DSÖ'den Zengin Ülkelere Kovid-19 Asisi Tepkisi Açiklamasi Daha Fazla Vaat Degil Asilari Istiyoruz

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yüksek gelirli ülkelerin yeni tip koranavirüs (Kovid-19) asilari konusunda verdikleri sözleri yerine getirmediklerine dikkati çekerek, "Daha fazla vaat istemiyoruz. Sadece asilari istiyoruz." dedi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenledigi basin toplantisinda, stoklarinda bol miktarda Kovid-19 asisi bulunan zengin ülkelere seslendi.

Düsük gelirli ülkelere asi saglanabilmesi adina destekleyici asilarin ertelenmesi çagrisinda bulunan Ghebreyesus, "Küresel olarak simdiye kadar 5,5 milyar doz Kovid-19 asisi yapildi. Ancak bunlarin yüzde 80'i yüksek ve orta üst gelirli ülkelerde uygulandi." dedi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün, bu ay sonuna kadar her ülke nüfusunun yüzde 10'u, yil sonuna kadar yüzde 40'i ve 2022'nin ortasina kadar da yüzde 70'inin asilanma hedefinin devam ettigini belirtti.

Yüksek gelirli ülkelerin neredeyse yüzde 90'ninin yüzde 10 hedefine, yüzde 70'den fazlasinin ise yüzde 40 hedefine simdiden ulastigina dikkati çeken Ghebreyesus, "Hiçbir düsük gelirli ülke her iki hedefe de ulasamadi ama bu onlarin suçu degil." dedi.

Ghebreyesus, zengin ülkelerden ve asi üreticilerinden mazeretler duyduklarini ifade ederek söyle konustu:

"Asi esitligi hakkinda çok sey konusuldu, ancak çok az eylem yapildi. Yüksek gelirli ülkeler 1 milyardan fazla doz bagis sözü verdi ama bu dozlarin yüzde 15'i gerçege dönüstü. Üreticiler, COVAX ve düsük gelirli ülkelere öncelik sözü verdiler. Daha fazla vaat istemiyoruz. Sadece asilari istiyoruz. Simdi bos vaatlerin degil, gerçek liderligin zamanidir."

Dünyanin virüsün yayilmasini engelleyecek ve hayat kurtaracak imkanlara sahip oldugunu vurgulayan Ghebreyesus, ancak bu imkanlarin etkili ve adil kullanilmadigini ifade etti.

Kaynak: AA