NASA'nin Kesif Araci Mars'tan Ilk Kaya Örnegini Aldi

NEW YORK – ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) Mars'a gönderdigi Persevarence kesif aracinin Mars’tan ilk kaya örnegini aldigi bildirildi.

NASA, 1 Eylül’de kesif aracindan gelen verilerin, Mars’tan ilk kaya örneginin basariyla alindigini gösterdigini açikladi.

Alinan örneklerin aracin dünyaya dönmesinden sonra bilim insanlarina kizil gezegende milyarlarca yil önce hayat olup olmadigini arastirmalarina yardimci olmasi bekleniyor.

NASA'nin California'daki Jet Itki Laboratuvari'nda insa edilen ve plütonyum yakitiyla çalisan Perseverance kesif araci, 30 Temmuz 2020’de firlatildiktan yaklasik 7 ay sonra 18 Subat’ta Mars’a inmisti.

Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelismis teknolojik özelliklere sahip Perseverance’in Kizil Gezegen'deki yeni misyonunun gerçeklesmesi için altyapi çalismalarina 2,4 milyar dolar, aracin yüzeye inmesini ve çalistirilmasini mümkün kilan sistem için de 300 milyon dolar harcanmisti.

Geçen ay Perseverance’in Mars’tan ilk örnek alma denemesi basarisiz olmus, bunun üzerine NASA yeni bir protokol gelistirmisti.

Kaynak: AA