarak tanimlanan soguk alginligi ve influenza olgulari yogun olarak görülmeye devam ediyor. Pek çok insanin “Simdiye kadar yasadigim en kötü soguk alginligi ve grip” seklindeki söylemleri pek çok kisiyi de endiseye sevk ediyor. Covid-19’u influenza ve soguk alginligindan ayirmak için kesinlikle test yapmak gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Aysegül Ulu Kiliç, son haftalarda hizla yayilan enfeksiyon kaynakli hastaliklarla ilgili bilgi verdi.

Süper grip veya süper soguk alginligi

Son haftalarda ‘süper grip’ veya süper soguk alginligi (super-cold) olarak adlandirilan soguk alginligina 200’den fazla farkli virüs neden olmaktadir. RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs gibi virüsler çok bulasicidir ve özellikle 2 yas alti bebekleri ve yaslilari etkiler. Çocuklarin %65’i bir yasina kadar, %97’si 3 yasina kadar bu virüsle karsilasir. Öksürük ve hapsirikla bulasabildigi gibi yüzeylere temas ve ellerle de bulasabilir. Özellikle okullarda çocuklar arasinda yayilimi siktir. Bunun için RSV ve grip dahil solunum yolu virüslerinin kisin daha çok arttigi ve Covid-19 yükünü artirdigi düsünülmelidir.

Belirtileri Covid-19 ile benzerlik gösteriyor

Süper soguk alginliginin belirtileri sinüs ve akciger enfeksiyonlari ile seyredebiliyor. Belirtiler arasinda Covid-19’da da görülen öksürük, bogaz agrisi, halsizlik, yorgunluk, koku ve tat kaybi görülebilir. Belirtiler benzer olmasina ragmen PCR testleri negatif bulunmaktadir. Özellikle Avrupa’da ‘süper- soguk alginligi, süper grip’ olarak adlandirilan bu hastalik nedeniyle hastalarin günlerce evlerinden çikamadiklari ve istirahat ederek süreci geçirdikleri gözlenmistir.

PCR testleriniz negatif çiktiysa

Ingiltere’de Covid-19 vakalari disinda degerlendirilen bogaz agrisi, öksürük ve kas agrisi ile seyreden soguk alginligi belirtileri olan hastalarin raporlanmasi dikkat çekmistir. Bu hastalara yapilanCovid-19 testleri ile influenza testleri de negatif çikmistir. Ancak tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de maske ve sosyal mesafe kurallari gevsetildiginden bu vakalarda yeniden artis gözlenmektedir. Yakin zamanda geçirilen enfeksiyonlardan kalan antikorlar bu enfeksiyonlara karsi da bagisiklik seviyesini belirlemektedir.Covid-19 enfeksiyonunun artis gösterdigi geçtigimiz 1,5 yilda soguk alginligi vakalari uzun süre çok düsük düzeyde kalmisti ve yeterli bagisiklik olusmamisti. Bunun için soguk alginliginin hafif bir tablo yerine bogaz agrisi, kas agrisi, halsizlik belirtileri daha agir seyredebilmektedir.

Kurallar bilinçsizce esnetildigi için vakalar artiyor

Pandemi nedeniyle maske ve mesafe kurallarina uyuldugu süre içinde insanlarin bagisiklik sistemi uzun bir süredir virüslerle karsi karsiya kalmamisti. Insan vücudunun bu virüslerle uzun bir süre sonra karsilastiginda belirtilerin daha siddetli oldugu görülmektedir. Covid-19 disindaki diger hastaliklara bagli olarak da ortaya çikan ates, öksürük ve bogaz agrisi gibi sikayetleri olan hastalara kesinlikle COVID PCR testi yapilmalidir. Eger PCR testi yapilamiyorsa bu hastalarin evde kalmalari, istirahat etmeleri gerekmektedir. Soguk alginligi geçirdigi düsünülen hastalarin evde istirahat etmeleri ve bol sivi almalari gerekmektedir. Uzman hekimlerin ise bu hastalari belirtilere yönelik ilaçlarla tedavi etmeleri önemlidir. Pandemi öncesi soguk alginligi tablosu hafif belirtiler ile seyrederken, burun akintisi ve nezle belirtileri çok uzun sürmüyordu. Ancak son 1-2 aydir tam olarak tanimlanamayan hastalar; ciddi bogaz agrisi, öksürük, yorgunluk ve halsizlik tarif etmektedir.

Bagisiklik borcu olarak tanimlaniyor

Kis mevsiminde kapali ve kalabalik ortamlarda vakit geçirilmesi nedeniyle solunum yolu enfeksiyonlarinin yayilmasi ve vakalarin artmasi normaldir. Tüm dünyada yaklasik 2 yildir Covid-19’a karsi uygulanan sosyal mesafe, maske ve el dezenfektani gibi tedbirlerin soguk alginligina karsi duyarliligi artmis olabilir. Normal düzeyde virüs ve bakteriye maruz kalmamis kisilerin daha sonra bir virüsle temas ettiklerinde enfeksiyonlarda bir artis yasamasi durumu bazi uzmanlar tarafindan, ‘bagisiklik borcu’ olarak tanimlanmaktadir. Bu dönemde hastalanmamak için kisisel hijyen, maske, mesafe kurallarina mutlaka uyulmalidir.
Kaynak: İHA